Vinkit terveellisiin välipaloihin

Itse olen sitä lajia, jonka täytyy syödä vähintään viisi kertaa päivässä, jotta mieli pysyy leppoisena ja energiataso hyvänä. On huomattavasti helpompi syödä fiksusti ja järkeviä määriä, kun aterioiden väli ei kasva kolmea-neljää tuntia pidemmäksi. Jos näin käy, alan välittömästi haaveilla juuri niistä asioista, jotka eivät oikeastaan ole ratkaisu – valkoisista jauhoista, rasvasta ja sokerista tehtyyn “hiilarimättöön”. Nälkäisenä ylenkatson paljon helpommin ruoan terveellisyyden ja vegaanisuuden, enkä tunne oloani jälkeenpäin ollenkaan hyväksi joustaessani omista periaatteistani. En siis missään tapauksessa ole herkuttelua vastaan, mutta tietoinen herkuttelu ja liian kovaksi yltyneen iltapäivänälän sammuttaminen croissanteilla ja suklaalla ovat kaksi täysin eri asiaa. Saksalaisilla on muuten hauska sana houkutuksille, jotka johtuvat riittämättömästä syömisestä – Heißhunger eli kuuma nälkä.

Ensimmäinen vinkkini tarpeettoman ja hallitsemattoman napostelun välttämiseksi on siis säännöllinen syöminen, niin ettei hirmunälkä ehdi ikinä yllättämään. Omassa tapauksessani mieluummin usein pieniä annoksia, mutta jonkun muun tapauksessa tilanne voi olla ihan toinen. Kuuntele kroppaasi, sanoisi joku kliseinen elämäntapaopas. Toinen tärkeä vinkki on varautuminen – nopeiden, terveellisten välipalojen pitäminen käden ulottuvilla. Kolmas vinkki on proteiini – en ole ylenmääräisen proteiinin tankkaamisen kannalla, mutta olen omakohtaisesti huomannut, että ruoassa pitää olla tarpeeksi proteiinia, jotta nälkä pysyy poissa. Neljäs on kuitu – kuitupitoinen ruoka täyttää vatsan nopeammin ilman järjettömiä määriä energiaa ja pitää verensokerin tasaisempana. Suosi siis täysjyväviljaa, marjoja, hedelmiä, vihanneksia, pähkinöitä ja siemeniä. Viides, muttei suinkaan vähäisin vinkkini, jonka itsekin unohdan turhan usein, on vesi. Usein luulen olevani todella nälkäinen, kun tosi asiassa olenkin janoinen. Ison vesilasillisen jälkeen ajatus usein kirkastuu ja pystyn hieman järkevämmin päättäämään mitä söisin.

En muista oikeastaan, miten olen välipaloja syönyt ennen ensimmäisen lapsen odotusaikaa – kuinka usein söin ja mitä. Itse olin yksi onnekkaista, joka ei joutunut pahemmin raskausvaivoista kärsimään, mutta huomasin, että alkuraskauden pienen pahoinvoinnin sai pidettyä kurissa säännöllisellä syömisellä. Ja säännölliset ravintorikkaat välipalat ovat tärkeitä myös imettäessä. Noista ajoista opin tämän omalle elimistölleni parhaan ateriavälin. Nykyään iltapäivän välipala ei ole tärkeä vain minulle vaan myös lapsille, joiden ei voi olettaa pärjäävän lounaasta illalliseen syömättä. Pienten lasten kanssa varautuminen ja jonkunnäköinen suunnitelmallisuus ovat entistä tärkeämpiä – aikaa terveellisen välipalan väsäämiseen kun on muutamasta sekunnista maksimissaan kymmeneen minuuttiin…

Mutta mitä me sitten syömme iltapäivällä kello kolme? Minulle on muodostunut pienehkö repertuaari naposteltavia, joista valita päivittäin yksi vaihtoehto: smoothie(kulho), jogurtti hedelmäsoseella ja myslillä, soijarahkaa marjoilla tai jokin suht terveellinen leipomus, kuten vaikkapa välipala- tai suklaamuffinit, rahkaletut, banaanikakku tai myslipatukat. Silloin tällöin jaksan kokeilla jotakin “uutta”, esimerkiksi tuore- tai vispipuuroa. Pari kertaa viikossa meillä herkutellaan myös ei-niin-terveellisillä iltapäiväpullilla, mutta se on sitä tietoista herkuttelua sitten. Kuten huomaat, ovat meidän välipalamme makeita, mistä lie johtuen. Ehkä syytän saksalaista “Kaffee & Kuchen” perinnettä.

Tässä siis minun ruokakaappini sisältö ravitsevien välipalojen takaamiseksi:

  • tuoreita hedelmiä, erityisesti banaani on tärkeä monen välipalan perusraaka-aine
  • pakastemarjoja, pakastemangoa
  • siemeniä, pähkinöitä, maapähkinävoita
  • kasvipohjaista proteiinijauhetta
  • täysjyväjauhoja, kikhernejauhoja, hiutaleita
  • kuivattuja hedelmiä
  • maustamatonta soija- ja kaurajogurttia, soijarahkaa
  • sokeroimattomia muroja ja mysliä
  • 100% hedelmäsosetta

Ja tässäpä vielä linkit blogistani löytyviin välipalaresepteihin:

Rahkaletut

Myslipatukat

Marjaisat välipalamuffinit

Suklaiset välipalamuffinit

Banaanileipä

Terveelliset mokkapalat

Syötkö sinäkin välipaloja? Pidätkö enemmän makeista vai suolaisista?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s