Kielikurssille

En ole vieläkään saanut aikaiseksi ilmottautua Viron kielen kurssille, vaikka olemme asuneet täällä jo yli puoli vuotta. En ole löytänyt sellaista, joka osuisi täydellisesti Leevin hoitopäiviin. Ja iltaisin en halua mennä, tunnen kyllä itseni, skippaisin tunteja ja tuntisin sitten huonoa omaatuntoa. Ja muita tekosyitä. Latasin sentään puhelimeen WordDive-sovelluksen, mutta sekin on jäänyt unohduksiin.

Muuttaessamme tänne yllätyin hieman, ettei viro olekaan “ihan kuin suomea”, vaan sitä oli itse asiassa aika vaikea ymmärtää. Mutta nyt olen huomannut edistyneeni jo paljon, ihan itsestään ohimennen, ja teinkin pikatestin kielitasostani netissä. Tulokseksi sain huikean C1, joka nyt ei ehkä ole ihan realistinen, arvaaminen testissä oli aika helppoa, mutta ehkä ei kannata mennä ihan alkeiskurssille kuitenkaan. Viron kielen taito on päässyt testiin täällä erityisesti lääkärissä ja kalatiskillä asioidessa (tosin molemmissa venäjän taidosta olisi melkein enemmän iloa), muualla olen yleensä selvinnyt englannilla. Sairaalassa sain hoidettua koko ilmoittautumis- ja ensitarkastusprosessin viroksi, tai siis niin että henkilökunta puhui viroa ja minä vastasin yhdellä sanalla (suomeksi). Ja lääkärissä en melkein huomannutkaan, että lääkäri puhui puolet suomea ja puolet viroa, koska ymmärsin häntä ihan hyvin (toivottavasti).

Wolfilla ei ole aikomusta opiskella viroa. Ehkä heillä on töissä sellainen ilmapiiri, “ettei tarvitse”. Tottahan on, että asumme täällä rajoitetun ajan eikä viron kielestä kovin todennäköisesti ole enempää etua ulkomailla kuin suomen, mutta mua jotenkin hävettää, jos en yhtään yritä. Erityisesti, koska olen suomalainen ja tuntuu tyhmältä kysyä puhuuko joku suomea, en halua olla sellainen turisti, joka olettaa täällä kaikkien osaavan sitä. Mutta aika usein on ollut pakko kysyä, kun englantikaan ei ole sujunut. Välillä vastaanotto on ollut erittäin ilahtuntut, välillä taas halveksuva.

Mua ylipäänsä jostain ihmeen syystä hävettää puhua ääneen suomea, tai joskus jopa englantia Wolfin kanssa. En haluaisi, että ihmiset tietävät meidän olevan ulkomaalaisia, en halua erottua joukosta. Sama juttu oli jo Puolassa. Ugandassa yksi vaikeimmista asioista sopeutumisessani oli, etten voinut mitenkään edes esittää olevani paikallinen, täällä se sentään onnistuu siihen asti kunnes avaan suuni. En tiedä miksi minua hävettää, olenko kasvanut kulttuurissa, jossa ulkomaalaisuus on jotenkin häpeällistä (nykymenosta päätellen olen) vai onko vika omassa päässäni? Miksi en sitten saman tien opettele kieltä, jotta voisin paremmin sulautua joukkoon? Vihaan sitä etten voi kommunikoida kunnolla, olen epävarma, kuulostan ulkomaalaiselta, ja uuden kielen opettelussahan on aina se alkuvaihe, sitä ei valitettavasti voi skipata. Englannin kanssa olen päässyt asian yli, koska on ollut aivan pakko, mutta edelleen jännitän puhuessani jonkun englantia äidinkielenään puhuvan kanssa. Muissa kielissä en ole koskaan päässyt tämän kynnyksen yli, ja se todella ärsyttää minua. Tuntuu samalta kuin että haluaisin juosta mutta jalkani ovat liimautuneet kiinni lattiaan, en vain pääse eteenpäin vaikka mieli huutaa “mene, puhu, tee!” Tämä piirre on kyllä minussa muillakin osa-alueilla. Haluaisin olla heti täydellinen, tai muuten en yritä ollenkaan. Sen takia rakastan teoriaa, valmistautumista käytäntöön. Vaikka harvoin asiat menevät käsikirjoituksen mukaan. Noniin, nyt mentiin jo sivuraiteille…

Onko muilla samanlaisia tuntemuksia vieraiden kielten kanssa? Entä oletteko ylpeästi ulkomaalaisia vai yritättekö piiloutua parhaanne mukaan?

I still haven’t managed to start Estonian language course, even I very much intended to do so (and still do). My excuse is that I haven’t found a course that would go together with Leevi’s daycare schedule. I don’t want an evening course, I know how hard it would be to drag myself there, instead of cozy couching time with my hubby.

To my surprise Estonian isn’t “almost like Finnish”, but I actually have quite a lot of difficulties understanding it. But I can see clear progress, within these 8 months I’ve already learned a lot, kinda by accident. I made a quick test in internet, to get to know which level I should start studying, and to my amazement I got C1 as result. Of course this isn’t quite the truth, it was pretty easy to guess in this test, but at least I do really understand something. 

As far as I know, Wolfi does not have any intention to really learn Estonian (anyway he should first learn Finnish ;)), perhaps the attitude among his colleagues is “why would you bother”. Because the truth is that we are here only for a limited time, and you don’t really need Estonian (nor Finnish) anywhere else in the world. But I feel somehow embarrassed if I won’t even try, especially because I’m Finnish and I don’t want to be that ignorant tourist who thinks the second official language of Estonia is Finnish. But until now, I had to reveal my finnishness a few times, because English wasn’t an option. Sometimes the other party was delighted, sometimes quite bitter. I have had a chance to test my Estonian also in real life, in those few situations where there was no other option; like in the hospital. Last time I visited a doctor, I almost didn’t notice that she spoke half Finnish and half Estonian. Anyway it is quite unique situation that there is even a slight chance to get service in Finnish, probably this is the only place in the world – apart from Finland and Fuengirola. 

Since I moved abroad I have had an issue with me being a foreigner, I wouldn’t want people to know I’m different, I don’t want any extra attention. I’m quite often embarrassed to speak my own language abroad or sometimes even English with Wolfi, because then people know that we are not from here. What does this tell about me, or the culture where I’m from? Is it something to be embarrassed about, that you are a foreigner? Honestly, nowadays it does seem like it’s something you are supposed to hide… Biggest challenge in my adaptation to Uganda was that no matter what I would have done, I would never go as local. Here I can at least pretend until I open my mouth, and as we are in the North I don’t need to do that too often. 😛 

So why don’t I learn the language then, if I want to fit in? I hate that I cannot communicate properly, that I cannot express myself like I would want to. And when you’re learning a new language you just have to cope with the fact that you are not perfect. But that’s exactly what I want to be, perfect, immediately, in most of the things I do (not that I actually am). That’s why I love theory, to know everything in advance, and then execute perfectly. Unfortunately things rarely go according to the text book. With English I’ve gotten over this, probably because I had to, but with other languages I can’t. It’s like running in quicksand, no matter that my brain says “speak, open your mouth”, I can’t do it. I really hate that about myself. Maybe someday I’ll grow up and think less what other people might think…

How is it with you, is it easy to speak foreign languages, even you wouldn’t be perfect in them? Are you embarrassed about being foreigner, or proudly different?

8 thoughts on “Kielikurssille

 1. Kyllähän tuo vähän tutulta ,lieneekö perinnöllistä=;? Olen huomannut,että itselleni on joskus helpompaa yrittää arkikäyttää sellaista kieltä ,jota en virallisesti ole opiskellut lainkaan (espanja) kuin sellaista jota olen joskus opiskellut, mutta sittemmin unohtanut. Jos sulla on samaa ongelmaa,niin sitähän vois hyödyntää viron kielen aloittelussa. Sit voi aina selittää itselleen että no eihän se oikein mennyt,kun enhän oikeasti ole mitään opiskellutkaan. Hm…aika mutkikasta.Joten Berlitzin fraasit vaan esiin.Kyllä kai joka paikassa, ja varsinkin näillä harvinaisten kielten alueilla, ilahdutaan kovasti jos edes yrittää. Ja Virossa varmaan edelleen oikein erityisesti suomalaisen vilpittömästä vaivannäöstä.Se kun lienee edelleen keskivertoporoilta harvinaista käytöstä.Aloita pienestä,päätä vaikka että kohteliaisuudet ainakin ensin kun aina viroksi, sitten kaupan tuoretiskillä tilaus jne.Ylellä tuli aikoinaan harvinaisen viihdyttävä viron kielen kurssi,jota veti Heikki Kinnunen ja Satu Silvo. Mikäköhän sen nimi nyt oli?Löytyisköhän se jostain arkistoista vielä, pitää yrittää katsoa.Mäkin haluisin opiskella viroa, kunhan sais aikaiseksi=).Muinoin vähän osasinkin.Yhteisponnistus vois olla hyvä?

  Like

  1. Haha, sanotaan joo että on perillistä, se on aina hyvä tekosyy 😁 kyllä mä sentään aina tervehdin ja kiitän viroksi, mutta siihen se jääkin… Ja eniten ottaa aivoon se etten saa sitä saksaa ulos suustani vaikka varmasti osaan. Ehkä joskus… Voitais yhdessä alottaa joku nettikurssi, ehkä seura motivoi opiskelemaan 😊

   Like

 2. Tsemppiä kielien kanssa, oon kamppaillut samojen asioiden ympärillä lähinnä pään sisällä. Oon huomannut kyllä, että aina kun avaan suuni ja puhun kieltä edes hieman saan positiivista palautetta. Äännän tarkoituksellisesti ‘siihen suuntaan’, jolloin kuulostan puhuvani kieltä vaikka oikeasti sekoitan englantia/ranskaa/espanjaa 😀

  Like

 3. En tiedä onko tämä joku peri-suomalainen juttu että “ei kehtaa puhuu kun noi huomaa.” Huomaa mitä? No että onkin muualta 😀
  En minäkään koskaan Suomessa ajatellut että kylläpäs tuolla on aksenttia tai kylläpäs tuolla nyt on kielioppi hukassa. Päin vastoin. Oli aina positiivista kun joku yritti puhua. Edes jotenkin.
  Ja sitten mitä itse teen? Pyytelen anteeksi kasenttia tai ruosteessa olevaa kielioppia. Yritän oppia olemaan ylpeä taustastani ja ajattelemaan ettei ole lainkaan paha että erottuu joukosta. Vaikeeta on 😀

  Like

  1. No just näin, ei mua haittaa pätkääkään jos joku ulkomaalainen puhuu suomea murtaen, mutta itse en muka sais kuulostaa ulkomaalaiselta….

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s