Marjaisat välipalamuffinit (V)

Alunperin lasten takia olen intoutunut kehittelemään terveellisiä (tai terveellisempiä), mutta maistuvia herkkuja ja välipaloja, joiden syöminen olisi toki meille isoillekin ihan paikallaan.

Täällä Tallinnassa tuntuu päiväkodeissa olevan tapana tarjota iltapäivällä makea välipala, joka on usein kaikkea muuta kuin ravitseva (lettuja hillolla, korvapuusteja, sokerijogurtteja jne). Sen jälkeen kun aloin itse tehdä lasten ruoat päiväkotiin, olen saanut tietysti päättää myös niiden terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä itse. Aika usein tulee laitettua maustamatonta vegaanista jogurttia chia- tai pellavansiemenillä, sokeroimattomalla omenasoseella ja talk-muruilla (täällä nimeltään Kamapallid, tirsk), mutta silloin tällöin intoudun leipomaan jotain välipalaksi soveltuvaa, kuten rahkalettuja tai banaanileipää.

Tähän tarpeeseen syntyivät nämä välipalamuffinit, jotka ovat paitsi ravitsevia myös ihan oikeasti herkullisia. Ne katoavat sekä pienten että isompien suihin niin nopeasti, ettei evääksi meinaa jäädäkään. Marjoja vaihtelemalla muffineihin saa vaihtelua. Nämä iltapäivän herkut on myös niin helppo pyöräyttää, että lapsikin sen osaa (testattu on)!

Marjaisat välipalamuffinit 10 kpl

  • 3 pientä tai 2 isoa kypsää banaania
  • 1.5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0.5 tl kardemummaa
  • 2 rkl pellavansiemenrouhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1.5 dl tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • Pari kourallista (pakaste)marjoja, esim. mustikoita tai murskattuja vadelmia

Muussaa banaanit haarukalla mössöksi – mössön ei tarvitse olla sileää, vaan vähän sinne päin. Sekoita joukkoon kauramaito, öljy, kardemumma ja pellavansiemenrouhe. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää sitten taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon marjat. Jaa muffinivuokiin tai muffinipellille, n. yksi kukkurallinen ruokalusikallinen per vuoka. Paista 200 asteessa (180 kiertoilmalla) noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja nauti.