Superpesto (V)

Ikuisuuskysymys – miten saada lapset syömään mahdollisimman fiksusti? Minä ja varmasti monet muut ovat huomanneet, että ruoka-aineiden muuttaminen tunnistamattomaan muotoon auttaa niiden ujuttamisessa lasten vatsoihin. Smoothiet, pannukakut, kasvispihvit, kastikkeet, puuro, laatikkoruoat ja myös pastan kanssa tai leivän päällisenä käytettävä pesto ovat oivallisia mahdollisuuksia piilottaa ruokaan ravintorikkaita ainesosia.

Superpesto on siis kehitelty juuri tähän tarpeeseen – koko perheen ruokaan, joka paitsi maistuu hyvältä ja pitää kylläisenä pitkään, myös helpottaa sitä tuskaa, jota monet vanhemmat lastensa syömisistä kokevat. (Jos et ikinä ole potenut huonoa omaatuntoa siitä mitä lapsesi pistävät tai eivät pistä suuhunsa, onneksi olkoon!)

Parsakaali, tuo kaikkien aikojen mahtivihannes, jota lastenhoito-oppaatkin ensimmäisten ruokien kohdalla suosittelevat, pitää sisällään niin proteiinia, kalsiumia, kaliumia, foolihappoa, karotenoideja, C- kuin K-vitamiiniakin. Omat lapseni eivät kuitenkaan ole erityisen ihastuneita mihinkään (vihreään) kasvikseen, joten mielikuvitusta täytyy käyttää saadakseen heidät syömään niitä.

Siemenet sisältävät myös mahtavia määriä tärkeitä ravintoaineita kuten proteiinia, rautaa ja kalsiumia. Tähän pestoon valitsin auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä niiden hinnan ja saatavuuden vuoksi. Siemeniä kannattaa liottaa runsaassa vedessä huoneenlämmössä mahdollisimman kauan (esim. yön yli tai aamusta iltaan), jotta niiden sisältämä, ravintoaineiden imeytymistä estävä fytaatti pilkkoutuisi.

Hampunsiemenöljyssä on yksi parhaimmista Omega-3-rasvahappokoostumuksista ja lisäksi se maistuu hennon pähkinäiseltä, joka sopii hyvin pestoon (tai esimerkiksi salaatinkastikkeeseen). Omega-3-hapot voivat ehkäistä tulehdusta ja niiden saantiin on hyvä kiinnittää erityistä huomiota, koska saamme niitä yleensä ravinnosta liian vähän suhteessa Omega-6-rasvahappohin.

Sitruunamehu auttaa kroppaa käyttämään ravintoaineita helpottamalla fytaatin pilkkomista ja kivennäisaineiden imeytymistä. Lisäksi se tuo pestoon raikkautta.

Ravintohiivahiutaleet antavat vegaaniselle pestolle juustoista makua ja sisältävät paljon B-ryhmän vitamiineja.

Kun yhdistät superpeston täysjyväviljasta tai kikhernejauhoista valmistettuun pastaan, saat varsinaisen superaterian, joka upposi ainakin meidän lapsiin kuin veitsi vegaaniseen margariiniin (jossa on muuten usein myös hyvä Omega-3-rasvahappokoostumus).

Superpesto kuudelle

  • 200g parsakaalia
  • 1 dl auringonkukan- ja/tai kurpitsansiemeniä, yön yli vedessä liotettuna
  • 0.5 dl hampunsiemenöljyä
  • 4 rkl sitruunamehua
  • 3 rkl ravintohiivahiutaleita
  • reilu kourallinen tuoreen basilikan lehtiä
  • (jodioitua) suolaa & mustapippuria maun mukaan
  • Lisäksi: kypsää täysjyvä- tai kikhernepastaa, kirsikkatomaatteja

Huuhtele parsakaali ja leikkaa se pienemmiksi paloiksi. Huuhtele liotetut siemenet. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon / blenderiin ja sekoita tasaiseksi, lusikalla reunoja välillä kaapien. Jos pesto jää makuusi liian rakeiseksi, voit lisätä nestettä veden, öljyn tai sitruunamehun muodossa, ja sekoittaa sen jälkeen vielä hetken aikaa.

Lisää pesto kuuman kypsäksi keitetyn pastan joukkoon. Annoksen kruunaavat kirsikkatomaatit, basilikanlehdet sekä ripaus ravintohiivahiutaleita ja suolaa ja pippuria.

2 thoughts on “Superpesto (V)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s