Persikka-rahkapiiras (V)

Tämän sunnuntain resepti on saanut inspiraationsa veljeni vaimon vegaanisesta persikkapiiraasta. Häntä puolestaan inspiroi, mikäs muukaan kuin, Muumit. Komppaan kälyni mielipidettä siitä, että ruoka näyttää Muumeissa aina todella herkulliselta. Kuka muka ei ole himoinnut Muumimamman pöytään kattamia pannukakkukekoja ja paahtovanukkaita?

Vegaaninen rahkapiirakka persikoilla

Muutamasta simppelistä raaka-aineesta syntyy huippuhyvä rahka- ja juustokakun risteytys, jonka päälle voi purkkipersikoiden sijaan latoa melkein mitä vaan. Kokeile vaikka mustikoita tai kanelilla maustettuja, esikypsennettyjä omenoita satokauden mukaiseen iltapäiväherkkuun. Täyte syntyy soijarahkasta, joka hyytyy uunissa itsestään. Eli mitään hyydyttämis- tai sakeuttamisaineita ei tarvita, ihanan helppoa!

Piirakan tekijä voi oikaista pakastetaikinalla, mutta sellaisen puutteessa pyöräytin helpon murotaikinapohjan. Tällä kertaa lisäsin siihen jääkaapissa jatkokäyttöä odotellutta aquafabaa – uskoisin taikinan tosin syntyvän vedelläkin. Täytteeseen tulee sekä makeuttamatonta että vaniljalla maustettua soijarahkaa. Voit toki käyttää makeutettua rahkaa, jolloin voit vähentää lisättävää sokerimäärää. Jos et löydä vaniljarahkaa, voit käyttää kaksi purkkia tavallista ja lisätä enemmän vaniljaa täytteeseen. Rahkan sijaan voit myös kokeilla valutettua soijajogurttia. Tätä ohjetta ei valitettavasti ole mahdollista muuttaa soijattomaksi, sillä esimerkiksi kaurajogurtti ei hyydy samalla lailla kuin soija.

Piiraan valmistukseen menevä aktiivinen aika on noin 20 minuuttia. Tästä ohjeesta saa ison, eli halkaisijaltaan 24cm, irtopohjavuoallisen. Sen kypsennys uunissa kestää noin 50 minuuttia. Jos haluat lyhentää piiraan kypsennysaikaa, voit tehdä useamman pienen tortun. Myös pellillinen ohuella täytteellä kypsyy hieman nopeammin. Tee tällöin 1.5-kertainen määrä pohjataikinaa. Vaikeinta on malttaa odottaa, että piiras jäähtyy kunnolla, mutta maku on taatusti odotuksen arvoista!

Vegaaninen persikka-rahkapiiras

 • Muropohja
  • 150g vegaanista margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja (voit korvata puolet täysjyvävehnäjauhoilla)
  • 0.5 dl aquafabaa (tai vettä)
 • Täyte
  • 1 tlk eli 400 g makeuttamatonta soijarahkaa (esim. Alpro Go On / Greek Style)
  • 1 tlk eli 400 g vanilja-soijarahkaa (esim. Alpro Greek Style Vanilla)
  • 1 luomusitruunan kuori hienoksi raastettuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 0.5 dl sokeria
  • 0.5 tl aitoa vaniljaa
 • Lisäksi: 1 tlk säilykepersikoita mehussa (n. 6 puolikasta)
 1. Valmista ensin pohja: Mittaa kulhoon margariini, sokeri, suola ja jauhot. Murustele sormin tasaiseksi. Lisää joukkoon aquafaba (tai kylmä vesi) ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taikinan pitäisi jäädä niin paksuksi, että siitä saa muodostettua ison pallon. Laita pallo jääkaappiin odottamaan noin 10 minuutiksi.
 2. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
 3. Levitä 24cm irtopohjavuoan (tai pienemmän leivosvuoan tai pellin) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Reunat saavat tulla noin 7 cm korkeiksi.
 4. Levitä taikinan päälle leivinpaperi ja kaada vuokaan esimerkiksi kuivattuja herneitä. Näin pohja pysyy muodossaan esikypsennyksen ajan. Voit myös jättää tämän vaiheen väliin ja vain pistellä haarukalla muutaman pienen reiän taikinapohjaan.
 5. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia.
 6. Valmistele täyte pohjan paistuessa: sekoita vispilällä kulhossa kaikki täytteen ainekset, kunnes täyte on tasaista. Maista ja lisää sokeria, sitruunamehua tai vaniljaa maun mukaan.
 7. Voit leikata periskat ohuiksi siivuiksi tai jättää puolikkaat kokonaisiksi.
 8. Levitä täyte esikypsytetyn pohjan päälle. Asettele persikat täytteen päälle.
 9. Laske uunin lämpötila 180 asteeseen. Kypsennä 24cm piirasta noin 50 minuuttia, pienempiä tai pellillistä 30-40 minuuttia. Täyte saa hytkyä kypsennyksen lopuksi hieman, sillä se hyytyy vielä jäähtyessään.
 10. Anna jäähtyä kunnolla ennen syömistä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s