Vegaanihaaste 2020

Kuten jotkut saattavat tietää, alkoi innostukseni vegaanista ruokaa kohtaa vuoden 2018 Vegaanihaasteesta. Vaikka nykyään syönkin about 90% vegaanista ruokaa, halusin olla jälleen mukana haasteessa. Suurella ylpeydellä voin kertoa, että myös vanhempani osallistuvat tänä vuonna haasteeseen ja ovat koko ajan enemmän kiinnostuneita vegaanisesta ruoasta.

Omalla kohdallani epävegaaniset ruoat liittyvät lähinnä kiireeseen tai herkutteluun, ja haluaisin päästä tästä eroon. Sen lisäksi, että minua häiritsee se, etteivät kiireessä napsitut pasteijat ynnä muut ole vegaanisia, eivät ne ole myöskään terveellisiä. Olen edelleen ujo “aiheuttamaan päänvaivaa” muille, joten syön epävegaanisesti myös silloin kun käyn kylässä.

Haasteen ensimmäiset päivät ovat menneet hyvin tavanomaiseen tapaan, koska vegaaninen ruoka on vakiinnuttanut paikkansa taloudessamme eikä mitään erityisiä hankintoja tarvinnut tehdä. Kaapeissamme on hyvin vähän mitään elänperäisiä tuotteita – herkkuboksi mukaan lukien, kiitos Saksan-reissulta tuotujen vegesuklaiden. Halusin vuoden ja Vegaanihaasteen ensimmäisen päivän kunniaksi tehdä jotain erityisen hyvää ruokaa ja päädyin käyttämään Suomesta rahtaamani Härkiksen. Lisäsin makaronilaatikkoon Härkiksen seuraksi vihanneksia – lähinnä lisätäytteeksi, jotta ruoasta riittäisi pidempään, mutta myös väriksi piristämään mustaa talvi-iltaa. Siitäpä tulikin niin herkullista, että päätin jakaa reseptin (kuvaa ei näköjään löydy puhelimen syövereistä).

Värikäs Härkis-makaronilaatikko

  • 1/2 kesäkurpitsa
  • 2 porkkanaa
  • 2 pienehköä sipulia
  • 2 tl valkosipulimurskaa
  • Rypsiöljyä
  • 1 pss makaronia
  • Vettä
  • 1 pkt Härkistä
  • 2 dl kaurakermaa
  • N. 1 rkl kasvisliemijauhetta, 1 tl savupaprikajauhetta, 2 rkl oluthiivahiutaleita, 0,5 tl mustapippuria myllystä

Keitä makaroneja noin viisi minuuttia, säästä keitinvesi. Raasta (tai pilko pieneksi) sipulit, porkkanat ja kesäkurpitsa, kuullota pannulla valkosipulin kanssa viitisen minuuttia. Yhdistä makaronit, kasvisseos, Härkis, kaurakerma ja mausteet uunivuoassa, lisää pastan keitinvettä, niin että nestettä on suurinpiirtein ainesten puoliväliin asti (~3dl). Sekoita. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s