Moussaka (V)

Päätän viikon (tai päivän) ruoat yleensä sillä perusteella mitä kaupasta löytyy suht edulliseen hintaan. Yritän myös parhaani mukaan ostaa sesonkituotteita, ja mitäpä muuta Pohjoisessa olisi aina saatavilla kuin perunaa. Itse oikeastaan pidän perunasta paljonkin, mutta jostain syystä sitä tulee laitettua huomattavasti harvemmin kuin vaikkapa riisiä tai pastaa. Täytyy siis ryhdistäytyä asiassa.

Viimeksi kaupassa käydessäni päätin ostaa säkillisen perunoita ja kehitellä tästä ympäristöruoaksikin kutsutusta mukulasta seuraavan viikon ruokien johtotähden. Kun hävikkilaarissa odotteli vielä muutama osumaa ottanut munakoiso, oli päätös selvä – nyt syödään moussakaa.

Moussaka on kreikkalainen lasagnen tapainen uuniruoka, jossa pastan sijaan käytetään perunaa ja munakoisoa kastikekerrosten välissä. Ensimmäisen kerran tutustuin moussakaan jo lapsena Kreikan-matkoillamme, ja se on kuulunut repertuaariini jo pitkään, nykyään veganisoituna versiona tietenkin.

Vegaanisessa moussakassa voi käyttää esimerkiksi soijarouhetta, härkäpapurouhetta, linssejä, Nyhtistä tai Härkistä. Tällä kertaa yhdistin kaksi ensimmäistä ja lopputulos oli herkullinen, ja melkoisen edullinen myös. Vegaaniseen “juustokastikkeeseeni” ei tule juustoa lainkaan, joten tämän ruoan santsaamisesta (jonka varmasti teet) ei tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa.

Joidenkin mielestä moussaka, ja italialainen kaverinsa lasagne, ovat liian kovatöisiä ruokia arkeen, mutta omasta mielestäni ne maksavat vaivan. Molempia voi lähes samalla vaivalla tehdä ison satsin – ja ne vain paranevat seuraaviin päiviin mennessä. Moussakaa voi myös valmistella kuorimalla ja viipaloimalla perunat ja munakoison etukäteen jääkaappiin.

Moussaka 6:lle

 • 5 keskikokoista perunaa
 • 1 munakoiso

Tomaattikastike

 • 1 sipuli
 • pari valkosipulinkynttä
 • oliiviöljyä
 • 100 g soijarouhetta
 • 150 g härkäpapurouhetta
 • 1 rkl kasvisliemijauhetta
 • 1 tl savupaprikaa
 • 1 tölkki tomaattimurskaa
 • 2 dl paseerattua tomaattia
 • 2 dl vettä
 • 1tl sokeria
 • mustapippuria, suolaa, kuivattua timjamia / basilikaa

“Juustokastike”

 • 2 dl kaurakermaa
 • 1.5 dl vettä
 • 0.5 dl ravintohiivahiutaleita
 • 0.5 tl muskottipähkinää
 • 1 tl kala namak-suolaa

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori ja silppua sipulit ja kuullota niitä oliiviöljyssä hetki, lisää pannulle soija- ja härkäpapurouhe, kasvisliemijauhe ja savupaprika ja kääntele muutama minuutti keskilämmöllä. Lisää tomaattimurska, paseerattu tomaatti, vesi, sokeri, mustapippuri ja yrtit. Anna porista miedolla lämmöllä sen aikaa kun valmistelet muut ainekset. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Kuori perunat, leikkaa ne ja munakoiso ohuiksi siivuiksi (mitä ohuempia sen nopeammin ruoka kypsyy). Sekoita “juustokastikkeen” ainekset kulhossa. Tarkista maku.

Lado ainekset korkeareunaiseen uunivuokaan (noin puolet uunipellistä) – ensin ohut kerros tomaattikastiketta, sitten peruna- ja munakoisoviipaleet, tomaattikastiketta, hieman “juustokastiketta”, perunat ja munakoisot, tomaattikastike, “juustokastike”, perunat ja munakoisot – ja viimeiseksi loppu “juustokastike”, niin että viipaleet peittyvät siihen.

Kypsennä 200 asteisessa uunissa (180 kiertoilmalla) noin tunnin ajan, kunnes perunat ovat kypsyneet. Voit peittää vuoan esim. leivinpaperilla, jos moussakan pinta uhkaa tummua liikaa. Anna moussakan levätä hetki ennen syömistä. Nauti hyvässä seurassa salaatin kera.

One thought on “Moussaka (V)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s