Luonnonkaunis minä

Aika kauas on tultu kymmenen tai viidentoista vuoden takaisista kauneusihanteistani. Alaa valtaavan trendin mukaan minäkin uskon nykyään, että vähemmän on enemmän ja luonnollisuus kaiken a ja o. Puhuttiin sitten ulkonäöstä tai kosmetiikan raaka-aineista. Vuosien aikana kosmetiikan suurkuluttajasta on kuoriutunut varsin hippimäinen minimalisti.

Olen ensimmäiseltä ammatiltani parturi-kampaaja. Kauneudenhoidon maailma kiinnosti siis teininä ja parikymppisenä paljon. Vaikka en ehkä ollutkaan meikatuimmasta päästä ja tykkäsin jokseenkin luonnollisesta lookista, olivat ihanteeni kuitenkin hyvin erilaiset kuin nykyään. Hiusten blondaamisesta pidennyksiin, tekorusketukseen, rakennekynsiin, tekoripsiin ja jopa silikonitisseihin. Kaikenlainen itsensä paranteleminen kiehtoi minua, kunhan se oli tehty lähestulkoon luonnollisen näköisesti. Kosmetiikkapurkkiarsenaalini oli mittava. Rakastin kokeilla uusia tuotteita, oli kyse sitten ihon- tai hiustenhoidosta tai meikkaamisesta. Kampaajan ammatin lisäksi haaveilin ammattimeikkaajan tutkinnosta. Unelmatyöni oli työskennellä Stockmannin kosmetiikkaosastolla, sillä erilaiset kemikaliot olivat unelmapaikkani viettää aikaa purkkien ja purnukoiden tuoteselosteita lueskellen. Kulutin kosmetiikkaan myös aikamoisia summia pienestä palkastani, vaikka en varmasti kärkikahinoihin kuulunutkaan.

Nyt ajatusmaailmani on aika toisenlainen. Purkkiarsenaali on pikkuhiljaa käytetty loppuun ja ne välttämättömät, jotka vielä jäivät, ovat harventuneet harvenemistaan ja vaihtuneet luonnonkosmetiikkaan. Jos ennen käytin päivittäin lähemmäs 15 purkin sisältöä, voi aktiivisesti käyttämäni kosmetiikkatuotteet laskea nykyään yhden käden sormin. Välttelen tarkoituksella kauppoja, joiden kosmetiikkaosastot notkuvat houkuttelevia uutuuksia, sillä ne eivät ole lakanneet viehättämästä minua. Olen vain päättänyt, etten tarvitse niitä kaikkia.

Miten tähän pisteeseen päädyttiin? Kun laskee yhteen kahden pienen lapsen äitiyden sekä luonnollisuus- ja ekologisuustrendien nousun, saa aika hyvän kuvan siitä, mitkä muutokset takana olevat voimat ovat olleet. Aikaa ja energiaa ei yksinkertaisesti ole, kun elämään tulikin yhtäkkiä niin paljon muuta tekemistä kuin itsensä puunaaminen. Vaikka olenkin ehdottomasti itseni hemmottelun kannalla, valitsen hemmottelumuodoksi joogan, sohvannurkassa herkkujen syömisen tai nukkumisen aina ennen pitkiä ihonhoitorutiineja. Sen lisäksi, että aikani on nyt priorisoitu muihin tehtäviin, olen myös viime vuosina kiinnostunut ekologisuudesta eivätkä sata turhaa purkkia kaapissa sovi siihen kuvaan. Mitä vähemmän, sen parempi. Koska mitä kosmetiikkaa minä normaali-ihoinen, normaalihiuksinen, normaalisti hikoileva ihminen muka oikeasti tarvitsisin? Aika vähän. Kolmas nykyiseen kauneudenhoitooni vaikuttanut asia on mielipiteeni sukupuolten välisestä tasa-arvosta – en voi sietää ajatusta siitä, että minun pitäisi meikata, laittautua tai poistaa ihokarvoja, koska olen nainen. Hygienia on asia erikseen, mutta se koskee tietenkin kaikkia sukupuolia.

Hiusten värjääminen on ollut itselleni automaatio teini-iästä lähtien ja yllättäen se on ollut vaikein kauneudenhoitoon liittyvä turhake, josta päästää irti. Tällä hetkellä hiukseni ovat lähestulkoon kokonaan värjäämättömät, joitakin latvoja lukuunottamatta. Ehkä ei niin yllättävää, tämä oma kylmä vaaleanruskea sopii piirteisiini oikein hyvin. En ole nähnyt omaa hiusväriäni sitten lapsuuden, koska suomalainen “hiirenharmaa” oli aina hyvin epätrendikäs vaihtoehto. Edelleenkin viileät vaaleat ja kirkkaat, sateenkaaren väreissä loistavat kuontalot kiehtovat minua. Mutta niin kauan kun niiden toteuttamiseen ei ole luonnollista (ja edullista) keinoa, yritän olla kyllästymättä tähän omaan sävyyni.

En toki kiellä sitä, että silloin tällöin on kiva kokeilla uutta tai laittaa naamiota naamalle, mutta normaalisti arjessa käytän todella vähän kosmetiikkaa. Ja kuten sanottu, pyrin aktiivisesti olemaan ostamatta sitä. Jos yksi välttämätön purkki loppuu, ostan uuden. Se onkin sitten juhlava hetki, kosmetiikasta hullaantuva henkilö kun edelleenkin olen. Säännöllisessä käytössäni ovat tällä hetkellä palashampoo, deodorantti, CC-voide, puuteri sekä kookosöljy ihon puhdistamiseen. Lisäksi käytän toki hammastahnaa ja piilolinssinestettä. Muutamia ylimääräisiä purkkeja on edelleen kaapeissa, koska en raaski heittää käyttökelpoisia tuotteita pois. Vaikka ei oikeastaan huvittaisi, yritän pikkuhiljaa käyttää ne loppuun. Kaiken kaikkiaan käytän päivästä kauneudenhoitoon muutaman minuutin, ja kaikki se aika, jonka olen ennen hommaan käyttänyt, säästyy muihin juttuihin. Mutta mikä tärkeintä, tunnen oloni vapaaksi, kun ovesta ulos lähteminen ei ole siitä kiinni olenko ehtinyt meikata tai ajella säärikarvani.

Kauneusihanteiden muuttuminen (muiden asioiden ohella) on auttanut minua hyväksymään ulkonäköni sellaisena kuin se on. Olen ehkä lyhyt, pienirintainen ja ohuthiuksinen, mutta hiusteni sävy on kiva, ihoni kunto tarpeeksi hyvä ja kasvonpiirteeni kauniit sellaisena kuin ovat, ilman että mitään tarvitsee feikata. Mutta sitäkin tärkeämpää on, että kroppani on terve ja toimii – yritän olla kiitollinen siitä joka päivä.

Minä olen oikein hyvä juuri näin.

4 thoughts on “Luonnonkaunis minä

  1. Joskus tuntuu hurjalta ajatella mitä kaikkea myrkkyjä sitä vuosia takaperin laittoikin ihollensa lähes päivittäin. Tykkään kyllä vieläkin tälläytyä, mutta nykyään se on enemmän spesiaalimpia päiviä varten ja silloinkin meno on kyllä aika paljon hillitympää mitä se oli kymmenen vuotta takaperin ja hyvä niin.

    Like

    1. Joo, eipä ole paljoa tullut ajateltua, millä kaikella on lätrännyt. Kerran jos toisenkin iskenyt jonkun supervalkaisevan värinpoiston päähän, apua…

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s