Iso pieni viisivuotias – Leevi 5vee

Esikoisemme Leevi täyttää tänään viisi vuotta. Vauhtia on aina riittänyt eikä se ole iän myötä hidastunut. Nykyään vauhdin lisäksi onneksi riittää tahtoa keskittyä hiljaisempiinkin tehtäviin. Piirtäminen ja erilaisten tehtäväkirjojen tekeminen sekä lego- ja junarataleikit sujuvat jopa itsenäisesti, päättömän juoksemisen rinnalla. Harkitsevaisuus on väistynyt hurjapäisyyden tieltä – mitä korkeampi kiipeilyteline, sen onnellisempi Leevi. Kiipeileminen, vauhti ja vaarat ovat siis tämän pienen ihmisen mieleen, mikä ei aina ilahduta ehkä liiankin varovaista äitiä (pelkään itse korkeita paikkoja ja mitä tahansa mikä kulkee kovempaa kuin 20km / h).

Pikkulapsen ja koululaisen välimaastossa

Leevillä on äidin näkökulmasta katsottuna aika sopivassa määrin halua itsenäistyä sekä tarvetta olla lähellä vanhempia. Päiväkotiin jääminen ja tuttujen sukulaisten kanssa itsekseen oleminen ei ole enää mikään ongelma, mutta vieraampien matkaan ei Leevi lähde. Hän ilahtuu siitä, kun saa pyöräillä yksin kotitalon ympäri tai olla omalla pihalla minuutin itsekseen, mutta sen kauemmas ei (onneksi) ole vielä tarvetta lähteä. Toisaalta Leevi tarvitsee vielä aikuisen puhumaan puolestaan, eikä tosiaankaan ole porukassa se kovaäänisin kaveri. Kavereista puheenollen – heitä Leevin on ollut onneksi helppo saada, ilmeisesti muut lapset pitävät hänestä. Leevillä itsellään on välilllä melko tarkat mielipiteet, kuka on tarpeeksi hyvä tyyppi hänen kaverikseen, mutta tietääkseni hän ei kuitenkaan jätä ketään leikkien ulkopuolelle. Paitsi pikkuveljensä. Isoveljenä Leevi on sekä suojeleva ja huolehtiva, mutta myös tahallaan ärsyttävä ja poissulkeva. Aika normaalin kuuloinen veljessuhde siis…

  • Leppoisa
  • Eläinrakas
  • Energinen
  • Villi
  • Innostunut

Leevin 4-vuotispäivitys on valitettavasti jäänyt kirjoittamatta, mutta klikkaa Leevi 3vee, Leevi 2vee ja Leevi 1,5vee – postauksiin niin voit lukea tämän pikkukaverin matkasta tarkemmin.

Expat-lapsi leipoo kotinsa keittiössä Tallinnassa

Suurten muutosten vuosi ei ole hetkauttanut pientä maailmankansalaista

Paljon on mahtunut pikkutyypin viidenteen vuoteen. Heti vuoden 2020 alkajaisiksi Leeviltä murtui käsi ja jouduimme kaikki opettelemaan arkea kipsin kanssa. Leevi pärjäsi sen kanssa hienosti – niinkin hyvin, ettei käsi oikein päässyt parantumaan kun vauhti ei hidastunut. Onneksi loppujen lopuksi käsi saatiin kuntoon. Pääsimme viettämään kauan odotettua Lapin lomaa juuri ennen kuin koronakriisi toden teolla iski Eurooppaan. Lapista Leevin mieleen jäi joulupukki ja yöjuna. Pieni reissaaja on jo suunnitellut uutta reissua Lappiin, toivottavasti pääsemme sen pian toteuttamaan. Varsinainen reissumies on tästä kaverista kehkeytynytkin, eikä se olekaan ihme, expat-lapsena kun on lyhyen elämänsä aikana jo niin paljon päässyt näkemään. Leevi rakastaa matkustelua ja uusia paikkoja, eikä hänellä ole oikeastaan koskaan ollut sopeutumisen kanssa mitään ongelmaa. Hyvin harvoin on kesken reissun iskenyt ikävä kotiin. Yksi tämän hetken lempikirjoista kertoo maailman lapsista ja heidän erilaisista tavoistaan, mikä tietysti miellyttää monikulttuurisen perheen vanhempia.

Koronakevät taisi olla suurimmaksi osaksi Leevin mieleen, sillä vaikka päiväkotikavereita ja leikkipaikkoja tulikin hieman ikävä, oli pienen lapsen näkökulmasta varmasti vain ihanaa, että molemmat vanhemmat olivat kotona 24/7. Virus mietitytti paljon, mutta missään vaiheessa Leevi ei vaikuttanut kovin stressaantuneelta asiasta. Onneksi korona hellitti kesän korvalla ja Leevi pääsi vielä leikkimään parhaiden kavereidensa kanssa ennen muuttoa. Pääsimme myös Suomeen viettämään aikaa perheen kanssa. Leeville Suomi-loman huipennus oli tietysti Linnanmäki, jonne hän sai ensimmäistä kertaa rannekkeen. Huimapää olisi tietysti halunnut kaikkein hurjimpiinkin laitteisiin, mutta ihan vielä ei pituus riittänyt.

Koko vuoden puhuttanut ja odotetuin asia, eli Berliiniin muutto, tapahtui vihdoin elokuussa. Leevi oli laskenut viikkoja ja päiviä tähän suureen hetkeen ja oli asiasta hyvin innoissaan. Muutto on mennyt Leevin(kin) puolesta erinomaisesti ja hän on sopeutunut uuteen ympäristöön alta aikayksikön. Päiväkodista löytyi heti kavereita ja Berliinin leikkipuistoista mitä hurjempia kiipeilytelineitä. Ja mikä hienointa, kaikki puhuvat hänen kieltään. Nyt emme enää olekaan ihan niin expat-perhe kuin Tallinnassa, vaan lapset pääsevät sulautumaan joukkoon, saksalaisina saksalaisten keskellä.

Äidin suuret tunteet

Vanhempana on uskomatonta ajatella, että siitä on viisi vuotta kun Leevi syntyi. Tuntuu kuin hän olisi aina ollut täällä. Toisinaan hän vaikuttaa jo niin isolta, toisinaan taas on kuin pieni uhmaikäinen kaksivuotias. Hän on jo niin itsenäinen monissa asioissa ja toisaalta taas tarvitsee edelleen paljon tukea vanhemmilta. Onneksi Leevi antaa vielä halailla ja pussailla, vaikka liian usein ei ehdikään pysähtyä äidin syliin. Siksi onkin erityisen ihanaa edelleen nukkua tämän tyypin vieressä käsi kädessä useana yönä viikossa. Täytyy sanoa, että tämä ikä on vanhemman kannalta aika mukava – saa tuntea itsensä tarpeelliseksi, mutta vanhempikin saa jo hieman hellittää otettaan.

Mitä minä tein ennen kuin minulla oli lapsia? Mitä tein kaikella sillä ajalla? Miten tasainen tunne-elämä minulla on mahtanutkaan olla, ilman lasten tuomia suuria tunteita? Leevi on tuonut elämääni niin paljon tunteita ja niin paljon kasvamista, että vaikka pienen häivähtävän hetken joskus mietin miten yksinkertaista elämä olisikaan ilman lapsia, en missään tapauksessa haluaisi antaa pois näitä vuosia. Kaikki tunteet eivät siis ole olleet helppoja tai eikä arki lasten kanssa ruusunpunaista, mutta kliseisesti sanottuna – tämä ainutlaatuinen olemisen taso on kaiken sen arvoista. Olisin paljon yksinkertaisempi ja mustavalkoisempi ihminen ilman kokemustani äitiydestä.

Rakastan tätä pientä hurjapäistä, mutta fiksua tyyppiä, joka teki minusta äidin. Onnea Leevi 5v. ja onnea me vanhemmat!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s