Inspiraationa Intia: Linssi-kookoscurry

Olen oppinut pitämään intialaisesta ruoasta vasta aikuisena. Lapsena en missään tapauksessa halunnut intialaiseen (tai nepalilaiseen) ravintolaan syömään, koska ruoan tuoksu oli mielestäni omituinen. Äitini haaveili joskus teiniaikoinani Intiasta lomakohteena ja tyrmäsin ajatuksen kerta toisensa jälkeen, koska halusin jonnekin mistä sai “hyvää ruokaa”.

Nykyään intialainen ruoka on yksi suosikeistani ja sekä ravintolasta tilattuna että itse tehtynä ruokapöytämme vakiotähtiä. En ole ihan varma milloin täyskäännös tapahtui, mutta näppinsä pelissä oli varmasti ainakin Kampalan erinomaisilla intialaisilla ravintoloilla. Söin Ugandassa asuessamme enemmän intialaista ruokaa kuin koko aiemman elämäni aikana – Ugandassa kun asuu huomattava intialaisperäinen vähemmistö.

Intiassa en ole koskaan päässyt käymään enkä siis tiedä kuinka lähellä varsinkaan pohjoisten leveysasteiden intialaisten ravintoloiden tarjonta on oikeaa autenttista paikallista ruokaa. Ja toki “intialainen ruoka” on laaja käsite, eikä vain ne ruokalajit, joita meille länkkäreille täällä tarjotaan. Tämä curryreseptini on joka tapauksessa, ellei intialainen, niin ainakin intialaisvaikutteinen. Se sopii erinomaisesti pohjaksi erilaisille linsseille, kikherneille, kasviksille tai vaikka tofulle. Ja lämmittää mukavasti kirpeän kevätpäivän ulkoilun jälkeen!

Linssejä on hyvä liottaa muutama tunti tai seuraavaan päivään huoneenlämpöisessä vedessä ennen kokkausta. Näin saat ravintoaineet paremmin käyttöösi, kun linsseissä luontaisesti majaileva fytiinihappo ei häiritse niiden imeytymistä. Tällä tavalla linssien keittoaika myös lyhenee. Mausteet kuullotetaan sipulien ja vihannesten kanssa öljyssä – näin niistä saadaan kaikki aromit irti. Suola kuitenkin lisätään aivan viimeisenä, jottei se hidastaisi linssien kypsymistä. Curry tarjoillaan tuoreen korianterin, chilin sekä leivän tai riisin kanssa. Ohessa täysjyväisen pannuleivän resepti – se sopii mainiosti curryn kylkeen. Pannuleipätaikina kannattaa aloittaa hyvissa ajoin, sillä sitä kohotetaan tovi ennen paistamista.

Intialaisittain maustettu linssi-kookoscurry 2-4 hengelle

 • 2 rkl rypsiöljyä
 • 1 sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 porkkana
 • Puolikas parsakaali
 • 2 tl curryjauhetta
 • 1tl juustokuminaa
 • 1 tl kuivattua inkivääriä
 • 0.5 tl neilikkaa
 • 0.5 tl kanelia
 • 0.5 tl chilijauhetta
 • N. 3 dl vettä
 • 100 g (yön yli liotettuja) kuivattuja linssejä
 • 1 tlk kookosmaitoa
 • Suolaa
 • Puolikas punainen chili
 • Kourallinen tuoretta korianteria

Kuori ja ja pilko sipulit ja porkkana pieniksi kuutioiksi. Huuhtele ja pilko parsakaali samankokoisiksi paloiksi, jätä nuput hetkeksi sivuun. Kuumenna öljy pannulla. Kuullota sipuleita, porkkana- ja parsakaalinvarsikuutioita keskilämmöllä, lisää joukkoon kaikki mausteet suolaa lukuunottamatta. Kuullota hetki samalla sekoittaen. Lisää pannulle vesi ja huuhdellut, valutetut linssit. Anna kiehua keskilämmöllä, kunnes linssit ovat kypsiä (n. 10-20 minuuttia lajikkeesta riippuen). Lisää vettä, jos curry kuivuu liikaa. Lisää pannulle parsakaalin kukinnot ja kookosmaito. Mausta suolalla. Anna kiehua vielä muutama minuutti. Tarkista maku. Koristele tuoreella korianterilla ja chiliviipaleilla. Tarjoile leivän tai riisin kanssa.

Täysjyväinen pannuleipä

 • 2.5 dl vettä
 • 1 rkl kuivahiivaa
 • 1 rkl ruokosokeria
 • 2 dl täysjyvävehnäjauhoja
 • 2.5 dl vehnäjauhoja
 • 1 tl suolaa
 • 3 rkl rypsiöljyä
 • 3 rkl makeuttamatonta soijajogurttia
 • Rypsiöljyä paistamiseen

Kuumenna vesi mikrossa hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (noin 42 asteiseksi). Sekoita veteen kuivahiiva ja sokeri. Anna niiden liueta hetki. Sekoita joukkoon suola sekä 2 dl täysjyväjauhoja ja 2 dl vehnäjauhoja. Sekoita joukkoon öljy ja soijajogurtti. Kaada taikina puhtaalle pöydälle tai isolle lautaselle ja alusta joukkoon vielä sen verran jauhoja, että saat muodostettua taikinasta pehmeän pallon. Laita takaisin kulhoon ja nostata pyyhkeellä peitettynä noin tunti (tai kauemmin jos sinulla on aikaa). Muotoile taikinasta jauhotetuin käsin noin 1cm paksuisia, haluamasi kokoisia lättyjä. Kuumenna valurautapannulla hieman öljyä ja paista leipiä siinä muutama minuutti per puoli kannella peitettynä. Nauti tuoreena.

One thought on “Inspiraationa Intia: Linssi-kookoscurry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s