Onnellisemmaksi nettikurssin avulla?

Aloitin kymmenisen viikkoa sitten koronapandemian kynnyksellä Courseran tarjoaman Yale-yliopistonThe Science of Well-being“-kurssin (josta muuten sattumalta myös eräs Hesarin toimittaja juuri kirjoitti). Kurssin tavoitteena on oppia miten lisätä onnellisuutta ja hyvinvointia omassa elämässä. Itse koen tällä hetkellä olevani onnellinen ja tyytyväinen elämääni, mutta halusin uteliaisuuttani nähdä mitä huippuyliopiston professori sanoo aiheesta. Ja toki ajattelin myös, että ehkä kurssista olisi hyötyä ravitsemusvalmennuksessa.

Ensinnäkin voin lämpimästi suositella kurssia – sen suorittaminen vaatii tunnin tai pari kymmenen viikon ajan. Sisältö on mielenkiintoista, silmiä avaavaa ja – jos kurssin tehtävät oikeasti tekee – myös elämää muuttavaa. Kuulostaa aika hyvältä, eikö? Kurssi on nimensä mukaisesti englanniksi, joten sujuvaa englanninkielentaitoa tarvitaan, mutta muuten kurssin voi suorittaa kuka tahansa, ilmaiseksi. Täytyy kuitenkin sanoa pieni kriittinen sanakin: kurssista paistoi läpi “amerikkalainen” kulutus- ja menestyskeskeinen elämänkatsomus. Osittain professori Santosin juttuihin oli siis hieman vaikea samaistua – ne kun olivat paljolti suunattu hänen alkuperäisille oppilailleen, parikymppisille ylemmän luokan amerikkalaisille.

Kurssi alkaa pureutumalla siihen miksi emme ole onnellisia – mitä teemme väärin. Haluamme vääriä asioita, luulemme väärien asioiden tekevän meidät onnelliseksi, eivätkä aivomme tunnu luonnostaan tajuavan mikä meille olisi hyväksi. Haluamme rahaa, hienoja taloja, nopeita autoja, hyvää duunia, korkeita arvosanoja ja niin edelleen. Vertaamme itseämme irrationaalisiin kohteisiin. Suurentelemme negatiivisia tunteita – uskomme negatiivisten tapahtumien vaikuttavan meihin vahvemmin kuin ne oikeasti vaikuttavat. Totumme asioihin, jotka ensin tuntuivat mahtavilta emmekä ymmärrä tottuvamme niihin, vaan pyrimme yhä uudestaan lisäämään onnellisuuttamme asioilla, joihin sitten totumme. Matka onnellisuuteen professori Santosin mukaan alkaa siitä, että tiedostaisimme haluavamme luonnostaan vääriä asioita.

Seuraavaksi esitellään tekniikoita ja ajattelutavan muutoksia, joilla voimme alkaa muuttamaan ajattelumme uria. Sain ilokseni huomata heti kurssin alkuun, että olen jo, huomaamattani, implementoinut osan näistä hyvistä tavoista elämääni – arvostan unta ja annan itselleni mahdollisuuden nukkua tarpeeksi (mutta kuten tiedämme se ei aina ole itsestä kiinni, varsinkaan pienten lasten vanhemmilla), muistan pysähtyä hetkeksi ja olla kiitollinen jostakin pienestä asiasta lähes päivittäin ja olen saanut viime aikoina käyttää vahvuuksiani – rakkautta oppimiseen ja rationaalista harkintakykyäni. Olen myös ollut viime vuosina sosiaalisempi kuin ehkä koskaan ennen sitä. Harrastan liikuntaa useamman kerran viikossa ja arvostan elämyksiä enemmän kuin tavaran haalimista. Ei ihme, että olo on aika tasapainoinen näinä päivinä, vaikka aina toki on parantamisen varaa.

Kurssin aikana tehdään muutama kysely, joilla mitataan onnellisuutta sekä VIA Character-testi, jossa mitataan vahvuuksia. Tuo VIA:n testi oli mielestäni tosi hauska ja mielenkiintoinen. Se on ilmainen ja suosittelenkin sen tekemistä kaikille, jotka tykkäävät testeistä yhtä paljon kuin minä. Omien vahvuuksieni top neloseen pääsi testin mukaan

 1. Kriittinen ajattelu (“judgement“)
 2. Harkitsevaisuus päätöksenteossa (“prudence“)
 3. Rakkaus oppimiseen (“love of learning“)
 4. Rehellisyys (“honesty“)

Nämä todella resonoivat omia ajatuksia vahvuuksistani – testin avulla sain nähdä ne kirjoitettuna ja kuvailtuna, joten uskon, että minun on helpompi käyttää niitä hyväkseni jatkossa. Olen ennenkin tiedostanut kriittisen ajattelun olevan vahvuuteni – sen, etten helposti hyppää johtopäätöksiin, haluan kuulla kaikkien osapuolten mielipiteen ja osaan vaihtaa suuntaa, jos se todisteiden valossa näyttää väärältä. Mutta tuntuu hienolta nähdä tämä silmieni edessä avattuna, se on piirre, josta olen (salaa) ylpeä. Minut tuntevat ihmiset ja bloginkin lukijat tietänevät, että tiedonjanoni on loppumaton ja rakastan opiskelemista – ja nyt olen todella tämän kevään aikana tiedostanut olevani onnellisimmillani kun saan käyttää aivosolujani uusien asioiden oppimiseen ja tietämykseni syventämiseen. Toisaalta taas olen itse pitänyt tuota harkitsevaisuutta jopa huonona ja tylsänä piirteenä minussa, mutta testin kuvauksen avulla sainkin siihen positiivista vivahdetta – onhan kuitenkin useassa tehtävässä ihan toivottavaa, että osaa miettiä loppuun asti ennen kuin tekee. Rehellisyyskään ei ole minulle vieras piirre – tunnen olevani itse rehellinen ja avoin itsestäni ja arvostan sitä kovasti myös muissa. Tämä selittänee myös sen miksi tunnen oloni sitä paremmaksi mitä paremmin ajatusmaailmani ja tekoni vastaavat toisiaan.

Mutta nyt siihen mielenkiintoisimpaan aiheeseen – mitä pitää, professori Santosin mukaan, ihan konkreettisesti tehdä tullakseen onnellisemmaksi

 • Tarkkaile mihin vertaat itseäsi ja elämääsi. Lopeta vertailu utopistisiin ja epärealistisiin kohteisiin, kuten Instagramin ihanne-elämää esitteleviin kuviin, julkkiksiin, miljonääreihin jne. Rajoita siis sosiaalisen median käyttöä.
 • Ole ystävällinen – pienetkin ystävälliset eleet ympäristöäsi kohtaan parantavat mielialaasi paljon enemmän kuin uskot. Tähän liittyen – sijoita mieluummin muihin kuin itseesi, se tekee sinusta onnellisemman.
 • Kirjoita kirje ihmiselle, jolle olet kiitollinen (kertoen miksi) ja toimita se mielellään kasvotusten. Tämän onnellisuusbuustin Santos lupaa kestävän jopa viikkoja.
 • Ole sosiaalisesti aktiivinen – jopa vieraille jutteleminen nostaa onnellisuuttasi, vaikka et uskoisi sitä.
 • Panosta elämyksiin, älä tavaroihin. Mielellä on taipumus tottua hyvin nopeasti – ostaessasi uuden kauan himoitsemasi tavaran, totut siihen paljon nopeammin kuin uskot ja se tuottaa sinulle onnellisuutta paljon lyhyemmän aikaa kuin uskot. Elämykset ovat ohimeneviä – niihin ei totu samalla lailla, vaan ne tuottavat onnellisuutta aina uudestaan ja uudestaan.
 • Tunnista vahvuutesi ja pyri tilanteisiin, joissa voit käyttää niitä päivittäin (vinkki: tee VIA:n testi!).
 • Arvosta aikaa enemmän kuin rahaa. Jos mahdollista, tee vähemmän töitä, palkkaa joku tekemään epämiellyttävät asiat puolestasi jne.
 • Nuku vähintään seitsemän tuntia yössä.
 • Meditoi säännöllisesti.
 • Liiku vähintään 30 minuuttia päivässä.
 • Nautiskele ajan kanssa elämän hyvistä hetkistä, mieti mikä juuri tästä hetkestä tekee niin mukavan – ja jaa ne muiden kanssa.
 • Elä hetkessä. Älä ajattele tulevaisuutta – sitä kuinka tämä hyvä hetki on pian ohitse.
 • Palaa säännöllisesti ajatuksissasi hyviin hetkiin ja mieti tarkkaan miltä sinusta tuntui juuri siinä hetkessä.
 • Pyri muuttamaan ajattelutapaasi niin, ettet totu ja turru asioihin, vaan osaat arvostaa niitä pidempään – pysähdy hetkeksi ajattelemaan mitä elämäsi olisi ilman perhettäsi, kattoa pään päällä, ruokaa jääkaapissa, työtäsi jne. Mitä jos et olisi koskaan tavannut puolisoasi? Mieti kuinka hieno sattuma oli, että tapasitte. Ajattele miltä tuntuisi, jos menettäisit kotisi, autosi, työsi tai perheesi juuri nyt.
 • Osoita kiitollisuutta elämääsi ja ympäristöäsi kohtaan, vaikkapa pitämällä kiitollisuuspäiväkirjaa.

Lista on pitkä ja varmasti vaikuttaa jopa mahdottomalta, jos sitä miettii yhtenä könttänä. Mutta kuten sanoin, huomasin itse jo valmiiksi tekeväni näistä osaa. Kaikista hienointa on se, ettei minkään näistä toteuttamiseen tarvitse rahaa. Tarvitset vain aikaa, jota toki joillain on enemmän kuin toisilla. Kaikki mitä tarvitset tullaksesi onnellisemmaksi on jo sinussa.

Santos antaa vinkin siihen miten saavuttaa itselleen asettamiaan tavoitteita ja mielestäni tekniikka ei vaikuta yhtään hullummalta. Ensinnäkin luo ympäristö, jossa tavoitteen saavuttaminen on helppoa. Toisekseen mieti tarkalleen mitä teet saavuttaaksesi määränpääsi ja miltä sen saavuttaminen sinusta tuntuu. Otetaan esimerkiksi oma “uudelleenoppimis”-tehtäväni, joka kuului kurssin sisältöön. Päätin meditoida, joka ilta ennen nukkumaanmenoa. Loin helpon ympäristön lataamalla puhelimeeni sovelluksen, jonka avulla tein meditaation. Jos motivaationpuute iski, loin mieleeni kuvan siitä kuinka kiipeän yläkertaan ja sänkyyn peiton alle, pistän kuulokkeet korville ja meditaation soimaan. Mietin kuinka mukavaa on maata sängyllä rauhoittavan äänen ja musiikin soidessa kuulokkeista. Kuvittelin, kuinka mieli on meditaation jälkeen rauhallisempi ja nukahtaminen helpompaa. Ottamatta stressiä koko yllä olevasta listasta, valitse ensin yksi tai pari asiaa, jotka voit kuvitella toteuttavasi omassa elämässäsi säännöllisesti. Mieti tarkalleen kuinka usein ja miten aiot uutta tapaa toteuttaa. Anna harjoitukselle aikaa, pidä kirjaa siitä kuinka usein olet sen tehnyt ja jaa aikomuksesi ja edistymisesi jonkun muun kanssa. Anna mielellesi vähintään kuukausi aikaa tottua uuteen tapaan ja mieti sitten onko se tuonut positiivisen muutoksen.

Oma onnellisuuteni on kurssin alussa ja lopussa tehdyn testin mukaan noussut kokonaisella pisteellä asteikolla yhdestä kymmeneen. Mutta henkilökohtaisesti uskon siihen vaikuttaneen muidenkin asioiden kuin tämän kurssin, vaikka ehkäpä useamman viikon säännöllisellä meditoinnilla on näppinsä pelissä. Ja vaikka olenkin, kuten todettu, hyvin rationaalinen enkä usko ihmekikkoihin, niin uskon kuitenkin, että tämän kurssin oppeja oikeassa elämässä toteuttamalla moni voisi lisätä onnellisuuttaan. Tätä tukee monen moni tutkimus.

Miltä kurssin anti kuulostaa sinun mielestäsi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s