Puhdas. Prosessoitu. Lisäaine. Lähiruoka. Roskaruoka. Ruokaroska.

Jos yhtään on seurannut vegaanitrendiin liittyvää (suomalaista?) keskustelua, on varmasti törmännyt huoleen siitä, että vegaaninen ruoka on “niin prosessoitua, paljon lisäaineita sisältävää ja sen vuoksi mahdollisesti epäterveellistä”.

Rehellisesti sanottuna olen todella kyllästynyt tähän keskusteluun, joten ei ehkä pitäisi edes kirjoittaa aiheesta. Viime viikkoiseen postaukseeni saamani kommentit kuitekin pakottivat minut laittamaan ylös omia ajatuksiani.

On totta, että ruoanvalmistajat ovat ottaneet hyvin kiinni vegaanitrendistä ja markkinoille putkahtelee tuon tuosta mitä mielenkiintoisempia vegaanisia tuotteita. Jotkut tuotteista ovat hyvin pitkälle prosessoituja, ravintoarvoiltaan melkoisen köyhiä ja energiapitoisuudeltaan suuria. Jotkut eivät. Esimerkiksi makkaran ja einespizzan vegaanista versiota syövät todennäköisesti ne, jotka söivät myös eläinperäisistä aineksista tehtyjä makkaroita ja pizzoja, jotka ovat yhtä lailla epäterveellisiä ja pitkälle prosessoituja. Se, joka on ennenkin syönyt tuoreista raaka-aineista itse tehtyä ruokaa, varmaankin jatkaa samalla linjalla, vaikka päättäisikin syödä jatkossa vegaanisesti. Vallalla tuntuu yhtäkkiä olevan ajatus, että vegaaninen ruoka olisi yhtä kuin nämä trendiaallon harjalla ratsastavat (toisinaan epäterveelliset) uutuustuotteet. On totta, että silmät kannattaa pitää auki ja vertailla itse eri ruokien ravintoarvoja, jos kokee terveellisyyden tärkeäksi aspektiksi – vegaaninen kun ei myöskään ole yhtä kuin terveellinen. Se, että jokin on ulkomuodoltaan samantyyppinen tuote, ei automaattisesti tarkoita, että se on sitä myös ravintoarvoiltaan. Tämä pätee ruokaan muutenkin kuin vegaaninen vs. eläinperäinen-vertailussa – pizza voi näyttää pizzalta vaikka siinä olisi 2000 tai 200 kaloria, lasagne lasagnelta vaikka siinä olisi paljon kovaa rasvaa tai ei ollenkaan.

Lähes kaikki syömämme ruoka on prosessoitua, eikä se ole välttämättä mitenkään huono asia. Ihmiskroppa sulattaa paremmin esimerkiksi keitetyn perunan kuin raa’an, eikä kovin moni tuntemistani sekasyöjistä syö raakaa lihaa suoraan eläimestä revittynä. En pidä siitä, että sanasta prosessoitu on tehty kirosana eikä sen merkitystä jäädä edes miettimään. Prosessoitu ei ole yhtä kuin epäterveellinen, eikä prosessoimaton yhtä kuin terveellinen. Se, että lapseni lautaselle päätyneen kasvispihvin on tehnyt joku muu kuin minä, ei haittaa minua, eikä välttämättä tee siitä yhtään vähemmän ravinteikasta kuin itse väsäämäni. Joskus se saattaa maistua lapselleni (tai minulle) paremmin kuin itse tehty ja silloin ne olemassa olevat ravintoaineet menevät todennäköisemmin oikeaan paikkaan.

Lisäaineetkaan eivät ole aina huono asia. Ne voivat olla ihan luonnollisia ainesosia. Niillä on usein tärkeä tarkoitus, esimerkiksi ruoan säilyvyyden tai koostumuksen parantaminen. Itse en henkilökohtaisesti näe tavoitteellisena täysin lisäaineetonta ruokaa. Jos se on jollekulle muulle tärkeää, niin se on ihan fine. Suoraan sanottuna en ole perehtynyt asiaan paljoakaan, koska se ei ole prioriteettilistani kärjessä. Hyvä on, jos jokseenkin ymmärrän jokaisen tuotteessa käytetyn raaka-aineen nimen ja jos lista on suht lyhyt. Uskon siihen, että meikäläisessä maailmankolkassa ruoan turvallisuus on huippuluokkaa, enkä jaksa vaivata sillä päätäni liikaa.

Missä sitten menee se raja kun ruoka on liian prosessoitua? Tai siinä on liikaa lisäaineita? Itse keskityn pohtimaan ruoan ravintosisältöä kokonaisuutena, oli se sitten itse tuoreista kasviksista valmistamani salaatti tai Härkis-bolognese. Se, että joku ihana ihminen on keksinyt prosessoida härkäpavut minulle maistuvaan muotoon – kypsentänyt, muhjannut ja maustanut valmiiksi – ei ole mielestäni huono asia. Enkä esimerkiksi syö Härkistä suoraan paketista, ja kun lisään sitä ruokaan, jätän muun suolan pois. Salaattiin lisään hieman suolaa, koska ruoka maistuu silloin paremmalta. Kovin moni tuskin kuitenkaan syö täysin suolatonta ruokaa. Vaikka joidenkin yksittäisten vegaanisten pitkälle prosessoitujen tuotteiden rasvakoostumus ei ole terveellisimmästä päästä (esim. kookosöljypohjaiset “juustot”), on vegaaniruokavaliossa huomattavasti vähemmän haitallisen kovan rasvan lähteitä kuin sekaruokavaliossa. Mitä tulee lisäaineisiin, sekä vegaanista että eläinperäistä ruokaa voi syödä lisäaineettomasti. Luomu-kauramaidossa on vain kauraa, vettä ja hieman suolaa, eikä se ole sen prosessoidumpaa kuin purkista tullut lehmänmaito.

Paljon on puhetta myös lähiruoasta ja kotimaisuudesta. Itsekin valitsen virolaista, jos sellaista on saatavilla tai jos siinä on järkeä. Mutta en elä pelkillä virolaisilla raaka-aineilla, koska en halua syödä niin. Yritän tasapainoilla sen välillä, mitä minun tekee mieli syödä ja minkä uskon olevan ekologisesti ja eettisesti parasta (ja jälkimmäisen selvittäminen on tavalliselle pulliaiselle lähes mahdotonta). Joskus vaaka kallistuu toiseen ja joskus taas toiseen suuntaan. Jollekulle toiselle nämä asiat painavat vaakakupissa eri lailla, eikä ole minun asiani mennä arvioimaan miksi. Ruoan pakkaamisesta syntyvän roskan määrä on myös yksilön itse päätettävissä, huolimatta siitä minkälaista ruokaideologiaa noudattaa. Ne maito- ja jogurttipurkit, jotka ennen sisälsivät lehmänmaitotuotteita, sisältävät nyt kasvipohjaisia tuotteita. Jauhelihaloota vaihtui linsseihin, papuihin ja Nyhtökauraan, ja niin edelleen. Roskan määrä on sama. Se, ettei ole vielä olemassa kasviproteiinin irtotiskiä, josta ostaa omaan rasiaan, ei tarkoita sitä, etteikö sellainen olisi mahdollista kun kysyntä kasvaa. Vegaaniruokavaliota on kuitenkin jo nyt ihan mahdollista toteuttaa yhtä lailla roskaisena tai vähäroskaisena kuin sekaruokavaliota. Toisaalta, ruoan pakkaamisellakin on tärkeä tehtävä – säilyvyyden takaaminen ja ruokahävikin minimoiminen.

Toinen usein kuulemani käsite on puhdas ruoka. Mitä se tarkoittaa? Onko puhtaassa ruoassa mausteita? Saako siihen käyttää rypsiöljyä? Entäs purkitettua tomaattia tai pakastevihanneksia? Jokainen päättäkööt itse, ja päättäkööt myös sen onko “puhdas ruoka” se mitä itse pitää tavoittelemisen arvoisena. Näistä asioista on joka tapauksessa turha kiistellä – kaikilla on omat periaatteensa, resurssinsa ja päämääränsä elämässä.

Itse en koe, että käyttäisin sen enempää tai vähempää eineksiä kuin aiemmin. Einesten käyttäminen liittyy huomattavasti enemmän käytössä olevaan aikaan, ruokakaupan valikoimaan ja omaan vireystasooni, kuin siihen syönkö vegaanista vai eläinperäistä ruokaa. Omalta kohdaltani voin kuitenkin sanoa, että ruokavalionmuutoksen kanssa samaan aikaan (mutta ei välttämättä korreloidusti) minua on alkanut yhä enemmän kiinnostaa mistä ruokani tulee ja miten se valmistetaan. Todellinen elämä ei kuitenkaan vastaa (kenenkään) ihanteita, joten ostan edelleen usein myös massatuotettua, mahdollisimman halpaa ja kaukaakin tuotua ruokaa. Itse tiedän kuitenkin, että omien resurssieni puitteissa yritän, ja se riittää minulle. En tarvitse kenenkään muun arviota siitä kuinka hyvä tai huono olen.

2 thoughts on “Puhdas. Prosessoitu. Lisäaine. Lähiruoka. Roskaruoka. Ruokaroska.

  1. Ihana Noora, niin hyvää tekstiä! ❤ Tähän prosessi-korttiin törmää ärsyttävän usein ja mitäpä siihen sanomaan. Jos joku ei halua härkistä vaan naudan jauhelihaa, koska härkis on prosessoitua, niin sitten haluaa. Henkilökohtaisesti valitsen mieluummin prosessoidun härkiksen kuin ruumiiden syömisen, mutta en jaksa sitä vänkäämistä, kun jengi yrittää vain viimeiseen asti puolustaa lihansyöntiä. Toinen huvittava prossessi-kortti on maidon kanssa; kumpi on parempi, lehmävauvalle tarkoitettu maito, jossa on muistini mukaan n. 300 eri hormoonia vai kaurahiutaleista ja vedestä blendattu juoma. Onneksi noihin keskusteluihin ei tarvitse lähteä, jos alkuasetelmakin on noin toivoton. Ehkä jotkut ihmiset vain tarvitsee pidemmän ajan muutokselle, tai pystyy muuttumaan vasta kun tarpeeksi suuri osa ihmisistä ympärilläkin on muuttunut. On ollut kiva seurata sun ruokajuttuja instasta, keep them coming! Xx

    Like

    1. Mikä ihana kommentti ❤ ja just näin, ihan turha kuluttaa omaa energiaa sellaisten kanssa väittelemiseen, jotka eivät kuuntele kuitenkaan. Tulevat sit hissukseen perässä 😄

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s