Inkivääriseitan omena-perunapedillä

Rakastan etsiä ruoanlaittoinspiraatiota ruokalehdistä, reseptikirjoista ja TV-ohjelmista. Harvoin kuitenkaan kokkaan tarkkaan reseptin mukaan, joten esimerkiksi Instagramin ruokakuvat ovat minulle oivallinen idealähde. Yhdistelen vähän sieltä ja toista täältä. Tallennan puhelimeeni kuvia kiinnostavan näköisistä annoksista ja inspiraationpulan iskiessä selailen niistä vaihtoehtoja päivän ruoalle.

Vaikka seuraankin nykyään paljon vegaanista ruokamediaa, on joukossa myös muutama vanha suosikki. Siitäkin huolimatta, että nämä lehdet ja TV-ohjelmat käyttävät eläinperäisiä tuotteita, saan annoksista yllättävän paljon ideoita. Tänä syksynä olen katsonut pitkästä aikaa Masterchef Australiaa ja saanut siitä uutta puhtia arkiruoanlaittoon. Tykkään todella paljon myös suomalaisen Gloria-lehden Ruoka&Viini -julkaisuista, joita ulkosuomalaisena luen puhelimestani digiversiona. Ilokseni olen huomannut, että myös Gloria on siirtynyt yhä kasvispainotteisempaan reseptiikkaan. Uusimman lehden sivuilta mieleen jäi kuitenkin lihaisa omena-perunapedillä tarjoiltu inkivääripossu, joka kuulosti possua lukuunottamatta herkulliselta ja ihanan syksyiseltä illallisidealta.

Vegaaniset seitanpihvit uunivuoassa perunan ja omenan kanssa

Niinpä päätin tehdä reseptistä vegaanisen version, sillä vegaaninen ruokavalio ei tietenkään ole mikään rajoite kokata juuri sitä mitä mieli tekee. Eläinperäisen tilalle vain vaihdetaan kasviperäinen. Korvasin possun seitanista tehdyillä pihveillä ja saanen hehkuttaa, että näistä seitanpihveistä tuli T-O-D-E-L-L-A herkullisia. Yhdessä herkullisen marinadin ja uunissa pehmeiksi muhineiden omenoiden ja perunoiden kanssa lopputulos on suussa sulava. Ruoka on samaan aikaan ihanan kotoisa ja aivan uusi. Itse en olisi varmaankaan tajunnut käyttää omenaa ja perunaa samassa ruoassa, mutta yhdistelmä suolaisen, sopivan rasvaisen ja inkiväärisen seitanin kanssa on todella toimiva. Luulen, että tästä annoksesta tulee klassikko ja saattaapa se päästä jopa joulupöytäänikin. Kiitos siis Glorialle ideasta ja itselleni vegaanisen version toteutuksesta. 😀

Tein tästä seitanista tarkoituksella hieman sitkeämmän version kuin seitansuikaileista, sillä suurina pihveinä halusin sen olevan vähemmän mureaa. Kikhernejauho kuitenkin takaa, ettei purkkaefektiä synny vaan pihvit ovat sisältä mureita. Seitantaikina valmistetaan ja pihvit keitetään muutamaa tuntia ennen tai edellisenä päivänä, jotta ne ehtivät imeä itseensä makuja inkiväärimarinadista. Herkullisen rapean pinnan ja paahtuneen värin pihvit saavat valurautapannulla.

Inkivääriseitan omena-perunapedillä

Neljälle

 • Seitanpihvit
  • 2 dl gluteenijauhoja
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl yrttisuolaa
  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • 2 dl vettä
  • vettä keittämiseen
 • Marinadi
  • 1 tl raastettua, tuoretta inkivääriä
  • 2 tl valkosipulimurskaa
  • 0.5 dl rypsiöljyä
  • 0.5 dl omenaviinietikkaa
  • 3 rkl kookossokeria
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 0.5 tl nestemäistä savuaromia
 • Omena-perunapeti
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 6 perunaa
  • 4 omenaa
  • ripaus suolaa
 1. Valmista seitan muutamaa tuntia ennen tai edellispäivänä, jotta se ehtii marinoitua. Kuumenna vesi kiehuvaksi suuressa kattilassa.
 2. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Lisää öljy ja vesi jauhojen keskelle ja sekoita taikina tasaiseksi. Voit lisätä hieman vettä tarvittaessa. Vaivaa taikinaa hetki – minuutti riittää.
 3. Leikkaa taikina kahdeksaan yhtä suureen palaan ja muotoile niistä kostutetuin käsin pihvin muotoisia. Keitä hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 15 minuuttia. Laita hella pois päältä ja jätä seitan-pihvit kuumaan veteen marinadin valmistamisen ajaksi.
 4. Valmista marinadi: Kuori ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki marinadin ainekset suuressa suljettavassa rasiassa.
 5. Kierittele seitan-pihvit marinadissa ja sulje rasia. Ravista rasiaa, jotta marinadi pääsee joka puolelle. Laita rasia jääkaappiin. Ravista sitä muutaman kerran marinoitumisen aikana.
 6. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
 7. Kuori perunat ja omenat halutessasi, voit myös vain pestä ne huolellisesti. Leikkaa omenat ja perunat noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi.
 8. Öljyä suuri uunivuoka (kaksinkertaisen annoksen voit tehdä syvälle uunipellille). Asettele perunat ja omenat vuoan pohjalle ja ripottele niille hieman suolaa.
 9. Kypsennä omena-perunapaistosta uunissa noin 35 minuuttia. Ruskista sillä aikaa seitan-pihvit.
 10. Kuumenna grilli tai valurautapannu. Ota seitan pihvit marinadista ja paista niitä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes niiden pinta on ruskistunut. Sivele pihvejä marinadilla paistamisen aikana.
 11. Aseta pihvit lähes kypsän omena-perunapaistoksen päälle ja valuta päälle hieman jäljelle jäänyttä marinadia. Kypsennä uunissa vielä noin 10 minuuttia.
 12. Nauti hyvässä seurassa raikkaan salaatin kera.

One thought on “Inkivääriseitan omena-perunapedillä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s