Terveellistä iltaherkkua

Smoothiekakku, mikä maailman paras keksintö! Luulet mussuttavasi herkullisen näköistä kakkua, mutta oikeasti vedät napaasi terveellistä pirtelöä, mikä voisi olla parempaa? Ja helppo ja nopeakin (aktiivinen kokkausaika) vielä, ei voi olla todellista. Mutta niin vain on, kokeile vaikka!

This yummy cake is the best trick for sweet tooths like me. It feels like you are eating cake, but actually it is a healthy smoothie, just in a different form. And even better, it’s easy and quick to make (active cooking time, you’ll have to wait couple of hours for it to hold together). Can it be true? It is, try it yourself!

20cm irtopohjavuoka / 20cm cake form

  • 150g keksejä / 150g cookies (you can choose the healthiness level yourself)
  • 0,5dl kookosöljyä sulatettuna / 0,5dl coconut oil, melted
  • 300g marjoja (pakaste tai tuore) / 300g berries (frozen or fresh)
  • 2,5dl maustamatonta (soija)jogurttia / 2,5dl natural (soy) yogurt
  • 1 banaani / 1 Banana
  • N. 10g liivatejauhetta + 0,5dl vettä / about 10g gelatin powder + 0,5dl water

Murskaa keksit hienoksi muruksi (tehosekoittimessa). Lisää joukkoon sulatettu kookosöljy, sekoita tasaiseksi. Painele seos leivinpaperilla päällystetyn irtopohjavuoan pohjalle.

Turvota liivatejauhe vedessä 5min (tai pakkauksen ohjeen mukaan) ja sulata varovasti miedolla lämmöllä mikrossa juoksevaksi (älä keitä!). Sulata jäiset marjat, lisää joukkoon banaani ja jogurtti, sekoita sileäksi blenderissä / sauvasekoittimella. Lisää joukkoon liivatelitku koko ajan sekoittaen. Kaada smoothie pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään pari tuntia. Irrota kakku varovasti vuoasta. Nauti!

Crush the cookies into powder (in a mixer or by hand), add melted coconut oil and mix into a crumble. Press the crumble on a bottom of a cake form covered by baking paper. 

Mix the gelatin powder and water and leave for 5min (or according to the package instructions), melt with low temperature in microwave into a liquid (don’t boil!). Defrost the berries, add yogurt and banana, mix until smooth in a blender. Pour in gelatin liquid while constantly mixing. Pour into the cake form and leave to set in a fridge for at least a couple of hours. Enjoy!

Parasta tässä kakussa on se, että voit tehdä sen helposti oman makusi mukaan; käytä lempimarjojasi, tai lisää banaanin määrää jos tykkäät makeammasta. Voit tehdä myös trooppisen version mangososeesta.

Greatest thing of all is that you can modifdy this cake so easily; just add your favorite berries, or more banana if you like your sweets sweeter. Or even go all-in tropical and use mango purée instead of berries!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s