Porkkanakakkupallerot

Monien muiden vanhempien lisäksi myös minä painin lähes päivittäin tämän kysymyksen kanssa – syövätkö lapseni tarpeeksi terveellisesti?

Usein lapseni kieltäytyvät syömästä mitään “kunnollista” eli illalliseksi tai lounaaksi tarjottua suolaista lämmintä ruokaa, josta suuri osa päivän energiasta ja ravintoaineista olisi tarkoitus tulla. Kaikki on pahaa. Kaikessa on liikaa sitä tätä ja tota. Kaikki näyttää epäilyttävältä. Jopa ne ruoat, joita olen joskus lasten toiveesta tehnyt, jäävät usein lautaselle. Tästä syystä periaatteeni on, että teen vain yhden ruoan kaikille perheenjäsenille. Toki silloin tällöin jätän lasten annoksista jotain pois – enimmät chilit ja tuoreet yrtit saavat jäädä ilahduttamaan niitä arvostavia aikuisia. Usein mikä tahansa vihreä saa heti “en syö”-tuomion ja päätyy sekunnin sadasosassa aikuisten lautasille. Melko sinnikkäästi kuitenkin kesäkurpitsaa, pinaattia ja muita inhokkeja myös lasten lautasille ladon, sillä joskushan sen päivän on tultava, että he alkavat pitää uusista jutuista. Miten uusia makuja voisi alkaa arvostamaan, jos siihen ei anneta edes mahdollisuutta? Ja totta tosiaan, joskus pikkutyypit osaavat yllättää skeptisen mutsin tyhjentämällä lautasellisen parsakaalia.

Välipalat sen sijaan maistuisivat sitäkin useammin, koska aina on nälkä. Niinpä olen päättänyt valita taisteluni ja tehdä kompromissin. Meillä syödään paljon välipaloja, mutta yritän vahtia niiden ravintoarvoja mahdollisimman paljon, koska fakta on, että ne täyttävät tällä hetkellä suuren osan pikkumasujen kapasiteetista. Välipalana saatan itse asiassa saada läpi vaikkapa hummukseen dippailtavat vihannekset. Aivan samat raaka-aineet siis kuin aikuisten illallissalaatissa, vaikka iltaruokana kikherneet ja vihannekset eivät todellakaan häviäisi lautasilta.

Erilaisia bliss ballseja ja energiapallukoita on pyörinyt reseptimaailmassa jo useamman vuoden, mutta jostain syystä en ole itse tarttunut kiinni tähän trendiin. Nyt kuitenkin sattumalta päätin pyöräyttää taateleista, keitetystä porkkanasta, kaurahiutaleista ja maapähkinävoista nämä pikkusnäksit, jotka maistuivat niin isommille kuin pienemmillekin. Piparkakkumauste antaa palleroille viimeisen silauksen. Ja ravintoarvotkin ovat ihan kohdillaan. Nämähän sopivat mainiosti niin päiväkoti- kuin retkipäivienkin evääksi, tai vaikka arki-illan jälkiruoaksi. Taidanpa ottaa superpallukat jatkossa repertuaariini, sillä näihin saa upotettua vaikka mitä!

Porkkanakakkupallerot

10 kpl

 • 1 porkkana
 • 5 kivetöntä taatelia
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1 rkl maapähkinävoita
 • 2 rkl kookoshiutaleita
 • 1 tl piparkakkumaustetta (tai sekoitus kanelia, kuivattua inkivääriä, kardemummaa ja neilikkaa)
 • ripaus jodioitua ruokasuolaa
 1. Kuori porkkana, paloittele ja keitä kypsäksi.
 2. Laita kaikki ainekset tehosekoittimen kulhoon ja sekoita kunnes massa on jokseenkin tasaista. Massan pitäisi olla kuivahkoa, mutta kuitenkin muotoiltavissa murenemattomiksi palloiksi. Lisää kaurahiutaleita tai maapähkinävoita koostumuksen mukaan.
 3. Muotoile taikinasta puhtain, kostutetuin käsin suupalan kokoisia palleroita.
 4. Säilytä jääkaapissa ja syö muutaman päivän kuluessa. Voit myös pakastaa pallerot ja sulattaa tarvittaessa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s