Tarpeettoman tavaran karsimista

Yksi säännöllisen muuttamisen hyvistä puolista on se, että tavarat tulee automaattisesti käytyä läpi parin vuoden välein. Yhdessäkään mieheni ja minun yhteisessä asunnossa ei ole ollut asunnon ulkopuolista varastotilaa, joka myöskin edesauttaa turhan tavaran kiertoon laittamista. Nykyisessä asunnossamme meillä on kuitenkin neliöitä enemmän kuin tarvitsisimme ja niihin on neljän vuoden ja kahden lapsen jäljiltä ehtinyt kertyä kaikenlaista. Lapsilukumme tuntuu nyt hyvältä, joten mitään lastentarvikkeita ei onneksi tarvitse enää säästellä sillä periaatteella, että niitä vielä joskus tarvitsisi.

Vaatekaappini sisällön innostun inventoimaan kohtuullisen usein, kaikkea muuta sitten tahtookin kertyä nurkkiin. Aina silloin tällöin saan “kaikki pois mun silmistä nyt”-puuskaan, joka yleensä lopahtaa heti sen jälkeen kun olen saanut vaatteeni käytyä läpi… Nyt kun muutto odottaa muutaman viikon päässä (tai no kymmenen), on taas aika käydä läpi KAIKKI. Onneksi olemme aloittaneet ajoissa, eikä hirveän montaa täysin koskematonta nurkkaa ja piilopaikkaa ole jäljellä. En kuitenkaan haluaisi muuttaa yhtäkään turhaa paperilappusta, rikkinäistä lelua tai liian pientä vaatetta, joten työsavotta tuntuu välillä loputtomalta. Muuttoa varten meidän piti päästä eroon muutamasta isommasta huonekalusta, jotka olivat käyneet tarpeettomiksi. Yritin niitä huonolla menestyksellä hetken Facebookissa myydä, mutta lopulta päädyimme tilaamaan paikallisen kierrätyskeskuksen eli uuskasutuskeskuksen auton noutamaan kalusteet. Ja hehän tulivat, ihan ilmaiseksikin vielä, mahtavaa! Nyt olo on hieman kevyempi, kun nurkissa pyörii enää ne kalusteet, jotka oikeasti haluamme mukaamme uuteen kotiin. Huonekalujen lisäksi pakettiauton kyytiin pääsi pari laatikollista sekalaista irtaimistoa: lakanoita, leluja, vaatteita ja hääpuku. Hääpuvun antaminen pois kirpaisi hieman, mutta en keksinyt kunnollista syytä miksi sen pitäisi roikkua kaapissa viemässä järjettömästi tilaa – enhän tule sitä enää käyttämään, saati siinä ikinä yhtä hehkeältä näyttämään kuin hääpäivänämme. Myös ammattikorkeakoulun haalari sai lähteä – mieheni hieman ihmetteli miksi epäröin sen kohdalla. 😀 Onneksi on valokuvat, joista ihastella myös tätä tyylikästä vaatekappaletta.

Muuton lähestyessä saanemme vielä aika monta laatikollista tavaraa vietyä kierrätykseen: pieneksi käyviä vaatteita, keittiötarvikkeita, kodin tekstiilejä… Eniten päänvaivaa minulle aiheuttavat tavarat, joilla ei ole kellekään muulle mitään arvoa, mutta joita on tullut hamstrattua huoneiden nurkkiin ja laatikostoihin. En millään raaskisi kärrätä jätesäkillisiä kaatopaikalle, mutta onko järkeä omistaa 100 paperikassin kokoelmaa tai rikkinäisiä vaatteita, siinä toivossa, että joskus on aikaa niistä jotakin tehdä. Yhdestä minulle erityisesti haastavasta kohteesta pääsin jo yli – kävin nimittäin läpi kaikki kosmetiikkaputelit ja sain vihdoin heitettyä pois kaikki ne, joiden käyttöajat olivat paukkuneet yli jo aikoja sitten tai joita en ollut vuosiin käyttänyt.

Minussa on hamsterin vikaa vaikka kovasti haluaisin pyrkiä minimalismiin tai ainakin siihen, ettei jokainen pöytätaso ja laatikosto tursuaisi epämääräistä irtaimistoa. Suurin syy omalle hamstraamiselleni tätä nykyä ei oikeastaan ole esimerkiksi sentimentaalisuus tavaroita kohtaan (toki joitakin säilyttelen siitäkin ilosta), vaan se, että kuvittelen olevani ekologinen säästäessäni kaikenlaista sen varalta, että joskus tarvitsisin. Taistelen jatkuvasti ajatusten “ehkä tarvitsen tätä vielä” ja “pois vain kaikki mitä en ole viimeisen vuoden aikana käyttänyt tai seuraavaan vuoteen tarvitse” kanssa. Tavaraa kertyy kummallisiin paikkoihin myös siksi, että pyrkimykseni on kovasti löytää kaikelle jatkokäyttäjä tai kierrättää ne oikein. Unelmoinkin niin pienestä asunnosta, ettei siellä olisi tilaa millekään turhalle – jonkun mielestä ehkä erikoinen toive. Ja sellaisesta taloyhtiöstä, jossa voisi kierrättää vähintäänkin perusperheen talousjätteen…

Käytkö sinä säännöllisesti läpi tavaroitasi? Oletko hamstraaja vai minimalisti? Oletko kehittänyt hyvän keinon hallita tavaran määrää?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s