Ihana juhannusloma Suomessa

Suuri osa expatien lomista menee usein omissa synnyinmaissa vierailemiseen ja niin meilläkin. Joitakin tämä tuntuu ärsyttävän; ikinä ei ole aikaa lomailla uusissa paikoissa. Itseäni se ei ole ainakaan toistaiseksi tämän kahdeksan vuoden ulkomailla asumisen aikana häirinnyt. Olen itse asiassa erittäin iloinen siitä, että olen tullut nähneeksi enemmän Suomea näillä nykyisillä lomareissuilla kuin koskaan Suomessa asuessani ja Saksakin on osoittautunut paljon mielenkiintoisemmaksi kohteeksi kuin nuorempana kaukokaipuussani olisin uskonut. Pitää matkustaa kauas nähdäkseen lähelle, vai miten se menikään. Onneksi pääsimme Suomeen lomailemaan vielä ennen muuttoa – seuraavaan kertaan onkin sitten pidempi aika… Tällä kertaa tutustuimme tutun ja turvallisen pääkaupunkiseudun lisäksi myös Lohjan ja Turun seutuun.

Meillä on käynyt mieletön tuuri viime vuosien Suomi-kesälomien kanssa – sää on usein ollut kuin etelänreissulla. Tälläkin kertaa saimme nauttia 12 päivää helteisestä kesäsäästä. Pääsin siis toteuttamaan lomalle asettamani tärkeimmän tavoitteen, luonnovesissä uimisen ja Suomen kauniin luonnon ihailemisen. Kävimme lähes joka päivä uimassa: meressä, järvessä, lammessa – ja maauimalassa. Lapset nauttivat vesileikeistä täysin rinnoin. Taitavat olla äitinsä kaltaisia vesipetoja, joita ei viileäkään vesi pysäytä. Nyt he alkavat myös olla sen ikäisiä, ettei rannalla tarvitse olla koko ajan pitämässä kädestä kiinni, vaan aikuiset voivat seurailla leikkejä rantapeitolta käsin.

Rantailun lisäksi kävimme hurvittelemessa päivän Linnanmäellä ja näimme muutamia ystäviä, karanteenimääräykset kun purettiin juuri parahiksi lomamme alkaessa. Olemme viettäneet paljon aikaa perheeni kanssa – suurimman osan lomasta nautimme veljeni perheen vieraanvaraisuudesta. Yövyimme myös erään kouluaikaisen ystäväni maalaistalossa, jonka ihana tunnelma jää kyllä pitkäksi aikaa perheemme mieleen. Sielläpä sai kehitettyä itselleen oikein kunnon mökkikuumeen. Loman parasta antia oli seurata lasten ja heidän serkkunsa keskinäistä hupsuttelua, nämä hetket kun ovat harvinaista herkkua ulkosuomalaiselle. Kova ikävä tulee varmasti, mutta onneksi videopuhelut ovat olemassa. Meillä on Suomessa myös useampi ystäväperhe, joissa on samanikäisiä lapsia ja on hienoa nähdä, ettei kuukausienkaan tauko hidasta lasten yhteisiin leikkeihin uppoutumista, vaan aina on yhtä hauskaa.

Ystävien ja perheen näkemisen lisäksi Suomi-lomiimme on perinteisesti kuulunut kirjastokäynti, josta emme valitettavasti tällä kertaa voineet enää mitään Tallinnan-kotiin lainata – seuraava reissu tänne kun tulee todennäköisesti olemaan vasta talviloma. Toivottavasti Berliinistä löytyy suomenkielistä luettavaa. Toinen tavaksi muodostunut asia on Suomi-herkkujen hamstraaminen ruokakaupasta, joka sekin onnistuu näissä määrin nyt viimeistä kertaa. Ostokset ovat muuttuneet melkoisesti ensimmäsistä ulkomaanvuosistani – ennen hamstrasin karkkia ja maksalaatikkoa, nykyään mm. erikoisempia mausteita ja vegaanispesialiteetteja, kuten lihankorvikkeita ja jogurtteja. Niitäpä ei Suomesta sitten Saksaan noin vain viedäkään, joten toivottavasti Saksassa on suomalaisen lukemisen lisäksi myös Suomen kaltaiset vegetuotevalikoimat. Tätä tosin epäilen hieman, Suomessa kun on aivan järkyttävän laaja valikoima elintarvikkeita. Ruoka on tietysti isossa roolissa myös loman aikana ja saimmekin nauttia ihanista herkuista niin grillijuhlien kuin veljeni kolmekymppistenkin muodossa (erinomainen vegaaninen kakku tilattiin Kakkupalvelu Palasta). Ja testasimme pari uutta ravintolaakin, joista suurin yllättäjä taisi olla Lintsin ravintola Spasso, josta sai herkullisen vegaanisen Margeritan (myös lapsille!). Kotimatkalla haimme vielä eväät laivan hyttiin uutuuskahvila Tartinesta, jonka herkulliset leivät ja mantelicroissant olivat kyllä lähtökiireen ja stressin arvoiset.

Lomailetko sinä tänä kesänä Suomessa?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s