Happy birthday, Estonia !

img_20161118_161857

Viro viettää tänään 99-vuotissyntymäpäiväänsä ja sen kunniaksi ajattelin laittaa ylös tämän ensimmäisen täällä vietetyn puolen vuoden aikana mieleeni nousseita mietteitä.

Sanoissa Viro, Tallinna ja virolainen on mielessäni, häpellistä myöntää, ollut ennen jokseenkin negatiivinen kaiku. Tai ei, negatiivinen on kyllä liian vahva termi, mutta mielikuva ei kuitenkaan ole ollut erityisen houkutteleva tai positiivinen, ehkäpä alakuloinen olisi oikea adjektiivi. Virolaiset rakennustyömiehet, suomalaisten viinaralli, Viru-kadun turistipuodit, Olde Hansa, feikkileoparditurkikseen kääriytynyt alipukeutunut nainen, humalainen keski-ikäinen mies kusemassa keskelle katua, Amarillon terassi, neuvostotyyliset harmaat, likaiset rakennukset…

Kun kuulin, että muutamme Tallinnaan, olin toki innoissani; innoissani siitä että saan nähdä mitä kaupungilla on oikeasti tarjottavanaan ja ehkäpä mahdollisuuden nähdä aitoa oikeaa virolaista kulttuuria. Olin myös jännittynyt siitä miten suomalaiseen täällä suhtaudutaan, oma kuvani Viron suomiturreista kun on hyvin negatiivinen. Mutta kuinka ollakaan, ihmisiä ei täällä tunnu paljoa kiinnostavan, että olen Suomesta. Asiaan suhtaudutaan hyvin neutraalisti, ja ainakin toistaiseksi vaikuttaa siltä, että minun kuvani suomalaisista on negatiivisempi kuin paikallisten (ehkä omat ajatukseni kaipaisivat tuuletusta tämän(kin) asian suhteen).

img_20161016_154546

Ilokseni olen huomannut, että Tallinna on kiinnostava kaupunki, joka on niin paljon muutakin kuin Viru-hotelli ja Sadamarket. Vanha kaupunki on idyllinen ja olen kateellinen siitä, ettei meillä Suomessa ole mitään sen veroista, mutta Tallinna on kiinnostavimmillaan tämän turistikeskittymän ulkopuolella; Kalamajassa, Telliskivessä, Kadriorgissa, Lasnamäessä, Piritassa; puistoissa, merenrannoilla, monen monissa ihanissa kahviloissa ja ravintoloissa. Nuori tallinnalainen on hipsterimpi kuin Helsingin ja Tukholman hipsterit yhteensä, ja shoppailumahdollisuudet ovat kansainvälisellä tasolla. Trendibaareja löytyy joka lähtöön, vaikkakin jostain syystä se Amarillo edelleen on ja pysyy. Eikä se suomiturrekaan ole enää aina se kännissä ennen keskipäivää heiluva pariskunta, vaan ihan fiksun oloinen tyyppi, joka on tullut tänne haistelemaan uusimpia trendejä. Ilmassa täällä on positiivista, tulevaisuudennälkäistä ja innovatiivista energiaa, jota Suomessakin ehkä kaivattaisiin.

Eli Head vabariigi aastapäevä, Eesti, olet jo nyt kääntänyt mielikuvani päälaelleen, en malta odottaa mitä kaikkea muuta sinulla on tarjottavana!

img_20161116_154700

Estonia celebrates its 99th birthday today, and I started thinking what has been my first impression of it during these six months.

First of all, I’m ashamed to admit, my picture of Estonia, Tallinn and Estonians haven’t been exactly flattering. Those words used to bring to my mind images like Estonian construction workers, drunken Finnish tourists, Viru street’s rip-off  tourist shops, Olde Hansa, underdressed woman covered in fake fur, middle-aged man peeing on the street, Amarillo’s terrace, Sadamarket, ugly Soviet style buildings…

img_20161102_171007

I was excited to hear that we are gonna move to Estonia, because I had a hunch that my very ugly, stereotypical images needed updating. And I’m happy to tell you the hunch was not wrong. Already now I’ve seen how interesting this city is, and I’m looking forward to explore the country and get to know the people even more in the future years. The really interesting Tallinn is mostly outside the old town, in Kalamaja, Telliskivi, Lasnamäe, Pirita, in the parks and in the charming cafes and restaurants. The young Tallinn citizen is more hipster than the hipsters of Helsinki and Stockholm combined, and the cultural life seems vibrant and interesting. There’s positive, future-minded and innovative energy in the air. And even the good-old Finnish tourist isn’t always the “cheap booze and women” type, but a smart, well-behaving young couple exploring the hippest places of Tallinn.

So Happy independence day, Estonia! I’m so glad that you’ve already turned my head upside down and I can’t wait to see what else you have to offer.

img_20161128_121922

One thought on “Happy birthday, Estonia !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s