Sitruunainen lehtikaali-hernepesto (V)

Erilaiset pestot ovat erinomaista arkiruokaa – pestolla maustat niin pastan kuin salaatinkin tai voit marinoida sillä purkkipapuja ja kikherneitä. Pesto sopii niin lämpimiin kuin kylmiin voileipiin ja vaikka pizzan päälle tai pita-leivän täytteeksi.

Pestoon uppoaa aimo annos superravinteikkaita raaka-aineita – lehtivihreää, siemeniä, pähkinöitä, pehmeitä rasvoja, vitamiineja, rautaa, kalsiumia, sinkkiä… Ravintoaineiden imeytymisen takaamiseksi pähkinät ja siemenet – tässä reseptissä mantelit – kannattaa liottaa yön yli ennen peston valmistusta. Liottaminen nimittäin auttaa pilkkomaan fytiinihappoa, joka häiritsee kivennäisaineiden imeytymistä.

Pesto on oikea arjen pelastaja, koska sitä voi helposti tehdä isomman satsin kerralla ja vaikkapa pakastaa sopivan kokoisissa annoksissa. Jääkaapista tai pakastimesta nappaat nopeasti pastalle kastikkeen tai lounasleivälle päällisen. Pestoa voi myös helposti muokata sen mukaan mitä kaapista löytyy – voit käyttää siihen tuoreita yrttejä, rukolaa, pinaattia (kannattaa kiehauttaa ja heittää vesi pois oksaalihapon poistamiseksi), erilaisia siemeniä ja pähkinöitä, aurinkokuivattua tomaattia, kapriksia… Vaihtoehtoja on lähes loputtomasti. Jaan tällä kertaa raikkaan sitruunaisen ja proteiinipitoisen lehtikaali-hernepeston reseptin. Aiemmin blogissa on nähty myös parsakaalipohjaisen superpeston ohje.

Sitruunainen lehtikaali-hernepesto 6:lle

  • 2l vettä
  • 2 lehtikaalin lehteä
  • 200g tuoreita tai pakasteherneitä
  • ~2 rkl keitinlientä
  • 1dl manteleita (tai 0.75dl mantelirouhetta)
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • Puolikkaan luomusitruuna kuori ja mehu
  • 0.5dl oliiviöljyä
  • Suolaa, mustapippuria
  • Lisäksi: keitettyä (täysjyvä)pastaa

Kiehauta vesi, lisää pestyt lehtikaalin lehdet, keitä pari minuuttia. Lisää herneet ja kuumenna kiehuvaksi. Jauha mantelit rouheeksi tehosekoittimessa. Pese sitruuna hyvin ja raasta sen kuori (vain keltainen osa, valkoinen on kitkerää). Lisää ravintohiivahiutaleet, sitruunan kuori ja mehu, oliiviöljy, kaalit ja herneet tehosekoittimen kulhoon jauha tahnaksi. Lisää tarvittaessa keitinvettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pesto keitetyn pastan joukkoon.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s