Vegaaninen Tallinna 2020

Lähes tulkoon tasan kaksi vuotta sitten kirjoitin listan sen hetkisistä vegaanista ruokaa tarjoavista suosikeistani täällä Tallinnassa. Mutta koska ravintolamaailma on hektinen, on korkea aika uusia lista. Useampi vanha suosikki on onneksi vielä pystyssä, mutta ne ovat saaneet monia uusia kilpailijoita. Tallinna on omasta mielestäni oivallinen kohde vegaanille turistille! Kasvipohjaista sapuskaa löytyy jo lähestulkoon kaikkien varteenotettavien ravintoloiden listoilta – jos sitä ei löydy, on se enemmänkin epämiellyttävä yllätys kuin sääntö. Vaihtoehtoja siis riittää huomattavasti enemmän kuin mitä listani kattaa. Kuitenkin, saadakseen parasta mahdollista vatsantäytettä, kannattaa vegaaninkin tietää mihin ravitsemuslaitokseen astuu. Tallinnaa upeasti avaava Sooloiluja-blogi postasi vuosi sitten oman Vegaani Tallinna-artikkelinsa, jossa ravintolat on jaoteltu kaupunginosittain, joten päätin itse lähestyä aihetta vähän eri vinkkelistä. Lue eteenpäin ja saat tietää mistä minun vegaaninen Tallinnani on tehty.

Ps. Koko Viron vegaaniystävällisiä ruokapaikkoja voi hakea Happy Cowsta tai virolaiselta Taimsed valikud-sivustolta.

Kuva: Lisanna

Minne mennä aamiaiselle?

Jos etsit herkullista, kasvipohjaisista raaka-aineista tehtyä aamun aloitusta, kannattaa suunnata johonkin näistä:

Vegan Inspiratsioon – vanhassa kaupungissa sijaitseva Kohvik Vegan Inspiratsioon on nimensä mukaisesti 100% vegaaninen ravintola, josta saa aamuyhdeksästä lähtien herkullista, täyttävää ruokaa. Annokset ovat reiluja ja niiden mukana saat aimo annoksen sopivan kotikutoista hippiasennetta. Inspiratsioon on auki aamusta iltaan ja käy aamiaisen lisäksi myös rentoon lounastamiseen tai illanviettoon. Heillä on lisäksi vaihtuvia viikkotarjouksia ja tilava katuterassi.

NOP – Kadriorgissa, idyllisessä vanhassa puutalossa sijaitseva luomuun keskittyvä ravintola NOP tarjoaa jo kahdeksasta alkaen monipuolisen valikoiman vegaanisia aamiaisannoksia. Isolla sisäpihaterassilla ja söpöllä luomuruokapuodilla varustettu ravintola sopii hyvin myös lounastamiseen tai kahvitteluun.

Kringel – ihana uusi tulokas Uus Maailman alueella tarjoaa 100% kasvipohjaisen valikoiman pullaa, suolaisia pasteijoita, voileipiä ja kahvia. Tänne kannattaa kävellä tai pyöräillä ihan vaikka vain korvapuustin vuoksi – niin herkullisen tahmaisia pullia, ettei itse tarvitsekaan enää leipoa ollenkaan. Myös savuporkkanalla täytetty panini kuuluu omiin suosikkeihini, nakkipiilo ja makkaralla ja juustolla täytetty panini taas uppoavat perheemme miespuolisiin henkilöihin. Aukeaa arkisin klo 8 ja viikonloppuisin klo 9.

Lisanna Kohvik – aivan naapurissamme vanhassa kaupungissa sijaitseva sympaattinen, pikkuruinen Lisanna tarjoaa kahvia, smoothieita, voileipiä ja pikkumakeita puoli yhdeksästä alkaen. Täältä nappaat aamiaisen tai iltapäivän evään mukaasi vaikkapa läheiseen puistoon. Lisanna sai hiljattain tilavamman isosisaruksen Vabaduse Väljäkin kupeeseen.

Toormoor – niin ikään vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva vegaanikahvila Toormoor tarjoaa aamiaiseksi puuroa ja pannukakkuja aamuyhdeksästä lähtien. Toormoorilla on sunnuntaisin myös brunssi, jota toivottavasti ehdin vielä itsekin kokeilemaan.

VegB12 – yhdessä Balti Jaama Turgin ulkotilan pikkumökeistä sijaitsee sympaattisen herrasmiehen pitämä raakakakkuihin erikoistunut kahvila, joka tarjoaa myös aamupuuroa, smoothieita ja kahvia.

So Brooklyn – Balti Jaama Turgin alakerrassa sijaitsevasta kahvilasta saa vegaanista bagelia, pannukakkuja ja puuroa aamuyhdeksästä lähtien.

Kuva: Kringel

…entäs lounaalle?

Tallinna pursuaa arkisin edullisia lounastarjouksia, mutta vegaanisessa tarjonnassa on vielä parantamisen varaa – usein “päevapraad” on jotakin hyvin perinteistä eli lihaa ja kermaa. Yllä mainituista Kohvik Inspiratsioonista ja Kringelistä saa vaihtuvan lounasannoksen. Kannattaa pitää silmällä myös intialaisten ravintoloiden lounastarjontaa, esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitsevista Gurusta ja Chakrasta saa usein vegaanisen lounasannoksen erittäin kohtuulliseen hintaan. Balti Jaama Turgin Biomarketista saa ostettua mukaan vegaanisia salaatteja. Niinikään Balti Jaama Turgilla sijaitseva pikkuruinen VegB12-kahvila tarjoaa vaihtuvaa lounasannosta. Purée Health Bar Rotermannissa tarjoaa päivittäin vaihtuvia annoksia, joista suuri osa on vegaanisia. Poké Bowl – ketjun ravintoloista saa raikkaan vegaanisen savuporkkanakulhon ja smoothieita.

Varteenotettavia lounasvaihtoehtoja löydät myös näistä paikoista:

Rohe Kohvik – Balti Jaama Turgin viereen noin vuosi sitten avattu Rohe pääsi samantien lempparilistalleni – tästä täysin vegaanisesta ravintolasta saa herkullisia, täyttäviä kulhoruokia ja salaatteja ja jälkiruoaksi lumoavan täydellisiä Cakery by S:n kakkuja.

Bopp Kohvik – Uus Maailmassa sijaitseva Bopp Kohvik ei ole kokonaan vegaaninen, mutta tarjoaa mukavan valikoiman vegaanisia kulhoruokia ja wrappeja.

Papa Joe – Papa Joe ei ole erityisen viihtyisässä paikassa, mutta sinne kipaisee laivasatamasta nopeasti, jos nälkä yllättää jo matkalla. Ravintolan falafelit täyttävät nopeasti nälkäisen matkaajan vatsan. Muista mainita vegaaninen vaihtoehto tilatessasi.

Commune Cafe – vegaaniuutuus tarjoaa päivittäin vaihtuvaa lounasta, á la carte-annoksia jokaiseen makuun, smoothieita, pullaa ja jopa englantilaista aamiaista.

F- Hoone – suomalaisten suosikkiravintolasta saa ihan kelpo valikoiman vegaanisia vaihtoehtoja edulliseen hintaan. Ravintolalla on iso terassi, jonka edessä sijaitsee aidattu lasten leikkipuisto, joten sopii erinomaisesti kesäreissulle pienten lasten kanssa.

Fotografiska – valokuvaustaiteen museon alakerran kahvila tarjoaa muutamaa vegaanista vaihtoehtoa.

Pelgupaik – tekeekö mieli jotakin mausteisempaa? Tällä hetkellä melko rajoitetuin aukioloajoin toimiva kokonaan vegaaninen nuudeliravintola Pelgupaik sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Telliskivestä. Sopii myös erinomaisesti kotiin tilattavaksi.

Tokumaru – kestosuosikkini Tokumarun vegaanisiin susheihin ja tofu-tempura-doniin tulee himo. Japanilaisvetoisella ketjulla on jo useampi paikka ympäri Viroa, ja jopa Helsingissä asti!

Must Puudel – en ole ehtinyt käymään klassikkopaikan uusissa tiloissa, mutta ilmeisesti lista on edelleen pysynyt vegaaniystävällisenä. Ravintola tarjoaa ruokaa aamusta yöhön, lounasaikaan vaihtuvia päivän annoksia.

Kuva: Vegan+

Sitten kolottaakin jo herkkuhammasta…

Kringelin pullia ja Rohesta löytyviä Cakery by S:n kakkuja ei voi liikaa hehkuttaa – niitä on pakko maistaa! Suklaan ystävän osoite on Karu Talu, jonka vanhassa kaupungissa sijaitseva vegaaninen puoti pursuaa erilaisia suklaita – ja pehmistä! Vegaanisia jäätelömakuja löytyy myös La Muu:n kahvilasta Telliskivestä ja Gelato Ladiesiltä vanhasta kaupungista. Raakakakkujen perässä suunnataan Toormooriin, Inspiratsiooniin, VegB12:sta tai Kalamaja-kierroksella Oivaliseen. Pikkumakeita ja erikoiskahveja kannattaa käydä maistelemassa Lisannassa. Virossa kakkukulttuuri on voimissaan ja kakkujen hinnat Suomea huokeammat – monissa perinteisissä kahviloissakin alkaa olla ainakin yksi vegaaninen vaihtoehto ja kahvinsa saa kasvimaidolla useimmissa paikoissa.

Upea syntymäpäiväkakkuni Cakery by S:ltä

…ja mitä sitä illalliseksi söisi?

Kuten ehkä jo huomaat, on Tallinnassa vaihtoehtoja vaikka muille jakaa. Illallispaikkaa valitessa iskeekin varsinainen tenkkapoo – niin monta vaihtoehtoa, mutta vain yksi mahalaukku… Tänne kannattaa siis ehdottomasti tulla useammaksi yöksi!

Jotakin tuhtia ja rasvaista…

Jos tekee mieli oikein kunnon mättöruokaa, kannattaa jälleen suunnistaa Balti Jaama Turgille:

Vegan+ – ruokarekka torin takapuolella tarjoaa peräti viittä erilaista burgeria, lisäksi wrappejä ja jälkiruoaksi churroja.

VegMachine – torin sisätilassa, ruokakäytävällä sijaitsevan VegMachinen listalta löytyy niin burgeria, wrapia kuin kuorrutettuja ranskalaisiakin. Lyhyt ja ytimekäs lista sopii mainiosti baari-illan alkuun – tai sen jälkeiseen päivään.

Margot Kebab – ruokarekka Balti Jaama Turgin etupuolella tarjoaa perinteisen kreikkalaisen gyroksen lisäksi herkullista, rasvaa tihkuvaa vegaanista versiota.

Toit’s – torin yläkerrasta löytyvän ravintolan listalta löytyy Oumph!-wrap, Vöner-pasta ja Beyond Meat-burgeri. Tänne siis, jos haluat kokeilla vegaaniruoan uusimpia villityksiä. Toit’silla on viihtyisä sisätila ja suuri aurinkoinen terassi.

Burger Box – Balti Jaama Turgin ratikkapysäkkiä vastapäätä olevassa, hieman epämääräisessä parakissa sijaitsee kiinnostava burgeripaikka aasialaisella twistilla ja salaisella terassilla.

Löytyy sitä torin ulkopuoleltakin:

Commune Cafe – tiedän, tämä paikka mainittiin jo, mutta pakko vielä erikseen hehkuttaa: jos mielesi halajaa pizzaa, ei tämän taivaallisempaa varmasti ole! Uudenkarhean vegaanikahvilan erikoisuus, artesaanipizza itsetehdyllä vegaanisella juustolla vie taatusti kielen.

Uulits – yksi Viron ensimmäisistä burgeriaallon harjalla ratsastajista on monipuolistanut listaansa niin, että siltä löytyy peräti kaksi vegaanista hampurilaista.

Estonian Burger Factory – muutaman askeleen päässä D-terminaalista sijaitsevan burgeritehtaan listalla on niinikään kaksi vegaanista purilaista: Beyond Meat kimchillä tai ilman.

Kuva: Commune Cafe
…vai jos sittenkin ykköset ylle ja tunnelmallisempaan paikkaan?

Romanttista iltaa tai juhlaillallista viettämään lähtisin johonkin näistä:

Odeon – trendikäs ravintola Koplin ratikkalinjan varrella on pienen retken arvoinen. Tänne voi tulla treffeille tai viettämään iltaa ystäväporukan kanssa. Mielenkiintoiselta listalta löytyy varmasti jokaiselle jotakin.

Naganaga – tunnelmallinen ja rento Naganaga vanhassa kaupungissa sopii hyvin kaveriporukan illanviettoon, ravintola on auki yömyöhään ja sieltä saa ruokaa ja juomaa jokaiseen makuun.

Vegan Restoran V – legendaarinen V on tunnelmallinen, täysin vegaaninen paikka kahdenkeskiselle illalliselle vanhassa kaupungissa.

Von Krahli Aed – vanhassa kaupungissa V:n naapurissa sijaitseva Von Krahli Aedin kohokohta on hurmaava sisustus. Listalla on muutama vegaaninen vaihtoehto.

Rataskaevu 16 – samalla kadulla edellisten kanssa sijaitseva, lähestulkoon kulttimainetta nauttiva Rataskaevu 16 tarjoaa ilahduttavan valikoiman vegaanisia vaihtoehtoja.

Ülo – tästä trendikkäästi sisustetusta ravintolasta Balti Jaama Turgin kyljessä, on tullut yksi suosikeistani. Palvelu on aina erinomaista ja listalla mielenkiintoisia vegaanisia vaihtoehtoja sekä raikkaita juomia.

Lore bistroo – uudenkarhealla Noblessenerin alueella sijaitsevan Loren listalta löytyy muutama vegaaninen vaihtoehto, mm. suussa sulava suklaamousse. Loressa on erityisen ystävällinen palvelu.

Kivi paber käärid – gluteeniton, rento ravintola Telliskiven sydämessä tarjoaa ilahduttavan monta vegaanista vaihtoehtoa. Ravintolalla on iso ja suosittu kesäterassi.

Lendav Taldrik – edellisen naapurissa sijaitseva intialainen ravintola on muodikkaasti sisustettu ja kestitsee isomman porukan. Listalla on useita vegaanisia vaihtoehtoja. Palvelu on niukkasanaista ja saattaa kestää.

Ginger Cafe – aasialaisen ruoan makuun pääsee myös perinteisemmin sisustetussa Ginger Cafessa, jolla on vaikuttava vegaaninen tarjonta.

Kuva: Ülo

Sitten vielä ruokaostoksille…

Tallinnan vegaaninen ravintolatarjonta on ilahduttanut minua alusta lähtien, mutta mitä vegaanisten ruokaostosten tekemiseen tulee, on valikoimassa ollut vielä parannettavaa (verrattuna suomalaisiin kauppohin). Pikkuhiljaa valikoima laajenee ja hinnatkin lähtevät hienoiseen laskuun, mutta täällä kannattaa kuitenkin tietää mihin kauppaan mennä ostoksille, jos on tarvetta kasvipohjaiselle maidolle, jogurtille, juustolle tai muille valmisteille.

Biomarket – luomukauppaketjun valikoimaan kuuluu vegaanisia suklaita ja viinejä.

Prisma – suomalaisella ruokakauppaketjulla on Tallinnassa edullisin ja monipuolisin vegaanisten tuotteiden valikoima.

Selver – isommista Selvereista löytyy ihan kohtuullinen valikoima vegaanisia tuotteita, tosin kalliimpia kuin Prismassa.

Stockmann – tavaratalon alakerran ruokaosastoa on uusittu hiljattain ja sieltä löytyy nykyään jonkin verran vegaanisia tuotteita.

Solaris – jos haluat kokeilla uusia, Suomessa tuntemattomampia kasvipohjaisia tuotteita, kannattaa suunnata Solaris-kauppakeskuksen Delice-supermarketiin.

Rimi – isommissa Rimeissä on jonkin verran vegaanisia maitoja, juustoja ja valmisruokia, mutta valikoima on aika lapsenkengissä edelleen.

… ja tuliaisia hakemaan

Vesh on vegaanisten kenkien ja laukkujen erikoiskauppa keskikaupungilla ja netissä. Paikallisesti tuotettuja vegaanisia laukkuja voi ihastella myös Märssin työhuoneella Põhjalan tehtaan alueella (vain ajanvarauksella).

Vegaanista kosmetiikkatarjontaa voi käydä kurkkimassa vaikkapa Balti Jaama Turgin Sinu Looduskosmeetika-puodissa tai Kaubamajassa. VeganShop on virolainen vegaanisten tuotteiden nettikauppa, joka lähettää myös Suomeen. Fyysinen kauppa toimii ajanvarauksella osoitteessa Kassi 1.

Upouusi Nudist baari ja viinikauppa myy virolaista vegaanista kuohuviiniä.

Virossa käsityönä valmistettua Krimchin vegaanista kimchiä ja HappyV:n vegaanisia makkaroita myy VegB12.

Tallinnasta kiinnostuneen vegaanin kannattaa laittaa kalenteriin Taimetoidumess eli vegefestarit, jotka järjestetään tänä vuonna marraskuussa.

Kuva: Rohe Kohvik

Sano minun sanoneen…

Tallinna on vegaanin herkkusuun keidas!

One thought on “Vegaaninen Tallinna 2020

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s