Opintojen edistyminen

Kuten kerroin aiemmassa postauksessa syksyllä, aloitin vegaanisen ravitsemuksen opinnot saksalaisella Ecodemy-onlinekurssilla. Alunperin laskeskelin olevani mahdollisesti valmis huhtikuun paikkeilla, mutta suurin osa kurssin luvuista osoittautuikin ensimmäisiä huomattavasti vaativammiksi (mikä on hyvä asia!), eli opiskelu onkin sujunut hieman hitaammin. Nyt olen kuitenkin lähes loppusuoralla, noin 70% opinnoista on takana ja tähänastiset välitestit suoritettu kunnialla.

Jännitin alunperin olisiko opiskelu saksaksi liian haastavaa – saksan kielen taitoni on jotakin B1:en ja C1:en väliltä, riippuen siitä mistä kielitaidon osa-alueesta on kyse. Ylpeänä voin kuitenkin todeta, että olen ymmärtänyt tekstit ja videot suurimmalta osin, vain pienellä Google Translatorin avustuksella. Jopa melkoisen syvälle aineenvaihduntaan ja makro- ja mikroravintoaineisiin perehtyvät luvut olen saanut luettua ilman suurempia vaikeuksia, vaikkakin varmasti paljon hitaammin kuin äidinkielelläni olisin. Tällä hetkellä työn alla on luku kehon hapan-emäs-tasapainosta, joka kyllä menee jo hieman yli hilseen, mutta menisi varmaan ihan suomeksikin. Onneksi tarkoituksena ei ole oppia kaikkia kemiallisia ym. reaktioita ulkoa, vaan ymmärtää miten mekanismit yleisesti ottaen toimivat. Tärkeimmät pointit käydään myös läpi useassa eri luvussa, hieman eri sanoin, joten olen yrittänyt olla hermostumatta, vaikken olisi jotakin samantien ymmärtänytkään.

Itselleni mielenkiintoisimpia lukuja ovat tietysti olleet ne, jotka käsittelevät ruokaa ja ravintoaineita – mistä mitäkin saa ja miten eri ruoka-aineita yhdistelemällä (tai yhdistämistä välttämällä) voi optimoida ravintoaineiden saantiansa. Luulin olevani aiheesta jo melkoisen perillä, mutta niin vain olen oppinut ja saanut omaan arkeemmekin käyttöön jo monta uutta juttua. Instassa jaan vinkkejä teille muillekin, sinne siis vain seurailemaan! Haastavimpia ovat olleet luvut, jotka ovat silkkaa tiedettä – esimerkiksi kemia ei ole minulle ominaisinta alaa, vaikka ymmärrän kyllä miksi ravitsemusneuvojan täytyy olla perillä muustakin kuin vain ruoasta. Loppujen lopuksi ruoan ja kropan toimintojen yhteyden ymmärtäminen on todella mielenkiintoista ja yksi ravitsemusvalmennuksen tärkeimpiä osia. Paljon ajateltavaa sai myös heti opintojen alussa valmennuksen psykologiseen puoleen liittyen. Tieto, esimerkiksi terveellisestä ravitsemuksesta, kun on vain hyvin pieni osa käytännön toteutusta. En malta odottaa, että pääsen käyttämään näitä oppejani toden teolla oikeassa elämässä. Onneksi monia asioita voi soveltaa jo ihan omaankin arkeen. Tai perheenjäseniin 😅 Kaikinpuolin opinnot ovat mielestäni onnistunut, selkeä ja perinpohjainen kokonaisuus – lisälukemistakin löytyisi loputtomiin, joka tietysti miellyttää tällaista opiskeluriippuvaista henkilöä.

Vaikka kielitaidon paranemisen testaaminen tai arvioiminen ei ihan yksioikoista olekaan, olen varma, että saksankielentaitoni on ottanut aimo harppauksen eteenpäin. En ehkä kuitenkaan uskalla ihan heti palvella asiakkaita saksaksi, sen verran hienovaraista valmennus saattaa välillä olla. Kurssin loppuun kuuluu “webinaari”, enkä tiedä mitä se tarkalleen tarkoittaa. Se on oikeastaan ainoa asia, joka minua kurssin kulussa jännittää. Laitoin opintojen alkaessa sähköpostia Ecodemylle ja onnekseni he lupasivat, että saan olla enemmänkin katsoja, jos minusta kielipuolena siltä tuntuu. Joka tapauksessa suosittelen ehdottomasti opiskelemaan uutta kieltä (tai sitä samaa vanhaa, joka ei millään tunnu menevän kaaliin) tutustumalla aiheeseen, joka itse kiinnostaa. Vanha vinkki varmaankin, mutta jotenkin en ollut itse aikaisemmin asiaa sisäistänyt.

Ecodemyn kurssin lisäksi aloitin myös Courseran tarjoaman Yalen yliopiston The science of well-being“-kurssin, ettei vain tekeminen loppuisi kesken. Kurssin aihe kiinnostaa, ja uskon, että siitä on hyötyä niin ravintovalmennuksessa kuin omassa elämässäkin. Tunnen olevani elementissäni toteuttaessani tätä “life-long student”-roolia ja sivusilmällä vilkuilenkin jo uusia opiskelumahdollisuuksia… Onneksi Ecodemyllä on mahdollisuus myös syventyä äidin ja lapsen sekä urheilijan vegaaniruokavalioon.

3 thoughts on “Opintojen edistyminen

 1. Onko happo-emästasapainon opiskelussa neuvottu olla yhdistelemättä tiettyjä ruoka-aineksia keskenään? Olen monesti törmännyt semmoiseen, enkä oikein uskonut. Toisaalta itselläni tulee usein kieli kipeäksi milloin mistäkin ja olen arvellut hapoilla ja emäksisyydellä olevan sen kanssa jotain tekemistä.
  Minua kiinnostaa omakohtaisuuden takia ravintoasioissa eniten painonhallinta ja miten tietynlaiset ruoat addiktoivat joitakin ja onko se totta. Olen kallistunut kannalle, että vaatimus pystyä syömään mitä vain kohtuullisesti on sama kuin käskisi alkoholistia juomaan kohtuudella. Laitoin tämän ajatuksen, jos näitä asioita käsitellään opinnoissasi!

  Like

  1. Kiitos mielenkiintoisesta kommentistasi 🙂 happo-emäs-tasapainosta käsiteltiin lähinnä sitä mitä se tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten ylipäänsä vegaaninen ruokavalio (eli runsas kasvisten syönti) edistää hyvää tasapainoa eli lievästi emäksistä elimistöä.

   Tuosta addiktio-näkökulmasta ei ole ainakaan toistaiseksi hirveästi ollut asiaa, nyt viimeksi olen oppinut, että kropassa on kaksi erilaista reseptoria, jotka hallitsevat kylläisyyden tunnetta – toinen on yhteydessä volyymiin eli vatsan täyttymiseen, toinen taas välttämättömiin mikroravintoaineisiin. Jos vain volyymi täyttyy (esim. valkoisella jauholla, sokerilla, rasvalla), ei nälkä pysy kauaa poissa ja kohta on syötävä uudestaan, koska toinen reseptori on jäänyt “tyytymättömäksi”.

   Itse entisenä sokeririippuvaisena (syön vieläkin paljon makeaa, mutta en läheskään samoissa määrin kuin ennen) uskon kyllä jollakin tasolla tuohon riippuvuuteen. Täytyypä kysellä opettajien mielipidettä / tutkimustuloksia asiasta. Itselläni toimii parhaiten kohtuudella kaikkea – jos kiellän itseltäni jotakin, siitä ei ole koskaan seurannut mitään hyvää, vaan päädyn jossain vaiheessa ahmimaan säkkikaupalla karkkia. Mutta onhan tuo vertauskuvasi alkoholismiin ihan validi pointti ja ehkä jonkun toisen kohdalla toimiikin niin.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s