Vastuullisen kuluttajan Tallinna

Vaikka Tallinna onkin jäänyt (ainakin toistaiseksi) taakse, halusin kirjoittaa vielä yhden Tallinna-aiheisen postauksen, koska sekä aihe että kaupunki ovat minulle tärkeitä.

Vastuullisen kuluttamisen trendi näkyy myös Virossa. Virolainen kulttuuri on perinteisesti lähellä luontoa ja ainakin itse olen saanut luonnonläheisen kuvan virolaisista – noin yleensä ottaen. Tämä tosin pääsee aina välillä katumaastureita vilisevässä kaupungissa itse kultakin unohtumaan, eikä ekologista elämäntapaa ole kaikilta osin tehty kovin helpoksi. Esimerkiksi jätteiden kierrätystä tai pyöräteitä ei ole ainakaan Tallinnassa järjestetty niin hyvin kuin itse olisin suonut. Vaikka julkinen liikenne on tallinnalaisille ilmainen, tuntuvat sitä käyttävän suurimmaksi osaksi ne, joilla ei ole varaa autoon. Varallisuus halutaan näyttää ja se näytetään usein suurella autolla, trendikkäästi sisustetulla asunnolla ja merkkivaatteilla, jotka on mielellään hankittu uudenkarheana.

Virolaiset kuitenkin selkeästi kunnioittavat ja arvostavat luonnosta saatuja raaka-aineita. Kosmetiikan puolella tämä näkyy suurena valikoimana erilaisia luonnonkosmetiikkasarjoja. Ruoanlaitossa suositaan edelleen vuosikymmeniä ja -satoja vanhoja paikallisia raaka-aineita, kuten tattaria ja tyrnimarjaa. Pientuottajien tuotteita on suht helppo löytää ihan perusmarketista. Uusimpia nousijoita ovat virolaiset designerit, jotka luovat uutta kierrätetyistä materiaaleista. Second hand-liikkeet elävät uutta kukoistustaan myös Tallinnassa, ainakin tietyissä piireissä. Ja kuten kirjoitin tässä postauksessani muutama viikko sitten, on Tallinnan vegaaninen ravintolatarjonta huikea. Ehkä ajatus vastuullisemmasta kuluttamisesta on siis lyömässä läpi Virossakin.

Vastuullisuutta arvostavalle kosmetiikasta, vaatteista ja designista kiinnostuneelle Tallinnan vierailijalle löytyy monen monta kiinnostavaa käyntikohdetta ja tuotemerkkiä. Pyysin toista Tallinnassa asuvaa, vastuullisesta elämäntavasta kiinnostunutta bloggajaa Annaa, eli Ihme ituhippiä, avuksi koostamaan listaa kaupungin tarjonnasta ympäristötietoiselle kävijälle. Hän on myös juuri vastikään julkaissut postauksen Tallinnan parhaista vintage- ja second hand-liikkeistä.

Kuva: Dadamora

Second hand-liikkeitä

Humana-ketjulla on kaupungissa monta liikettä, joista löytyy edullista perusvaatetta. Humanalla on myös muutama vintage-liike, mm. Balti Jaama Turgin lähellä Kotzebue-kadulla, joista trendihaukka löytää varmasti jotakin, jota muilla ei ole.

Balti Jaama Turgin yläkerrasta on kehkeytynyt oikea vintagen aarreaitta, joten siellä kannattaa ehdottomasti käydä Tallinnan reissullaan. Vintage-liikkeiden lisäksi kirppistelijä tekee löytöjä Sõbralt sõbrale-liikkessä, josta löytyy vähän kaikenlaista huonekaluista verhokankaisiin. Liikkeen tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Telliskivi kirbukas eli sisäkirppis on hieman piilossa, varsinaista Loomelinnakin luovaa keskusta vastapäätä olevassa rakennuksessa. Kesälauantaisin Telliskiven alueella järjestetään suuri ulkokirppis, josta löytyy tavaraa laidasta laitaan.

Kalamaja Basaarista Soo-kadulla lähellä vanhaakaupunkia kehkeytyi oma suosikkini – sieltä on löytynyt varmaan puolet oman vaatekaappini sisällöstä, kuten myös suuri osa lasten vaatteista. Paljon perusvaatetta, paljon vaatteita ja kenkiä lapsille. Jokaisella myyjällä on omat kojunsa, joita vuokrataan viikkoperusteisesti. Myynnissä myös uusia kestovaippoja ja muita kestotuotteita.

POP kirbubutiik Solaris-keskuksen takana on vähän kaikenlaista tursuava aarreaitta, jonne unohtuu tuntikausiksi. Toimii niin ikään “boksin”vuokrausperusteella.

Paavli kaltsukas Koplissa ratikkamatkan päässä keskustassa (lähellä maineikasta Odeon-ravintolaa) on pienen reissun arvoinen sillä valikoimaa riittää ja hinnat ovat suorastaan naurettavan edullisia. Alakerran lastenosasto on lajiteltu koko-, tyyppi- ja värijärjestykseen. Myös aikuisten osasto on hyvin selkeästi järjestetty.

Uuskasutuskeskuksen, eli kierrätyskeskuksen liikkeitä löytyy ympäri kaupunkia. Osassa lähinnä vaatteita, osassa myös huonekaluja, astioita ja muita tavaroita. Arsenal-keskuksen liikkeessä on hyvä valikoima leluja. Todella edulliset hinnat, tuotto menee hyväntekeväisyyteen.

Kuva: Nurme

Kosmetiikkaa

Kuten sanottu. luonnonkosmetiikka tuntuu olevan Virossa kuumaa kamaa, ainakin sen perusteella kuinka monta luonnonkosmetiikkamerkkiä tähän pieneen maahan mahtuu. Virolaisten merkkien edullisuus ilahduttaa suomalaisen vierailijan lompakkoa. Kaukana ollaan hippipurnukoista, sillä edullisemmatkin merkit ovat todella laadukkaita ja houkuttelevasti pakattuja.

Nurme on ehkä Viron tunnetuin luonnonkosmetiikkasarja. Laadukkaita ja suht edullisia tuotteita jokaiselle. Saatavilla mm. Kaubamajan kosmetiikkaosastolta. Verkkokauppa toimittaa myös Suomeen.

Lumi Nordic – hamppupohjaiset tuotteet henkivät ylellisyyttä, mutta hinnat ovat kohtuullisia. Saatavilla Kaubamajasta ja I.L.U-liikkeistä.

JOIK Organic on yksi laajimmin saatavilla olevista virolaisista luonnonkosmetiikkamerkeistä. Myynnissä esimerkiksi Kaubamajassa ja suurissa Selver-supermarketeissa. Jälleenmyyjiä myös Suomessa ja verkkokauppa toimittaa Suomeen jopa ilmaiseksi.

Dr. Konopka’s – 1930-luvulla Tallinnassa perustettu luonnonkosmetiikkamerkki, joka vannoo yrttien voimaan. Myynnissä ainakin Tallinkilla ja Kaubamajassa.

Vestige Verdant – luksusta henkivä, kansainvälisesti menestynyt virolainen luonnonkosmetiikkamerkki.

Hoia on Saaremaalta lähtöisin oleva virolainen spa-henkeä huokuva luonnonkosmetiikkabrändi. Saatavilla mm. Kaubamajasta ja Nautica-keskuksen Trade Housesta.

Sinu looduskosmeetika – luonnonkosmetiikkaan keskittyvä liike löytyy Balti Jaama Turgin yläkerrasta.

Trade House – Nautica-keskuksessa sijaitsevan kosmetiikan aarreaitan valikoimasta löytyy monen monta luonnonkosmetiikkamerkkiä. Verkkokauppa toimii myös suomeksi ja yli 99 euron toimitukset Suomeen ovat ilmaisia.

Monta luonnontuotemerkkiä (mm. Natura Siberica) käsittävän Eurobio Labin raaka-aineita kasvattava luomufarmi sijaitsee Saaremaalla. Firma itsessään on ilmeisesti venäläinen. Tuotteita on myynnissä Viru-keskuksen Natura Siberica myymälässä.

Kuva: Hoia

Vastuullista designia Virosta ja muualta

Reet Aus – vaateteollisuuden jämäpaloista eettiisesti valmistettua virolaista designiä. Reet Ausin “nuoli”-paidan tuntee jo varmaan lähes jokainen virolainen, ja hänen käsistään on lähtöisin myös monien ravintoloiden ja kauppojen henkilökunnan univormu. Liike Balti Jaama Turgin ja Telliskiven välisellä alueella.

LEVI design – kauppa Solaris-keskuksessa myy pienten merkkien moderneja vaatteita ja asusteita.

Breden Kids – huippusuosioon noussut virolainen lastenvaatemerkki, jonka vaatteet suunnitellaan ja valmistetaan Virossa, suurimmaksi osaksi luomupuuvillasta. Saatavilla ainakin Kaubamajan lastenvaateosastolla. Bredenillä on myös suomalainen verkkokauppa.

Dadamora – toinen suosittu virolainen ja Virossa valmistettu lastenvaatemerkki, joka käyttää vaatteissaan luomupuuvillaa. Kauppa Telliskivessä, vaatteita saatavilla myös muutamalta jälleenmyyjältä Suomessa.

Kalamaja Printsess valmistaa naisten ja lastenvaatteita ylijäämäkankaista. Pieni studio Telliskivessä. Valmistaa myös tilausvaatteita.

KiRiVOO – luomulaatuisista raaka-aineista Virossa tilauksesta ommeltuja naistenvaatteita. Ilmainen toimitus Suomeen.

Eerin – Telliskivessä sijaitsevan pienen kaupan valikoimassa on eettisesti valmistettuja pieniä merkkejä.

PERELA – upouudella Noblessenerin alueella sijaitseva puoti on suunnattu erityisesti vastuullisuudesta kiinnostuneille perheille. Valikoimassa on kestovaippoja, kantoliinoja, puisia leluja, vastuullisesti tuotettuja vaateita sekä koulutuksia.

Kuva: Reet Aus

Luontaistuotekauppoja

Biomarket-ketju on vähän kuin Tallinnan Ruohonjuuri. Luomulaatuisia ruokatarvikkeita, kosmetiikkaa, leipomotuotteita ja herkkuja.

Looduspere-kaupat myyvät niin ikään luomulaatuisia elintarvikkeita ja kosmetiikkaa. Kauppa Viru-keskuksessa (sisäänkäynti ulkopuolelta). Verkkokauppa toimittaa myös Suomeen.

Bio4you yllä mainittujen tyyppinen ketju, jolla useampi toimipiste ja verkkokauppa.

Mahekaup – pieni kauppa Foorum-keskuksessa Virua vastapäätä myy luomuruokaa ja -kosmetiikkaa.

Mahemarket – Mustamäella kauempana keskustasta sijaitseva luontaistuotekauppa.

Ökosahver – Telliskiven lähettyvillä sijaitseva luomulaatuisia ruoka- ja kosmetiikkatuotteita myyvä puoti.

Rimi-supermarketeissa on erikseen Talu toidab-osasto, johon on kerätty virolaisten pientuottajien tuotteita, lähinnä viljatuotteita, hilloja, hunajaa ja yrttiteevalmisteita.

Myös Kaubamajan alakerran ruokakaupan valikoimasta löytyy paljon pienempien tuottajien tuotteita.

Ruokatuotteista oman erityismainintani saavat Tammejuure mahetalun tuotteet, joista lemppareitani ovat olleet muun muassa hampunsiemenöljy ja hamppuproteiinijauhe, sekä La Muun luomujäätelöt. Näitä molempia on saatavilla suuremmissa supermarketeissa.

Kuva: La Muu

Kuten jo tästä pienestä listauksesta huomaa, ei vastuullisuutta ja ekologisuutta arvostavan Tallinnan-vierailijan tarvitse jäädä tyhjin käsin, vaan tuliaisivalikoimaa riittää. Mutta vain siinä tapauksessa, jos tarvitsee jotakin, muuten voi jäädä vain ihastelemaan.

Lisää vinkkejä vihreämpään Viron matkailuun saa esimerkiksi Visit Estonia-sivuilta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s