Kiehtovat kulttuurit, osa 1

Eilinen oli varsinainen Baijerin kulttuurin alkeet-päivä weißwurst-aamiaisesta olutfestareille. Mulle, vanhalle Etelä-Saksan kävijälle tässähän ei ollut enää mitään uutta, mutta tällä kertaa ajatukset lähtivät (todennäköisesti starkbierin ansiosta) hieman deepimpään suuntaan.

Aloin pohtimaan kuinka siistiä on että en ole tutustunut vain yhteen uuteen kulttuuriin täällä Saksassa sukuloidessa vaan oikeastaan kolmeen: saksalaiseen, baijerilaiseen sekä hyvin yhteisölliseen maaseutukulttuuriin, jota en ole Suomessa kaupunkilaistyttönä päässyt kokemaan. Täällä nimenomaan tuo maaseudun asukkaiden yhteisöllisyys on mun mielestä todella kiehtovaa, koska se on on itselle niin tuntematonta. Mieheni sisko esimerkiksi osallistuu harva se päivä kaikenmaailman projekteihin kymmenien muiden ihmisten kanssa, oli sitten kyse tanssiesityksestä tai juhlien järjestämisestä. Ihmiset ottavat nämä bierfestit ja muut tapahtumat liikuttavan tosissaan, hyvällä tavalla siis. Kaikki pukeutuvat uniformuihinsa, tanssivat, laulavat ja tuntevat toisensa, mutta ottavat lämpimästi vastaan myös tällaisen ulkomaalaisen kielipuolen, joka ei edes mahtunut dirndliinsä. (Erityismaininta eilisen moderaattorin puheessa voi tosin johtua siitä, että appiukkoni on (ollut) ilmeisesti isokin pomo näillä kylillä.)

Mua on aina kiehtonut ympäristön ja kulttuurin vaikutus ihmiseen. Olisinko erilainen, jos olisin kotoisin isosta maasta tai maaseudulta tai köyhemmistä oloista? Voisin velloa näissä ajatuksissa ikuisuuksia, se on niin kiehtovaa. Mutta siitäkin huolimatta, että tulemme mieheni kanssa eri (vaikka jokseenkin samanlaisista) kulttuureista ja olemme kasvaneet eri ympäristössä, jaamme samanlaiset arvot emmekä oikeastaan koskaan kiistele mistään. Sen vuoksi tunnenkin, että tämän miehen kanssa on helppoa kasvattaa lapsi (niin helppoa kuin se ikinä voi olla). ❤

Yesterday was a proper Introduction to Bavarian culture-day with weißwurstfrühstück (white sausage, sweet mustard, pretzel and beer for breakfast) and starkbierfest (very strong beer, people in their dirndls and lederhosens, the blue and white Bavarian flag everywhere, speeches and jokes in Bavarian, traditional food and music) in the village in the evening. Of course these things are already old news for me, the experienced Bavarian culture explorer 😉 But these events triggered me of thinking something a bit deeper too.

During the last five years the coolest thing is that not only have I gotten to know a little bit of German culture, but Bavarian and the real countryside community culture, too, which for me has been perfectly unknown before, thanks to my “big” city roots. For example: My sister-in-law’s boyfriend, in his 20s, just bought a tractor, eh MB Track 800, from Ebay (thanks for the picture, Tobi!). I don’t think I would have ever met anyone like that in my small Helsinki/Espoo circles 😅

I’ve always been curious about how the culture and environment around you is influencing to who you became and since I was a little girl I’ve been thinking how would I be now if I was raised in one of the biggest nations in the world or in the small country village or if I would come from very poor circumstances. It is so fascinating.

And even though me and my husband come from different countries (with quite similar cultures) and grew up in somewhat different environments, we still share very similar values and we actually hardly ever fight about anything. That’s why I’m very confident about raising a child together with him. 😘

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s