Koronarajoitukset Berliinissä

Tallinnassa ei missään vaiheessa ollut pakollista käyttää maskia, ja niitä näkyi katukuvassa todella vähän. Vaikka joissakin kevään koronarajoituksissa oltiin sielläkin tiukkoja, luotettiin ilmeisesti (ja onnistuneesti) turvavälien pysymiseen tarpeeksi pitkinä.

Tämän takia koin ajatuksen maskin pitämisestä ahdistavana ja minulle tuli siitä vahvat maailmanlopun fiilikset. Berliiniin muuttaessamme ajattelin, etten menisi lähes ollenkaan kauppaan tai käyttäisi julkisia, sillä täällä yleisissä tiloissa tai julkisissa kulkuvälineissä on maskipakko. Mutta uteliaisuus uutta kotikaupunkia kohtaan vei voiton ja maskin käyttöön tottui mielettömän nopeasti. Nyt en enää ollenkaan miellä sitä minään maailmanlopun enteenä, vaan fiksuna tekona viruksen ehkäisyssä. Kun lähestulkoon kaikilla on maski naamallaan, tulee siitä nopeasti uusi normaali. Vaikka kivaahan se on sitten joskus päästä luopumaan näistä rajoituksista.

Tällä hetkellä täällä tuntuu elämä jatkuvan melko normaalisti – kaupat ja ravintolat ovat auki, ihmiset käyvät töissä ja niin edelleen. Toki suuria tapahtumia ei pahemmin järjestetä, mitä nyt joka viikko ties minkälaisia mielenosoituksia, muun muassa koronaa vastaan… Olemme siis päässeet arkeen hyvin kiinni. Nähtäväksi jää miten ja milloin rajoituksia kiristetään, jos tilanne kehittyy huonompaan suuntaan. Ravintoloissa maskia on pidettävä siihen saakka kunnes istuu omassa pöydässään. Tarjoilijoiden täytyy pitää maskia ollessaan asiakkaiden kanssa tekemisissä. Kaupoissa ja julkisissa on tosiaan maskipakko, ja ihmiset noudattavat sitä mielestäni todella hyvin. Päiväkodin sisätiloihin mennessä on vanhemmilla oltava maski. Työt omalta kohdaltani toimivat tällä hetkellä kokonaan etänä, joka sopii minulle enemmän kuin hyvin, sillä sosiaalisia kontakteja on perheen sisällä minulle ihan riittämiin. Miehen työt on järjestetty niin, että joka toinen viikko hän on toimistolla, joka toinen viikko etätöissä. Olisi hienoa, jos hänkin voisi olla kokonaan kotitoimistolla, jotta työmatkoihin menevä aika säästyisi muuhun.

Tämän hetken virallisen ohjeistuksen mukaan lapsi saa mennä päiväkotiin tai kouluun jopa silloin kun nenä vähän vuotaa tai yskittää. Jos lapselle nousee lämpöä, pitää hänen olla kotona, kunnes on ollut oireeton 24 tuntia. Korkeamman kuumeen, hengenahdistuksen ja muiden koronan viittaavien oireiden kohdalla tulee pysyä kotona ja ottaa yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi joko määrätä koronatestin tai pysymään kotona, kunnes oireet ovat olleet poissa 48 tuntia. Näin myös positiivisen koronatestin kanssa. Mielestäni nämä ohjeet kuulostavat jopa melko lepsuilta, mutta toisaalta on ihan kiva, ettei jokaisesta nuhanenästä kehitetä paniikkia (kuten ilmeisesti Suomessa on tehty). Hieman epäselväksi on vielä tosin jäänyt mitä oireisen lähipiirin kuuluisi tehdä.

Kaiken kaikkiaan täkäläiset rajoitukset ovat mielestäni oikein kohtuullisia ja niiden noudattaminen ei vaikeuta ainakaan omaa elämääni kohtuuttomasti. Toivottavasti ne riittävät suojelemaan ihmishenkiä ja pitämään yhteiskunnan käynnissä.

Minkälaiset rajoitukset sinun asuinmaassasi on tällä hetkellä? Koetko ne asiallisiksi?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s