Ilmastoystävällisempi talviloma?

Tässä koronakriisin keskellä tuntuu hassulta kirjoittaa matkustamisesta, mutta toivon mukaan saamme lähitulevaisuudessa taas matkustaa vapaasti. Ja unelmointi seuraavasta reissusta lienee edelleen sallittua – itse sitä ainakin päivittäin harrastan ja varsinkin nyt “uudesta” matkustusmuodosta eli junamatkailusta innostuneena.

Olen monien pohjoiseurooppalaisten lailla tottunut ajatukseen talvilomareissusta lämpimään, ja olemmekin viime vuosina karanneet kaamosta tammi-helmikuussa Kanarialle. Viime vuonna tajuntaani kuitenkin vihdoin iskeytyi omien lentomatkojeni vaikutus ympäristöön ja ilmastonmuutokseen, enkä voinut enää ummistaa siltä silmiäni. Niinpä halusin suunnitella ympäristöystävällisemmän talviloman tälle vuodelle.

Olimme jo Tallinnaan muutosta asti haaveilleet reissusta Lappiin. Maailmalla asuvana suomalaisena olen kuullut kysymyksen jos toisenkin Lapista, mutta en ollut koskaan siellä oikeastaan käynyt (jos ei lasketa sitä kertaa kun olin taapero). Pitihän se nyt siis nähdä, vaikka itselleni ajatus talvilomasta pohjoisessa kuulosti jokseenkin hyytävältä – enhän edes laskettele! Tässä mielessä oli meidän onnemme, että talvi Tallinnassa ei ole tänä vuonna ollut kunnon talvi ollenkaan, lunta on satanut muutaman hassun kerran eikä se ole montaa päivää maassa pysynyt. Joten ajatus Lapin ennätyskorkeista nietoksista kuulostikin yhtäkkiä oikein houkuttelevalta.

Matkustimme Tallinnasta Rovaniemelle ja siitä eteenpän Leville omalla autollamme, autolautalla ja -junalla. Junareissua me aikuiset ja Leevi odotimme innolla ja mielenkiinnolla ja täytyy sanoa, että se oli mielestäni mahtava kokemus. Olimme varmuuden vuoksi buukanneet kaksi kahden hengen suihkullista hyttiä, vaikka loppujen lopuksi olisimme varmaan pärjänneet yhdellä, lapset kun kuitenkin halusivat jonkun viereensä nukkumaan. Vaikka nukkuminen olikin epämukavampaa kuin kotioloissa, nautin matkanteosta eikä univaje päässyt haittaamaan. Ehdottomasti haluan matkustaa junalla jatkossa enemmänkin ja onneksi siihen on Keski-Euroopassa hyvät mahdollisuudet. Vaikka matka-aika on huomattavasti lentämistä pidempi, ei yöjunalla reissatessa aikaa kuitenkaan menetä. Ja olihan oman hytin turvassa matkustaminen pienten lasten kanssa kaikinpuolin stressittömämpää kuin lentäminen.

Ihastuimme koko perhe Lappiin ja reissu oli todella onnistunut. Vaikka etukäteen epäilimme jaksamistamme ilman totuttua etelänmatkaa ja D-vitamiiniannosta, ei talvi ole tuntunut yhtään aiempia pidemmältä, ehkä jopa päinvastoin. Syynä tähän toki voi olla epätavallisen lämmin keli. Kevätauringossa hohtavat hanget olivat mieletön näky harmaan talven jälkeen, enkä voi sanoa kertaakaan kaivanneeni palmurannoille, joiden näkemisen kerran vuodessa luulin olevan elinehto. Loma tuntui ihan yhtä lailla lomalta – nautimme yhdessäolosta, kohteen tarjoamista mahdollisuuksista ja uusista maisemista. Ja vaikka kuopus ei ollutkaan aina ihan innoissaan talvivaatteista tai kylmästä, uskon, että ihan yhtä stressaavaa olisi ollut aurinkorasvan ja liian kylmän uimaveden kanssa etelänlomalla. Tätä lomaa odotettiin jopa suuremmalla innolla kuin edellisiä – juuri siksi, että se oli niin erilainen verrattuna siihen mihin olimme tottuneet.

Kanarialle edellisvuosien tapaan lentäminen (Tallinnasta suoralla lennolla) olisi kuluttanut WWF:n ilmastolaskurin mukaan nelihenkiseltä perheeltämme 12.08 tCO2, kun taas edestakainen junamatka Lappiin, edestakainen lauttamatka Tallinnasta Helsinkiin ja siihen autoilut päälle kulutti laskurin mukaan 0.21 tCO2. Vaikka en ole kovasti asiaan perehtynyt enkä mitenkään erityisen lahjakas matematiikassa, näyttävät nuo luvut olevan aivan eri sfääreissä ja kannustavat taatusti jatkossakin etsimään lentomatkoille vaihtoehtoja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s