Mansikka-hernesalaattia ja cashewtahnaa (V)

Vihdoinkin mansikka- ja hernekausi alkaa olla toden teolla käsillä! Näiden lempiraaka-aineideni kunniaksi teki mieli tehdä jotakin ihanan kesäistä, raikasta – ja suolaista. Juuston ja mansikoiden yhdistelmä on klassikko, mutta itse en ole innostunut markettien vegaanisista juustoista tai vuustoista, miksi niitä kukakin haluaa kutsua. Teollisten vegaanisten juustojen valikoima kasvaa koko ajan, mutta valitettavasti monet valmistajat ovat jämähtäneet samaan, kookosöljypohjaiseen kaavaan. Oma kroppani ei oikein pidä kookosrasvasta suurempina määrinä, eikä se oikeastaan ole kovin terveellistäkään, kovaa rasvaa kun on. Useiden vegaanisten juustojen ravintoarvot ovat aika erilaiset verrattuna eläinperäisiin – ne ovat oikeastaan melkein pelkästään rasvaa. Toki vuustot käyvät satunnaiseen herkutteluun ihan mainiosti, jos niistä pitää, mutta esimerkiksi proteiininlähteiksi niistä ei ole.

Onneksi pikkuhiljaa alkaa näkyä uusia tuulia ja mm. cashew-pohjaista juustoa saakin jo isommista marketeista. Hinnat tosin hipovat vielä pilviä, mutta ehkä joku päivä saamme nauttia näistäkin herkuista kohtuuhintaan (esimerkiksi niin että ruokaa verotettaisiin sen hiilijalanjäljen mukaan). Helpon, juustomaista makua ja kermaisuutta tuovan cashew-levitteen pyöräyttää kuitenkin kuka tahansa kotikokki omassa keittiössään. Kunhan muistat laittaa pähkinät likoamaan hyvissä ajoin, olet jo puolimatkassa tähän herkulliseen ja monipuoliseen raaka-aineeseen. Lisäämällä joukkoon myös kuorittuja hampunsiemeniä saat rasva-arvot entistä paremmin kohdalleen – hampunsiemenissä on paljon Omega-3-rasvahappoja. Tässä tuorejuustomaisessa tahnassa on paljon pehmeitä rasvoja, eikä yhtään kolesterolia, toisin kuin vaikkapa mozzarellassa. Juustoisen maun saat aikaan ravintohiivahiutaleilla ja raikkautta sitruunamehulla. Niin simppeliä, ettei uskoisikaan!

Mansikoiden lisäksi myös tuoreet herneet kuuluvat olennaisesti keskikesään. Niistä salaatti saa potkun proteiinia, joten nälkäkin pysyy pidempään poissa. Mansikan, herneiden ja cashewtahnan yhdistelmän kruunavat tuoreet yrtit. Itse käytin minttua, mutta myös esimerkiksi basilika toimii varmasti erinomaisesti. Kastikkeeksi riittää hyvä öljy, omena- tai balsamico-viinietikka, suola ja pippuri. Tämä raikas ja simppeli salaatti on parhaimmillaan keskikesän tuoreista raaka-aineista tehtynä ja se toimii sekä kevyenä ruokana sekä lisäkesalaattina vaikkapa grilliherkuille.

Mansikka-hernesalaattia ja cashewtahnaa 2-4:lle

 • 50 g yön yli liotettuja cashew-pähkinöitä
 • ~1 dl kuorittuja hampunsiemeniä yön yli liotettuna
 • 0.5 dl ravintohiivahiutaleita
 • 1 tl Kala namak suolaa -(tai tavallista suolaa)
 • 2 rkl sitruunamehua
 • ~2 rkl vettä
 • Salaatinlehtiä makusi mukaan
 • 1 litra tuoreita mansikoita
 • 1 litra tuoreita herneitä (mitattuna palkoineen)
 • Pari kourallista tuoretta basilikaa tai minttua
 • 2 rkl hampunsiemenöljyä
 • 2 rkl omenaviinietikkaa
 • Suolaa ja mustapippuria myllystä
 1. Laita cashew-pähkinät ja hampunsiemenet likoamaan reiluun määrään vettä, liota huoneenlämmössä mahdollisimman kauan, esim. yön yli. Huuhtele ja valuta pähkinät ja siemenet.
 2. Laita pähkinät ja siemenet kulhoon sitruunamehun, ravintohiivahiutaleiden ja suolan kanssa. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi, lisää vettä tarvittaessa. Maista ja mausta makusi mukaan.
 3. Huuhtele ja valuta salaatinlehdet. Huuhtele mansikat ja leikkaa pitkittäin neljään osaan. Kuori herneet. Yhdistä kaikki salaattikulhossa, lisää joukkoon yrtit. Lisää öljy, viinietikka, suola ja pippuri. Sekoita salaatti.
 4. Lisää salaattiin cashew-tahna.
 5. Nauti tuoreen leivän ja kuplivan kesäjuoman kanssa.

One thought on “Mansikka-hernesalaattia ja cashewtahnaa (V)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s