Vegaaninen Melanzane alla Parmigiana

Tallinnan Balti Jaama Turgille, eli rautatieaseman torille, astuessani on näky heinäkuun alussa kasvisruokaintoilijan paratiisi – torikojut notkuvat värikkäistä, herkullisista, tuoreista raaka-aineista. Mansikoista, kirsikoista, herneistä, nektariineista, uusista perunoista, kaaleista… ja niin mehukkaan näköisistä tomaateista, ettei niitä voi ohittaa.

Tomaatti on lempivihannekseni – en usko, että menee päivääkään, etten söisi tomaattia jossain muodossa. Ja nyt keskikesän lämmön kypsyttäessä myös pohjoisen tomaatit meheviksi ja makeiksi, on oivallinen aika erilaisille tomaattisille resepteille. Melanzane alla Parmigianan nimivihannes on kuitenkin munakoiso – toinen kesäsesongin monipuolinen vihannes, joka imee itseensä makuja kuin sieni ja onkin mahtava aines kauan muhiviin uuniruokiin.

Munakoiso ja tomaatti valkosipulin ja yrttien kanssa on klassinen makuyhdistelmä, joka vie minut välittömästi Välimeren rannoille.

Vaikka olenkin käynyt Italiassa jokusen kerran, en oikeastaan muista koskaan maistaneeni tätä ruokaa. Mutta koska kreikkalainen moussaka on kestosuosikkini, uskoin pitäväni myös tästä italialaisesta sukulaisesta. Ja olin oikeassa – uunissa muhineet munakoisot ja tomaatit olivat taivaallisia. Tämä ruoka taisi päästä saman tien lemppareideni kärkikastiin! Perinteisesti Melanzane alla Parmigianaan kuuluu parmesaanijuusto, joka on tässä vegaanisessa reseptissäni vaihdettu juustoista makua antaviin ravintohiivahiutaleisiin. Kesällä ruokaan käytetään kypsiä, tuoreita tomaatteja, talvella sen voi valmistaa tölkkitomaateista. Tähän omaan versiooni lisäsin kikherneitä tuomaan ruokaisuutta, mutta ne voi jättää poiskin, tai korvata vaikkapa punaisilla linsseillä tai valkoisilla pavuilla. Tätä uuniruokaa valmistaessa maltti on valttia – munakoison tulee olla suussa sulavan pehmeää päästäkseen oikeuksiin. Mutta vaikeaa valmistaminen ei ole. Valmistusvaiheet on myös mahdollista jaotella osiin: voit grillata munakoisot ja valmistaa tomaattikastikkeen jo etukäteen, jolloin itse syöntipäivälle jää ainoastaan ainesten latominen vuokaan ja uunissa kypsennys. Melanzane alla Parmigiana paranee muhiessaan, joten se on oivallista vierastarjottavaa – voit antaa sen levätä rauhassa ennen syömistä tai valmistaa kokonaan etukäteen. Kylkeen vielä tuoretta leipää, raikas salaatti ja mukavaa seuraa!

Vegaaninen Melanzane alla Parmigiana 4:lle

 • 1 iso munakoiso tai 2 pientä
 • rypsiöljyä pannulle
 • 1 keskikokoinen sipuli
 • 2 valkosipulin kynttä
 • 1 kg tuoreita kypsiä tomaatteja tai 1 tlk kokonaisia tai kirsikkatomaatteja mehussa
 • tuoretta timjamia maun mukaan
 • ~1 dl vettä
 • 1 rkl kasvisliemijauhetta
 • 0.5 tl jodioitua suolaa
 • ripaus mustapippuria
 • 1 tl kookossokeria (tölkkitomaattien kanssa hieman enemmän)
 • 2 rkl tomaattipyrettä
 • 200g kypsiä kikherneitä

Vegaaninen “parmesaani”

 • 30 g ravintohiivahiutaleita
 • 3 rkl rypsiöljyä
 • 1 tl suolaa
 1. Huuhtele munakoiso(t), poista vihreä osa ja viipaloi pitkittäin ohuiksi (noin 0.5 cm) viipaleiksi.
 2. Kuumenna hieman öljyä parilalla tai pannussa ja paista munakoisoviipaleita noin minuutti per puoli. Voit myös grillata viipaleet. Toista kunnes kaikki viipaleet on paistettu.
 3. Samalla kun paistat munakoisoja, valmista tomaattikastike: Kuori ja kuutioi sipuli ja valkosipuli. Kuumenna hieman öljyä pannulla ja kuullota sipuleita hetki.
 4. Jos käytät tuoreita tomaatteja, huuhtele ne ja leikkaa isoiksi kuutioiksi (halutessasi voit kaltata ne ensin, mutta itse en kokenut sitä tarpeelliseksi). Lisää tomaatit pannulle sipuleiden kanssa.
 5. Lisää pannulle vesi, hienonnettu timjami, tomaattipyre, kasvisliemijauhe, suola, pippuri ja sokeri. Anna kastikkeen muhia kannen alla hiljalleen poreillen noin 5 minuuttia. Painele tomaatteja kasaan tarvittaessa. Jos kastike on kovin vetistä, ota kansi pois ja anna kiehua hiljalleen vielä 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta tarvittaessa.
 6. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
 7. Sekoita vegaanisen “parmesaanin” ainekset sormin murumaiseksi seokseksi. Tarkista suolaisuus – “parmesaanin” kuuluu olla melko suolaista.
 8. Valuta ja huuhtele kikherneet.
 9. Lado ainekset pienehköön uunivuokaan: ensin ohut kerros tomaattikastiketta, munakoisoviipaleita, “parmesaania”, kikherneitä. Toista niin kauan kuin aineksia riittää – päällimmäiseksi hieman tomaattikastiketta ja “parmesaania”.
 10. Paista uunissa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen syömistä.

Ps. Jos tarviset apua jonkin reseptin tai vaikkapa kokonaisen menun veganisoimisessa, ota yhteyttä 🙂

2 thoughts on “Vegaaninen Melanzane alla Parmigiana

 1. Näyttääpä kyllä hyvältä, pakko kokeilla itsekin tuota reseptiä kunhan täältä Thaimaasta ensin Eurooppaan pääsee ja saa kunnollisen uunin 😀 Tällä hetkellä kun mennään kaasupullon ja wokkipannun kanssa niin vähän rajalliset kokkausmahdollisuudet.. 😀

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s