Ruokahävikin minimoiminen

Muuttohässäkän keskellä kokkaaminen on jäänyt vähän vähemmälle, tai ainakaan mitään kovin gourmeeta ei ole tällä viikolla keittiössäni syntynyt, joten reseptin sijaan jaan vinkkini ruokahävikin minimoimiseksi. Varsinkin nyt muutot kynnyksellä hävikin välttäminen korostuu – en halua heittää ruokaa pois vain siksi, että muutamme. Niinpä keksin mitä mielenkiintoisempia tapoja käyttää kaappien kätköihin eksyneitä pussinpohjallisia ja jääkaapin perukoille unohtuneita kastikkeita.

Ruokahävikin minimoiminen on minulle ihan normaaliarjessakin sydämen asia. Pienten (usein nirsonpuoleisten) lasten kanssa ruokaa menee valitettavan usein pieniä määriä roskiin vaikka mitä yrittäisi, mutta muuten olen ihantyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseen. Olen kuitenkin luonteeltani hamstraaja ja vaikka tuoretavaraa ostankin vain tarpeen mukaan, kertyy kaikenmaailman kuivatavaraa välillä turhan paljon… Muutamalla muistisäännöllä ja tavalla hävikkiä syntyy joka tapauksessa melko vähän.

Vinkkini ruokahävikin minimoimiseksi

Pidä ruokakaapit järjestyksessä niin, että näet helposti mitä siellä on. Pidä mielessä ravintolamaailmasta tuttu “first in first out”-periaate, eli mikä tulee ensimmäisenä kaappiin lähtee sieltä ensimmäisenä.

Tarkista kaappien sisältö ennen ostoksia ja ennen kokkaamista. Suunnittele ruoat ensimmäiseksi pilaantuvista aineksista – huomioi päiväykset, avatut pakkaukset, vihannesten ja hedelmien kunto.

Säilytä ruoka-aineet niille sopivassa paikassa, esim. kuivassa ja viileässä, tarpeeksi kylmässä jääkaapissa, hedelmät ja vihannekset niille sopivassa lämpötilassa. Puhdista kaapit säännöllisesti. Säilytä etyleeniä erittävät ja etyleeniherkät kasvikset ja hedelmät erillään (esim. banaani ja appelsiini).

Kirjoita ostoslista ja pitäydy siinä.

Jos ostat leipää, pakasta se heti ja sulata viipalettain tarvittaessa.

Valmista vain sen verran ruokaa kuin aiot syödä. Isojen satsien valmistaminen “koko viikoksi” saattaa säästää aikaa, mutta itse en ainakaan jaksa syödä samaa ruokaa kolmatta päivää putkeen, jolloin isojen satsien jämät jäävät helposti pyörimään kaappiin. Uudelleenlämmitä vain sen verran kuin syöt – ruokaa ei ole hygieenistä lämmittää montaa kertaa.

Laita lautasellesi vain sen verran kuin varmasti jaksat syödä. Sama pätee lapsiin. Ruokaa on hygieenisempää säästää seuraaville päivillä, jos se ei ole käynyt vielä jonkun haarukassa (tai suussa).

Laita ruoantähteet heti jääkaappiin ja mahdollisimman pian pakkaseen, annoskokoisissa rasioissa. Jos et aio syödä ruokaa samana tai seuraavana päivänä, pakasta se. Itse pakastan lähestulkoon kaikkea, ja tarkistan pakastimen sisällön säännöllisesti niin, että jämät tulee joskus myös käytettyä. Muista merkata mitä rasioissa on!

Käytä luovuuttasi! Esimerkiksi kastikkeet, laatikkoruoat, keitot ja smoothiet ovat oivia ruokia piilottaa tähteitä ja nahistuneita vihanneksia ja hedelmiä. Raasta vihannekset niin ne maistuvat huomaamatta myös lapsille. Jatkojalosta uunijuureksista sosekeitto, tomaattikeitosta kastike, puuron jämistä pannukakku, hummuksesta kasvispihvejä, keitetystä pastasta pastasalaatti…

Käytä kaikki vihannesten osat – parsakaalin ja kukkakaalin varret ja lehdet, porkkanan naatit jne.

Panosta ruoan ulkonäköön, vaikka se olisi “vain” jämiä – ruoka maistuu paremmin kun se näyttää houkuttelevalta. Esimerkiksi pari tuoretta basilikan lehteä ja kunnon lautanen tekee jo ihmeitä!

Kiinnitätkö sinä huomiota ruokahävikkiin ja miten ehkäiset sitä?

One thought on “Ruokahävikin minimoiminen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s