Vegaaniset synttärit lapselle + 2 helppoa kakkuideaa

Esikoiseni täytti tällä viikolla 5 vuotta. Syntymäpäiviä vietettiin saksalaisen perheenpuoliskon luona Baijerissa. Koska olemme juuri muuttaneet Berliiniin, jäivät varsinaiset kaverisynttärit tällä kertaa pitämättä. Expat-elämän varjopuolia on se, ettei aina ole sitä samaa suurta kaverijoukkoa ympärillä. Mutta eipä tuo viisivuotias osannut niitä kaivatakaan – hänelle riitti vallan mainiosti suvun huomion keskipisteenä oleminen.

Saksalaisissa syntymäpäiväjuhlissa syödään usein vain makeaa

Vaikka juhlimme Etelä-Saksassa, liharuokien luvatussa maassa, halusin tottakai (ja ehkä sitäkin suuremmalla syyllä), että kaikki syntymäpäivien tarjoamukset olisivat vegaanisia. Saksassa on syntymäpäivillä tapana tarjota vain makeaa kahvin kanssa, yleensä yksi tai useampi erilainen kakku. Ei siis samanlaista buffet-pöytää kuin suomalaisissa juhlissa on tapana. Kaipasin kuitenkin jotakin “kunnon ruokaa” makeiden lisäksi, joten tein pizzan, jonka päädyin syömään lähes kokonaan itse.

Toisinaan Saksassa tapana on myös tarjota illallinen kakkukahvittelun jälkeen, jos vieraat viipyvät pidempään. Tälläkin kertaa sukulaiset viihtyivät pöydän ääressä tuntikausia ja päättivät illan päätteeksi tilata pitsaa. Kunnon juhlista ei myöskään olutta puuttunut, vaikka kyseessä olivat lapsen syntymäpäiväjuhlat. Humaltumisesta ei kuitenkaan oluen juomisessa ollut kyse, se vain kuuluu olennaisena osana (etelä)saksalaisiin juhliin.

Vegaaniset tarjoilut lasten synttäreille

Aiempina vuosina olen pyrkinyt pitämään lasten syntymäpäiväjuhlien tarjoamiset jokseenkin terveellisinä. Nyt mieleni teki tehdä vanhoja kunnon sokeriherkkuja ja, syntymäpäiväsankarin toiveesta, koristella kakku karkilla. Vegaanisten kakkureseptien löytäminen ja kehitteleminen ei enää ole ongelma eikä mikään, sillä en ole pariin vuoteen käyttänyt leivonnassa eläinperäisiä raaka-aineita. Sen sijaan karkkiosastolla meinasi mennä sormi suuhuh, kun halusin todella löytää ne mehiläisvahattomat ja karmiinittomat karkit. Onneksi muutama vaihtoehto lopulta löytyi. Tarjolle päätyi myös vegaanista suklaata sekä keksejä.

Vegaanisia tarjoiluja ei oikeastaan ole ollenkaan vaikea keksiä, kyse on vain ajatustavan muutoksesta. Suklaaseen dipatut hedelmät, vihannestikut hummuksen kanssa, popcornit, sipsit, suolatikut, pähkinät ja kuivahedelmät käyvät kaikki erinomaisesti juhlapöydän naposteltaviksi. Kakun tekokin on itse asiassa helpompaa, kun ainekset vain sekoitetaan keskenään, ilman erillisiä vatkaamisia. Tällä kertaa halusin tehdä todella simppelin kakun, jonka ainekset löytyisivät saksalaisen pikkukaupungin supermarketista. Sain inspiraation sosiaalisessa mediassa näkemästäni mokkapalakakusta, jossa mokkapalat olivat kaikessa yksinkertaisuudessaan ladottu näyttäväksi torniksi.

Vegaaninen sitruunakakku karkeilla koristeltuna pöydällä odottamassa juhlijoita

Ennen syntymäpäiviä kysyin itse sankarilta minkä makuisen kakun hän haluaisi. Poika on tullut äitiinsä ja valitsi kirpeän sitruunakakun, nameilla ja strösselillä koristeltuna. Alunperin suunnittelin tekeväni vain kakkulevyn ja tomusokerikuorrutteen, mutta päädyinkin laittamaan levyjen väliin myös kirpeän makeaa lemon curdia eli sitruunatahnaa, ja ai että oli ainakin tämän happaman makean ystävän makuun. Voisin syödä tuota vegaanisen leipomisen kuningattaren Sara Kiddin ohjeella tehtyä tahnaa suoraan kulhosta sellaisenaan. Toinen tarjolle päässyt kakku oli uusi bravuurini, superhelppo vegaaninen rahkapiiras. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan makeutettua ja maustettua soijarahkaa piirakkapohjan päällä. Soijarahkalla on nimittäin kypsyessään hyytyvä ominaisuus, joten mitään erillisiä hyydykeaineita ei tarvita.

Viisivuotiaan synttäritarjoilut olivat siis…

 • 1 x synttärikakku sitruunakakkulevyn palasista koottuna
 • 1 x vegaaninen rahkapiiras, tällä kertaa valmistaikinasta tehtynä ja vadelmilla koristeltuna
 • vegaanista minttusuklaata
 • vegaanisia banaanihyytelösuklaita
 • keksejä
 • muita karkkeja
 • itse tehty pizza valmistaikinasta, tomaattikastikkeesta, pestosta, ja tomaateista

Koska tuosta sitruunakakusta tuli niin herkullinen ja näyttävä, jaan ohjeen teillekin. Kakusta voi tehdä myös pelkän pohjan ja tomusokerikuorrutteen. Silloin kannattaa tosin käyttää puolet pienempää vuokaa, jotta kakkupaloista tulee korkeita ja meheviä (tässä ohjeessa käytän uunipeltiä). Kakku kannattaa tehdä päivää tai paria ennen – se säilyy hyvänä pitkään.

Vegaaniset sitruunakakkupalat

N. 12 palaa

 • Sitruunakakkupohja
  • 5 dl mantelijauhoa (n. 200g)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 tl soodaa
  • 3 pienehkön luomusitruunan mehu ja kuori raastettuna (n. 1 dl mehua)
  • 3 dl kauramaitoa
  • 150 g sulatettua margariinia
 • Lemon curd eli sitruunatahna
  • 40 g maissitärkkelystä
  • 40 g sulatettua margariinia
  • 250 g sitruunamehua
  • 100 g sokeria
 • Tomusokerikuorrute
  • 250 g tomusokeria
  • n. 0.5 dl omena- tai sitruunamehua
 • Koristeeksi strösseleitä, karkkeja
 1. Tee ensin kakkupohja: kuumenna uuni 175 asteeseen. Päällystä korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla.
 2. Sekoita kaikki muut kuivat aineet sekaisin, paitsi sooda. Lisää sooda ja kaada sitruunamehu sen päälle. Soodan ja sitruunamehun pitäisi muodostaa vaahto. Lisää loput ainekset ja sekoita nopeasti tasaiseksi, älä vatkaa.
 3. Levitä taikina tasaiseksi levyksi pellille ja paista noin 20 minuuttia, kunnes se on kypsä ja saanut hieman väriä. Anna pohjan jäähtyä.
 4. Valmista lemon curd: sulata margariini kattilassa. Ota se pois levyltä ja sekoita joukkoon maissitärkkelys. Laita kattila takaisin levylle, keskilämmölle, ja vatkaa joukkoon sitruunamehu ja sokeri. Kuumenna koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia, kunnes seos sakenee paksuksi tahnaksi. Maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kakkupohja ja tomusokerikuorrute ovat makeita, joten sitruunatahna saa mielestäni jäädä melko kirpeäksi. Anna tahnan jäähtyä hieman.
 5. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja puoliksi. Levitä toisen puolikkaan päälle reilu kerros sitruunatahnaa. Laita kakku jääkaappiin, kunnes sitruunatahna on hyytynyt.
 6. Laita kakkupohjan toinen puolikas hyytyneen täytteen päälle.
 7. Sekoita tomusokeri ja omenamehu. Lisää mehua tarvittaessa pieni tilkka kerrallaan. Tahnan tulisi olla paksua, mutta helposti levitettävää.
 8. Levitä kuorrute kakkupohjan päälle ja ripottele päälle strösseleitä. Anna jähmettyä jääkaapissa ainakin muutama tunti.
 9. Leikkaa kakkulevy neliöiksi. Kasaa neliöt korkeaksi torniksi ja koristele karkeilla ja kynttilöillä.

Oletko kiinnostunut vegaanisesta ravitsemuksesta ja ravitsevista, helpoista arkiruokaresepteistä? Liity uutiskirjeen saajaksi ja saat hyödyllisiä vinkkejä suoraan sähköpostiisi!

Ladataan…
Mahtavaa! Olet tilannut uutiskirjeen.

PS. Pidän tässä kuussa myös maksuttoman webinaarin, jossa saat perustietoa vegaanisesta ruokavaliosta ja vinkkejä kasvipohjaisten raaka-aineiden käyttöön. Ilmottaudu mukaan tästä.

Lihaton lokakuu webinaari 24.10.2020 klo 11-11.30

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s