Yllättävä sysäys kohti uutta unelmaa

Olen aina kokenut itseni hyvin epäyrittäjämäiseksi henkilöksi. En ole koskaan kuvitellut, että minusta tulisi yrittäjä enkä ole koskaan ennen sellaiseksi halunnut. Ulkomailla miehen työn perässä vietetyt vuodet ovat kuitenkin antaneet mahdollisuuden pohtia omia toiveita työelämän suhteen syvällisemmin kuin se olisi kokopäivätyötä tehdessä ollut mahdollista. Olen saanut rauhassa haahuilla sinne sun tänne. Tai no niin rauhassa kuin kahden pienen lapsen äiti vaan voi. Olen saanut opiskella sitä mikä on kiinnostanut, ilman huolta rahasta tai siitä onko kyseessä loppuelämän ammatti. Ja kuten ehkä bloginkin puolella on näkynyt, olen nyt meneillään olevista ravitsemusneuvojan opinnoista todella innoissani.

Jos olet elänyt kaksikymmentäviisi vuotta kuvitellen, ettei sinusta ole yrittäjäksi, ettei sinulla ole siihen motivaatiota eikä mitään käänteentekevää yritysideaakaan, niin voit kuvitella millainen yllätys on yhtäkkiä löytää itsensä rekisteröimästä omaa toiminimeä. Toki oman pienen bisneksen pyörittäminen on ollut mielessäni jo jonkun aikaa, kiitos ravitsemusneuvojan opintojen, mutta silti minun on vaikea uskoa, että siitä on ihan oikeasti tulossa totta. Olen pikkuhiljaa ymmärtänyt, ettei yrittäjyys välttämättä vaadi suuria riskejä tai suurta vastuuta, vaan yrittäjänä voi nykyään työskennellä hyvin monella tavalla ja aloittaa jostakin aivan pienestä, ruohonjuuritasolta. Ehkä sen ohella on ainakin ensin tehtävä palkkatöitä muualla, mutta minua se ei haittaa, sillä pidän vaihtelusta. Kuvani nykypäivän yrittäjyydestä on muuttunut uusien ja vanhojen tuttavien kautta, jotka ovat lähteneet tavoittelemaan oman näköistään työelämää ja omia unelmiaan. Ja tarkemmin ajatellen on Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-kirjalla ja sen jatko-osallakin näppinsä pelissä, vaikkakaan en sitä vielä kolmisen vuotta sitten ollenkaan nähnyt tapahtuvan (lue vaikka linkittämäni “arvostelu” kirjasta :D).

Ratkaiseva sysäys tuli kuitenkin hyvin yllättävältä taholta, joka ei liityttynyt oikeastaan ollenkaan nykyisiin opintoihini tai tulevaisuuden suunnitelmiini. Eräs virolainen kaverini ehdotti, että tekisin hänen työnantajalleen sosiaalisen median sisältöä suomeksi ja yhtäkkiä palaset loksahtelivat paikalleen. Tämä voisi hyvinkin olla yksi sivujuoni työelämässäni! Hommasta saatu korvaus on pieni (kuten työmääräkin), mutta mahdollisuus kiinnosti minua siinä määrin, että olin valmis näkemään sen eteen hieman vaivaa. Erinäisistä syistä kaikille osapuolille oli helpointa, jos voisin laskuttaa yritystä freelancerinä oman yritykseni kautta. Siitäpä lähti lumipallo pyörimään ja kiitos virolaisen digiyhteiskunnan, oli oma toiminimi pystyssä parin päivän sisällä hakemuksesta. Jotkin pienehköt yksityiskohdat, kuten verotus ja se voinko tehdä töitä esimerkiksi ravitsemusneuvojana netissä suomalaisille asiakkaille Saksassa asuessa tämän virolaisen toiminimen kautta, ovat vielä selvityksen alla… Joten jos siellä on joku asiaan perehtynyt ekspertti (kirjanpitäjä?), otan mielelläni neuvoja vastaan tässä “hieman” monimutkaisessa tilanteessa. Toistaiseksi tulot ovat niin minimaaliset, että uskoisin minulla olevan jonkin verran aikaa selvitellä asiaa.

Joka tapauksessa tämä yllättäen otettu askel kohti yrittäjyyttä on innostanut minua todella pohtimaan mahdollisuutta ansaita edes osa tarvittavista tuloista oman yrityksen kautta ja näkemään se ihan oikeana, varteenotettavana tulonlähteenä. Yhtäkkiä minusta on tullut se tyyppi, jonka päässä pyörii tuhatsata ideaa enkä malttaisi mennä nukkumaan, jotta saisin ne toteutettua. Enpä olisi ikinä itsestäni uskonut. Nyt vain pitää pitää tuulta purjeissa ja itsetunto koholla. Edelleenkin takaraivossa kolkuttelee vanha kunnon Epäilys – tuleeko tästä mitään, onko tämä ihan hölmön hommaa jne. Noh, sen näkee sitten, sillä olen päättänyt ainakin yrittää!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s