Mitä meillä syödään? Lapsiperheen viikon ruoat

Blogini on täynnä reseptejä ja höpinää terveellisemmästä ruoasta, mutta mitä meillä ihan oikeasti syödään? Tähän postaukseen olen kerännyt aivan satunnaisen koronakevään viikon ruoat, jotka edustavat aika hyvin meidän arkea. Ihan jokaisen jokaista suupalaa en ole tähän kirjannut, mutta uskoisin postauksen antavan varsin kattavan kuvan meidän syömisistä. Suht terveellistä vegaanista kotiruokaa, pieniä päivittäisiä herkkuhetkiä ja kotiinkuljetettua ravintolaruokaa. Tallinnassa on todella hyvä valikoima vegaanista ruokaa tarjoavia ravintoloita, jotka ovat edelleen auki kotiinkuljetus- ja noutoperiaatteella. Wolt ja Bolt tuovat ruoat kotiin edullisesti ja usein jopa ilmaiseksi, eli houkutus tilata ruokaa on suuri vaikka siihen kuluukin paljon enemmän rahaa kuin itsetehtyyn. Toisaalta #supportyourlocal. Normaalioloissa tilaamme ravintolasta ehkä kaksi kertaa viikossa, mutta sen lisäksi mieheni syö lounaansa lähes joka arkipäivä ravintolassa, minä muutaman kerran kuukaudessa. Nyt take away:tä on syöty useammin, kolme-neljä kertaa viikossa (lounaat ja kahvittelut mukaan luettuna), mutta nuo ravintolalounaat ovat toki jääneet pois miehen ollessa kotona. Rahanmenon ja kokkausinnon lisäksi ravintolatilauksia jarruttaa siitä tulevan roskan määrä. Vaikka täällä useimmat suosimamme ravintolat pakkaavat ruoat biohajoaviin rasioihin, ei se meitä valitettavasti lohduta, meillä kun ei ole mahdollisuutta lajitella biojätettä.

Ruokien kanssa joutuu jonkun verran sumplimaan, suurimmaksi osaksi siksi, ettei kuopuksemme vatsa ja iho vieläkään oikein kestä soijaa eikä pähkinöitä, joita kuitenkin haluan silloin tällöin käyttää. Silloin hänelle on tehtävä erikseen jotain ihan samannäköistä. Tofu näyttäisi onneksi sopivan, mutta esimerkiksi jogurttien kanssa joutuu venkslaamaan soija- ja kaurajogurtin välillä, itse kun söisin mieluummin soijaa sen proteiinipitoisuuden vuoksi. Lisäksi haastetta tuottaa varmaan jokaiselle lapsiperheelle tuttu aihe, eli se, etteivät lapset halua syödä sitä mitä aikuiset heille tarjoavat. En suostu valmistamaan jokaiselle erilaista ruokaa, eikä siitä ole kokemukseni mukaan hyötyäkään, koska usein se erityisesti lapsille valmistettukaan ei sitten maistu. Mutta silloin tällöin, esimerkiksi aikuisten syödessä salaattia, saatan keittää lapsille pastaa tai kuskusia ja heittää sinne pakasteherneitä sekaan, jotta voin olla melko varma, että mahaan asti päätyy jotakin. Noin yhdeksällä kymmenestä ruokailukerrasta kuuluu lasten suusta yäk, mutta olen päättänyt ignoorata moiset palautteet. Välillä kysyn vanhemmalta mitä hän haluaisi syödä – vastaus on useimmiten “pastaa”. Toisaalta lasten lemppareita ovat esimerkiksi tofu, hummus, parsakaali, herneet ja hapankaali… Melko usein aamuvirkku kuopuksemme syö aamiaista ainakin kaksi kertaa – ensin kello seitsemän jälkeen (yleensä sokerittomia täysjyvämuroja tai jogurttia) ja toisen kerran myöhemmin muiden syödessä. Esikoiselle taas ei tällä hetkellä oikein aamiainen maistu ja hän pärjää yleensä yhdellä leipäpalasella tai pienellä puuroannoksella.

Ruokajuomana meillä on useimmiten saksalaiseen tapaan “Apfelschorle”, eli (kivennäis)veteen sekoitettu tilkka omenatäysmehua. Itse pidän siitä, että vedessä on jotakin makua, enkä näe tuota mehutilkkaa huonona, kunhan se juodaan ruoan yhteydessä. Ruoka-aikojen ulkopuolella janojuoma on puhdas vesi. Kauramaitoakin lapset juovat silloin tällöin, mutta enimmäkseen se menee puuron seassa tai murojen kanssa. Aamiaisella juomme appelsiinitäysmehua, kahvia kauramaidolla ja teetä.

Tässä ruokapäiväkirjassa ei näy meidän aikuisten päivittäinen herkkuhetki, jonka aika on kun lapset nukkuvat. Silloin tyhjennämme suklaavarastoa, joskus saatamme hakea lähikahvilasta jotain pientä tai sitten syömme hieman terveellisemmin hedelmiä, nice creamiä, jogurttia tai rahkaa.

Maanantai

Aamiainen – Smoothiekulho, johon päätyi banaania, chiansiemeniä, pakastepinaattia ja -marjoja, päälle hedelmiä ja pellavansiemenrouhetta, josta on nopeasti tullut uusi joka paikan suosikkini

Lounas – Edellisen päivän jämiä, eli makaronilaatikkoa ja sosekeittoa

Välipala – Kaura- ja soijajogurttia, sokerittomia muroja, leipää ja aiemmin väsäämääni mangohyydyke”kakkua”, johon heittelin summamutikassa mangososetta, kookosmaitoa ja agar-agaria. Lapsilla tuntuu aina olevan loputon nälkä välipalan aikaan, joten välillä on haasteellista löytää tarpeeksi pikaisia terveellisiä purtavia…

Illallinen – Tortilla papu-tomaattikastikkeella ja vihanneksilla, mangokakkua ja muroja jälkiruoaksi

Tiistai

Aamiainen – Ohrapuuro kauramaidolla, marjoilla, pellavansiemenrouheella ja mangososeella

Lounas – Kikhernemunakas vihanneksilla ja kaurapalalla täytettynä

Välipala – Muroja, kauramaitoa; Alpro Go On-rahkaa, marjoja ja mangososetta

Illallinen Rohe Kohvikin kulhoruoat ja maissipallerot, jälkiruoaksi hedelmiä ja Rohen bounty-leivokset

Keskiviikko

Aamiainen – Täysjyväleipä, itsetehty hummus ja vihannekset

Lounas – Naapurikahvila Lisannan voileivät ja smoothiet

VälipalaSuklaiset välipalamuffinit pyöräretken lomassa

Illallinen – Pikainen pestopasta pakkasesta löytyneestä superpestosta ja täysjyväpastasta, lapsille jälkiruoaksi jogurtti ja hedelmäsalaatti

Torstai

Aamiainen – Jogurtti, itsetehty granola ja hedelmät

Aamupäivän välipala – Hummusta, kauraleipää ja paprikaa

Lounas – Tomaattinen papu-vihanneskeitto, leipää

Välipala – Jäätelöä,; smoothie, jossa banaania, marjoja, pellavansiemeniä

Illallinen – Pikainen linssikiusaus pakasteperunasuikaleista, linsseistä ja kaurakermasta, hapankaalia; jälkkäriksi vadelma-mango-lakritsi “jäde” (eli banaania, pakastemangoa ja -vadelmia sekä lakritsijauhetta blenderissä sekoitettuna)

Perjantai

Aamiainen – Muroja, täysjyväleipää, tofua, paprikaa ja ituja

Lounas – Eilisen kiusausta ja hapankaalia sekä ihanan uuden vegaanileipomo Kringelin herkkuja: paninit, nakkipasteija ja korvapuusteja

Välipala – Itsetehty banaani-suklaa(-kahvi)proteiinijuoma, banaania

Illallinen – Eilisen papusoppaa, jälkiruoaksi kookosjogurttia ja granolaa

Lauantai

Aamiainen – Itseleivottua hapanjuurileipää, vegejuustoa, margariinia, hummusta, vihanneksia, hilloa ja suklaalevitettä

Lounas – Lapsille kikhernepastaa, parsakaalia ja tofua, aikuisille salaatti lehtikaalista, tomaatista, paprikasta, parsakaalista, tofusta, iduista ja siemenistä

Välipala – Jäätelöä, itsetehtyjä myslipatukoita

Illallinen – Mättöruokaa Toit’sista: burgeria, wrapia, ranskalaisia, jälkiruoaksi hedelmäsalaattia

Sunnuntai

Aamiainen – Itseleivottua hapanjuurileipää, vegejuustoa, margariinia, tofulevitettä, vihanneksia, hilloa ja suklaalevitettä

Lounas – pinaatti-kikherneletut, salaatti lehtikaalista, veriappelsiinista ja kurpitsansiemenistä

Välipala – jäätelöä ja marjoja esikoiselle; myslipatukka; smoothie banaanista, marjoista, lehtikaalista ja hamppuproteiinista

Illallinen – kurpitsa-kvinoarisotto, lehtikaalisipsit; jälkiruoaksi jogurttia, hedelmiä ja marjoja

Mitä teillä syödään?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s