3 x itsetehty granola

Itsetehty granola, suomalaisittain muromysli, on helppo tapa muuttaa aamun arkinen jogurttiannos astetta herkullisemmaksi. Granolaa saa jos jonkinlaista kaupan hyllyltä, mutta monet niistä ovat täynnä sokeria ja monia eriskummallisia raaka-aineita. Itse tekemällä voit päättää mitä aamumysliisi haluat, ilman mitään ylimääräistä. Myslin voi makeuttaa hedelmillä, ja pähkinöitä, siemeniä ja mausteita lisätä juuri niin paljon kuin itsestä tuntuu. Itsetehtykin granola säilyy helposti viikon, ellei kauemminkin, joten kerralla voi tehdä hieman isomman satsin.

Granola sopii erinomaisesti jogurtin tai maidon kanssa tarjottavaksi. Maustan maustamatonta soija- tai kaurajogurttia hedelmä- ja marjasoseilla tai vaniljalla, ja lisään jogurtin ja granolan kylkeen tuoreita tai pakastettuja marjoja ja hedelmiä. Jos haluan jotakin oikein erityistä lisuketta, kypsennän banaaniviipaleita pannulla hetken, grillaan nektariinit, paistan omenat uunissa tai raastan joukkoon tummaa suklaata.

Perusohjeen mittasuhteet ja koostumuksen opettelemalla ovat granolan muuntelemismahdollisuudet lähes rajattomat. Avain onnistumiseen on kosteassa, mutta murumaisessa seoksessa ja tarpeeksi pitkässä kypsentämisessä. Granolaan kannattaa myös valita mahdollisimman isoja hiutaleita. Kokeile jotakin näistä kolmesta herkullisesta variaatiosta tai keksi oma 🙂

Banaani-suklaagranola

 • 1 kypsä banaani
 • 2 rkl rypsiöljyä
 • (1 rkl kookossokeria)
 • 2 rkl Reilun kaupan kaakaojauhetta
 • 40 g siemeniä & rouhittuja pähkinöitä (esim. auringonkukansiemen, kuorittu hampunsiemen, cashew-pähkinä)
 • 3 dl erilaisia hiutaleita (esim. suuria kaurahiutaleita)
 • 0.5 tl suolaa
 • LISÄKSI: kourallinen kuivattuja banaanilastuja & 50 g rouhittua Reilun kaupan tummaa suklaata

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Muussaa banaani kulhossa öljyn kanssa. Lisää soseeseen kaakaojauhe, siemenet, pähkinät, hiutaleet ja suola. Sekoita hyvin. Seoksesta pitäisi tulla kosteaa, mutta kuitenkin murumaista. Lisää tarvittaessa öljyä, banaanisosetta tai hiutaleita. Levitä ohueksi levyksi (mutta älä painele tiiviiksi) uunivuokaan tai pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 20 minuuttia puolivälissä sekoittaen. Varo, ettei granola pala. Jäähdytä hyvin ja lisää murskatut kuivatut banaanilastut ja rouhittu suklaa. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa kuivassa ja viileässä paikassa. Granola säilyy n. viikon.

Mausteinen omenagranola

 • 1 dl sokeroimatonta omenasosetta
 • 2 rkl rypsiöljyä
 • 2 dl erilaisia hiutaleita (esim. suuria kaurahiutaleita)
 • 80 g siemeniä & rouhittuja pähkinöitä (esim. auringonkukansiemen, kurpitsansiemen, saksanpähkinä, manteli)
 • Mausteet: 2 tl ceylon-kanelia, 1 tl kardemummaa, 0.5 tl jauhettua neilikkaa & 1 tl kuivattua inkivääriä
 • TAI 3 tl piparkakkumaustetta
 • 0.5 tl suolaa
 • LISÄKSI: kuivattua omenaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita lusikalla kaikki raaka-aineet kuivattua omenaa lukuunottamatta kosteaksi, murumaiseksi seokseksi. Lisää tarvittaessa omenasosetta tai hiutaleita. Levitä levyksi (älä paina) leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tai pellille ja paista n. 20 minuuttia puolivälissä sekoittaen. Varo, ettei granola pala. Anna jäähtyä ja sekoita joukkoon kuivatun omenan palat. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa kuivassa ja viileässä.

Suolakaramelli-kookosgranola

 • 5 pehmeää medjool-taatelia TAI 5 kuivattua kivetöntä taateli + 0.5 dl vettä
 • 2 rkl rypsi- / kookosöljyä (sulatettuna)
 • 2 rkl kasvimaitoa (esim. kaura tai manteli)
 • 2 dl erilaisia hiutaleita (esim. suuria kaurahiutaleita)
 • 1 dl kookoshiutaleita
 • 0.5 tl aitoa vaniljaa (tai 1 tl vaniljasokeria)
 • 40 g siemeniä & rouhittuja pähkinöitä (esim. chia, manteli)
 • 0.5 tl suolaa
 • LISÄKSI: 5 kuivattua kivetöntä taatelia + ~0.5 tl suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kulhoon taatelit, (vesi,) öljy ja kasvimaito. Blendaa sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Sekoita soseeseen hiutaleet, kookoshiutaleet, vanilja, siemenet, pähkinät ja suola. Lisää tarvittaessa kasvimaitoa tai hiutaleita. Levitä ohueksi levyksi (älä painele tiiviiksi) uunivuokaan tai pellille leivinpaperin päälle. Paista noin 20 minuuttia puolivälissä sekoittaen. Varo, ettei granola pala. Jäähdytä hyvin. Paloittele kivettömät taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita joukkoon suola. Sekoita jäähtyneeseen granolaan. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa kuivassa ja viileässä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s