(Melkein) vegaaninen pääsiäinen

Kuten minua jo hetken seuranneet tietävät, mielestäni tärkein asia juhlapyhissä on ruoka. Tämä lienee peruja lapsuudenkodistani, jossa pyhiä juhlittiin kirkon sijasta yhteisen ruokapöydän ääressä. Muistot lapsuudesta ovat lämpimiä ja haluan jatkaa perinnettä pitämällä huolen siitä, että juhlapäivinä pöydässä on jotain erityistä.

Olen myös melkoisen perinteinen ja konservatiivinen, mitä tulee juhlaruokiin. Tämä on pikkuhiljaa hieman muuttunut, koska samalla kun veganisoin juhlapöydän antimia, on tullut tilaa myös muille muutoksille. Juhlaruokien suunnittelu lähtee kuitenkin perinteiden kunnioittamisesta. Pääsiäispöytään pääsi siis tänä vuonna valkosipulikermaperunat ja seitan, salaatin kera. Jos asuisin Suomessa, kuuluisi settiin ehdottomasti kaupan minttuhyytelö. En voi sietää minkäänlaista muuta hyytelöä, mutta tämä kirkkaanvihreä Flubber on kuulunut pääsiäisruokien kylkeen niin kauan kuin muistan. Oi olisinpa muistanut hamstrata sitä ennen kotiinpaluuta Suomen-lomalta. Perunoiden suhteen mentiin sieltä mistä aita on matala – pussillinen peruna-sipulisekoitusta pakkasesta ja purkki kermaa kylkeen. Ja valkosipulia tietysti! Tuli muuten hyvää. Salaatti syntyi jääkaapista ja pakkasesta löytyvistä aineksista, ei ehkä ihan sitä mitä olisin toivonut, mutta seuraava ruokatoimitus tulee vasta huomenna ja tuore tavara alkaa olla finaalissa…

Jälkiruoaksi perinteeseen kuuluu tietysti mämmi, pasha ja suklaamunat, joskus myös pulla. Isäni valmistaa pashan itse joka pääsiäinen ja olen tähän asti jatkanut hänen jalanjäljissään, viime vuonna vegaanisella versiolla. Tämän hetkisen tilanteen takia tiettyjen raaka-aineiden saatavuus on kuitekin heikkoa, ja jännitin saanko pashaa ollenkaan tehtyä. Ilokseni aivan ihania vegaanisia kakkuja leipova Cakery by S mainosti tekevänsä vegaanista pashaa tilauksesta! Suosittelen lämmöllä tätä kakuntekijää, hänen upeaa kädenjälkeään voi seurata Instasta.

Mämmit söimme jo aiemmin – ne löytyivät paikallisen Prisman ale-laarista, ei tainnut olla tarpeeksi halukkaita herkulle täällä Suomi-turistien loistaessa poissaolollaan. Suklaamunat eivät olleet tänä vuonna vegaanisia – Mignonit ja pussillinen pikkumunia tuli hamstrattua Tallinkin tax-freestä muutama viikko sitten kotiin palatessamme. Vegaanisia versioita ei osunut silmään, enkä tajunnut ajoissa, että niitä olisi itsekin voinut tehdä. Ensi vuonna sitten! Munat piilotti (tänäkin vuonna) saksalaiseen tapaan pääsiäispupu. Tämä perinne on tullut perheeseemme jäädäkseen, niin hauskaa se on kaikille osallisille.

Mitä sinun pääsiäispöytääsi kuuluu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s