Kirjasuositus: Lihan loppu

Uusin muutama viikko sitten Bookbeat-jäsenyyden siinä toivossa, että ehtisin ja jaksaisin taas lukea hieman aktiivisemmin. Itse asiassa olenkin lukenut viime aikoina paljon enemmän, rahdannut kirjaston kirjoja Suomesta. Halusin kuitenkin testata, josko e-kirjojen lukeminen ajaisi saman asia hieman helpommin. Lisäksi palvelun kirjavalikoima uutuuksineen houkutteli, vaikka kuukausimaksu onkin turhan tyyris. Ensimmäistä kertaa innostuin jopa kuuntelemaan kirjaa ja huomasin kotitöiden hoituvan paljon nopeammin.

Ensimmäisenä tartuin Greta Thunbergin perheen kirjoittamaan Sydämen asioita-kirjaan, joka oli samaan aikaan masentava ja innostava. Kiinnostava ja hyödyllinen lukukokemus, mutta erityisesti pidin seuraavasta lukemastani kirjasta, Suvi Auvisen Lihan lopusta.

Kuva kosmoskirjat.fi
Kuva kosmoskirjat.fi

Lihan loppu käsittelee ruoan ympärillä käytävää keskustelua hyvin ajankohtaisesti. Sen kirjoittaja on itse vegaani, mutta kirjailija ei ainakaan omasta mielestäni tunnu yrittävän käännyttää. Se vain latoo faktat pöytään ja fakta on, ettei eläinperäisten tuotteiden kuluttaminen nykyisellä tavalla tule enää kyseeseen. Kirja alkaa pohdinnalla siitä, miten meistä tuli lihansyöjiä ja kuinka nykypäivän runsas lihankulutus on uusi ilmiö. Eli lihansyönnin perustelu sillä, että niin on aina tehty, on aika hataralla pohjalla. Ei tarvitse mennä montaakaan vuosikymmentä taaksepäin nähdääkseen, ettei lihaa ole ollut jokaisella aterialla eikä edes joka päivä tarjolla. Suomalaisten poliitkoiden huoli esimerkiksi armeijan jaksamisesta kasvisruoalla vaikuttaa naurettavalta, kun lukee huomion siitä mitä ruokaa saatavilla oli maailmansotien aikaan.

Lihan syönnin menneisyyden lisäksi kirjassa käsitellään veganismin historiaa ja sen syitä sekä tietysti tulevaisuutta – mitä syömme muutaman kymmenen vuoden päästä? Olemme kaikki vegaaneja, syömmekö laboratoriossa kasvatettua lihaa? Mitä tapahtuu maataloudelle ja tehotuotetuille eläimille? Mitä tapahtuisi maapallolle, jos lopettaisimme eläinten kasvattamisen ravinnoksi?

Lihan loppu oli erittäin mielenkiintoinen ja mukaansatempaavasti kirjoitettu – ainakin tällaiselle aiheeseen jo perehtyneelle ja siitä kiinnostuneelle henkilölle. Uskoisin kuitenkin, että kuka tahansa tulevaisuuteen avoimin mielin suhtautuva ruoasta kiinnostunut henkilö löytää kirjasta hyvin ajankohtaista tietoa. Huumoriakin löytyy – itse naureskelin useampaan otteeseen kirjaa lukiessani. Mutta mikä kertoo kirjan kolahtamisesta paremmin kuin mikään muu? Se, että olen viimeisen viikon aloittanut joka toisen lauseen “Siinä Lihan loppu-kirjassa kerrottiin…”