Vegaaninen caesar-salaatti

Noin kymmenen vuotta sitten työskentelin ammattikorkeakouluopintojen ohella Fazerin ravintoloissa. Uutuuttaan kiiltävä F8 Helsingin Stockmannin yläkerrassa oli juuri avattu ja minä ensimmäistä kertaa ravintolassa töissä. Noilta ajoilta on jäänyt monta hauskaa muistoa, sillä rento itsepalveluravintola oli helppo paikka aloittaa ura ruoan parissa.

Samoihin aikoihin salaattibaaribuumi oli kuumimmillaan ja niinpä minäkin lapoin päivästä toiseen asiakkaiden lautasille heidän valitsemiaan täytteitä äfkasin salaattibaarista. Luulen, että innostukseni salaatteihin juontaa juurensa juuri näiltä ajoilta. Kaikkein herkullisin lounassalaatti oli kermaisessa ja suolaisessa caesar-kastikeessa kieritelty rapea roomansalaatti, jonka päälle valittiin vain yksi tai kaksi täytettä, niin että salaattipohja sai loistaa. Kastikkeen ja salaatin sekoittamisen juju oli pyöritellä se ronskisti käsin, ja tätä tekniikkaa suosin edelleen.

Kuten olette ehkä huomanneet, en ole yksinkertaisten salaattien taitaja, vaan tykkään kasata kulhoon montaa sorttia erilaisia täytteitä, kaikissa sateenkaaren väreissä. Mutta tällä kertaa onnistuin pitämään näppini kurissa, sillä caesar-kastikkeen vegaaninen versio maistuu juuri yhtä herkulliselta kuin alkuperäinenkin. Paljoa muuta ei sitten tarvitakaan.

Kastike syntyy nopeasti ja siihen tarvitaan vain muutama ainesosa. Omaan versiooni käytin vegaanista “kalakastiketta”, jonka löysin hyvinvarustellusta suomalaisesta supermarketista (ja joka löysi tiensä ehjänä keittiööni tänne Berliiniin). Sen puutteessa voi samansuuntaista makua kastikkeeseen tuoda lusikallisella tai parilla kapriksia. Juustoisempaa makua kaipaava voi sekoittaa mukaan ruokalusikallisen ravintohiivahiutaleita. Tällä kertaa tarjoilin salaatin rapean tempehin ja grillatun maissin kanssa. Tämä herkku ei turhaan ole ikisuosikki.

Vegaaninen caesar-salaatti

Vegaaninen caesar-kastike 4:lle

 • 75 g cashewpähkinöitä
 • 4 tl vegaanista “kalakastiketta”
 • 1 tl suolaa
 • 3 tl sitruunamehua
 • 1 tl valkosipulimurskaa
 • 2 rkl vettä
 • (1 rkl ravintohiivahiutaleita)
 1. Liota cashewpähkinöitä huoneenlämpöisessä vedessä muutama tunti (jos unohdit liotuksen, voit laittaa pähkinät kuumaan veteen noin 10 minuutiksi).
 2. Valuta ja huuhtele pähkinät.
 3. Lisää kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sauvasekoittimella, kunnes kastike on tasaista. Tarvittaessa voit lisätä nestettä sitruunamehun, “kalakastikkeen” tai veden muodossa. Maista ja lisää suolaa tarpeen mukaan.
 4. Sekoita käsin pestyn ja paloitellun roomansalaatin sekaan. Lado päälle haluamasi täytteet.
Jos salaatit ovat myös sinun juttusi, kurkkaa muutkin salaattireseptini:

Mansikka-hernesalaattia ja cashewtahnaa (V)

Sateenkaarisalaatti (V)

Sinappinen voipapu-perunasalaatti (V)

Lämmin bataattisalaatti ja tahinikastike (V)

Täydellisen salaatin kaava

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s