Herkku-Toastit brunssille (V)

Instagram-syötteeni mukaan erilaiset, toinen toistaan upeammin koristellut ja kekseliäämmin täytetyt toastit eli paahtoleivät, ovat nyt uusi hitti, tämän päivän smoothiekulho. Joten kun aikani olen niitä tuijotellut, halusin heittää lusikkani soppaan ja kehitellä omat versioni, omista lempiraaka-aineistani ja vegaanisina tietenkin.

Paahtoleivän päällisiä kehitellessä ideoita alkoikin pulpahtelemaan päähän kiihtyvällä tahdilla ja huomasin tämän taiteenlajin viehätyksen – vaihtoehtoja on lähes loputtomasti ja niinkin arkisesta asiasta kuin paahtoleivästä saa keksittyä vaikka mitä. Tähän postaukseen valitsin kolme herkullista, mutta myös ravitsevaa ja helppoa vaihtoehtoa. Kokeile vaikka kaikkia kolmea! Nämä herkut sopivat brunssin lisäksi myös välipalaksi, ja pitävät nälän pitkään poissa. Täytteistä riittää useammalle herkuttelijalle. Sunnuntaibrunssille hienosäädät toastit käyttämällä tuoretta hapanjuurileipää ja tarjoamalla leivät kuohuviinistä ja appelsiinimehusta sekoitetun mimosan kanssa.

Herkku-Toastit

 • Täysjyväpaahtoleipää tai -hapanjuurileipää

Cashew-tuorejuusto ja mansikoita

 • 50 g yön yli liotettuja cashew-pähkinöitä
 • (3 rkl liotettuja kuorittuja hampunsiemeniä)
 • 3 rkl sitruunamehua
 • ~ 3 rkl vettä
 • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
 • 1 tl suolaa
 • Muutama tuore mansikka
 • Muutama basilikan lehti

Huuhtele ja valuta liotetut pähkinät ja siemenet, laita kulhoon sitruunamehun, mausteiden ja veden kanssa. Sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi, lisää tarvittaessa tilkka vettä. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Huuhtele ja viipaloi mansikat. Paahda leivät, levitä päälle kerros “tuorejuustoa” ja mansikkaviipaleita, viimeistele basilikan lehdillä.

Suklaahummus ja taatelikinuski

 • 50 g vegaanista Reilun kaupan tummaa suklaata
 • 1/2 tölkki kikherneitä (n. 100g)
 • ~ 0.5 dl kauramaitoa (tai muuta kasvimaitoa)
 • 5 kivetöntä taatelia
 • ~0.5 dl vettä
 • 0.5 tl suolaa
 • Muutama kirsikka
 • Kookoshiutaleita

Sulata suklaa varovaisesti mikrossa tai kattilassa, lisää joukkoon kikherneet ja hieman kauramaitoa. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää toiseen kulhoon taatelit (muista poistaa kivet!) ja vesi, sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi karamellimaiseksi kastikkeeksi, lisää suolaa maun mukaan (itse pidän suolaisesta makeasta). Puolita kirsikat ja poista kivet. Paahda leivät, levitä niille suklaahummusta ja taatelikinuskia, koristele kirsikan puolikkailla ja kookoshiutaleilla.

Maapähkinävoita ja banaania

 • Suolatonta, makeuttamatonta maapähkinävoita
 • Kypsä banaani
 • Taatelisiirappia (tai esim. agave- tai kookoksenkukkasiirappia)
 • Suolaa
 • Maapähkinöitä

Paahda leivät, levitä niille maapähkinävoita ja banaaniviipaleita, viimeistele siirapilla, ripauksella suolaa ja murskatuilla maapähkinöillä.

Mikä on sinun suosikkisi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s