Vegaanisen arkikokkauksen luottotuotteet

Vegaanihaasteen tiimoilta ajattelin listata omia, erityisesti vegaaniseen ruokaan liittyviä, raaka-ainesuosikkejani, eli niitä aineksia, joita täytyy aina olla kaapissa tai joita käytän säännöllisesti. Listaa lukiessa kannattaa pitää mielessä, että asun tällä hetkellä Tallinnassa. Lista näyttäisi todennäköisesti hieman erilaiselta vaikkapa Suomessa asuessa.

“Maitotuotteet”

Tämänhetkisten suosikkieni suurin peruste on hinta ja saatavuus. Valikoima täällä ei ole vielä kovin huikea ja hinnat melko suolaisia. Suosin arjessa sellaisia tuotteita, joissa ei ole lisättyä sokeria. Kaapistani löytyy aina Kotimaista Kaurajuomaa ja Rainbown Luomu Soijavalmistetta. Toisinaan ostan Alpron Go On:a ja lapsille Oatlyn ja Yosan kaurajogurtteja (pienemmän lapsen vatsa ei tunnu edelleenkään sietävän soijaa). Leivän päälle laitamme Keijun vegaanista margariinia. Vegaanisia juustoja ostan todella harvoin – ne saavat minut usein voimaan pahoin, eikä niistä ole ravitsemuksellista hyötyä (markkinoilla olevat “vuustot” eivät ole ravitsemuksellisesti ollenkaan sama asia kuin maidosta tehty juusto).

Proteiininlähteet

Kuivakaapista löytyy aina purkkipapuja ja -kikherneitä ja kuivia punaisia linssejä (nopeimpia valmistaa). Soijarouhe pääsee takaisin kaappiini, jos kuopuksen vatsa sitä tulevaisuudessa kestää. Aiemmin ostin Suomesta Verson Härkäpapurouhetta, joka oli ihan mukava proteiinivaihtoehto, mutta en ole nähnyt sitä kaupassa enää pitkään aikaan. Olen viimeisen puolen vuoden sisällä valaistunut siitä kuinka helppoa seitania on valmistaa (Chocochilin ohjeella), joten kaapista on löydyttävä myös gluteeni- ja kikhernejauhoja. Kikhernejauhoista teen myös banaanipannukakkuja, pinaattilettuja ja omeletteja ja ne sopivat sidosaineeksi kasvispihveihin ja -pulliin. Manteleita, cashew-pähkinöitä ja erilaisia siemeniä löytyy myös, tosin niitä käytän harvemmin, koska pienin lapsi saa niistä allergista ihottumaa. Smoothieita varten kaapissa on hamppu- ja herneproteiinijauhetta. Jääkaapissa on aina maustamatonta tofua, silloin tällöin myös Suomesta tai Saksasta tuotua marinoitua tai savutofua. Pakastimessa on vihreitä papuja ja herneitä. Usein sieltä löytyy myös paketti Härkistä tai Beanitia, joita tuon Suomesta. Nyhtökauraa ostan, jos sitä on saatavilla. Pakastimessa minulla on usein hätävarana myös Apetitin Kasvisjauhispyöryköitä.

Hedelmät, vihannekset, marjat

Ostan hedelmiä ja vihanneksia kilohinnan, ja mahdollisimman usein myös satokauden, mukaan. Jos jokin maksaa yli 2,5 euroa kilo, jää se usein kauppaan – lukuunottamatta sieniä ja salaatteja, joiden kilohintaa en yleensä katsele, ja silloin tällöin ostamaani avokadoa. Tykkään kesäkurpitsasta, munakoisosta, tomaateista, kurkusta, perunoista, bataatista, porkkanasta, avokadosta ja nektariineista. Ostan myös kurpitsaa, parsakaalia, kukkakaalia ja muita kaaleja, vaikka en erityinen fani olekaan. Kaapissa on aina oltava sipulia, sekä tavallista että punaista. Pakkasessa on lähes aina pinaattia ja peruna-sipulisekoitusta.

En oikein välitä hedelmistä, ostan niitä oikeastaan muita perheenjäseniä varten ja syön omani lähinnä smoothieihin piilotettuina. Banaania on aina oltava, smoothieita ja pannukakkuja varten. Muuten ostan sitä mikä on edullista. Pakkasessa on oltava marjoja – mustaherukka on ehdoton lempparini, sillä saa hyvin peitettyä ei niin herkullisia makuja esimerkiksi smoothieissa ja siinä on ihanan kirpsakka maku. Usein pakkasesta löytyy myös mangokuutioita.

Säilykkeet ja mausteet

Papupurkkien lisäksi kuivakaapistani voi olettaa löytyvän tomaattimurskaa, 100% omenasosetta ja kookosmaitoa. Maustehyllyssä on suolan ja pippurin lisäksi oltava ainakin curryä, yrttejä, jeeraa, kardemummaa, muskottipähkinää, savupaprikaa, kala namak-suolaa, chiliä, kasvisliemijauhetta, kanelia, inkivääriä, ravintohiivahiutaleita, kookossokeria ja jotakin siirappia, öljyistä käytän useimmiten rypsi- ja oliiviöljyjä. Lisäksi viinietikkaa ja sitruunamehua löytyy aina. Jääkaapissa on oltava soija- ja chilikastiketta, sekä valkosipuli- ja inkiväärimurskaa. Myös kookosöljy ja maapähkinävoi kuuluvat vakiovarustukseen.

Viljatuotteet

Kuivakaappini tursuaa erilaisia jauhoja, vaikka yritän yhä enemmän kiinnittää huomiota siihen, etten ostelisi turhaa. Joka päiväisessä tai ainakin joka viikkoisessa käytössä on em. gluteeni- ja kikhernejauhot, vehnäjauho, täysjyvämurot ja puurohiutaleet. Lapseni elävät (minun tahdostani riippumatta) tällä hetkellä pitkälti paahtoleivällä, joten sitä on oltava, mahdollisimman täysjyväisenä versiona. Omia aamiaisiani varten pakkasessa on Ruispaloja. Kaapista löytyy aina jonkun mallista täysjyväpastaa, riisiä (risotto ja basmati), lasagnelevyjä ja couscousia sekä usein myös tortillalättyjä tai pita-leipiä, jotka ovat erinomaisen helppoa arkiruokaa.

Näiden raaka-aineiden ympärille perustuu suurin osa meidän perheemme ravinnosta. Tällä lailla kirjoitettuna kaapeissa olevan ruoan määrä ehkä hieman hirvittää, mutta on mukava tietää, että kaappien antimista saa milloin tahansa kasattua jotakin nopeaa ja herkullista, oli kyse sitten aamiaisesta, lämpimästä ruoasta tai välipalasta.

One thought on “Vegaanisen arkikokkauksen luottotuotteet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s