Vegaaninen makaronilaatikko

Suomalaisten ikisuosikista makaronilaatikosta on jo monen monta vegaanista versiota. Tämä lohduttavan tuttu klassikko on vakiotavaraa myös meidän ulkosuomalaisessa ruokapöydässämme ja se on löytänyt tiensä niin lasteni kuin saksalaisen miehenikin sydämiin. Niinpä makaronilaatikko saa oikeutetusti paikkansa myös minun blogissani.

Viime kesänä vieraillessani ystäväni Marjun maatalossa Turun lähistöllä, kävin läpi hänen mahtavaa vegereseptikirjakokoelmaansa. Marju on suosittujen kasvisravintoloiden, Kuoren ja Roots Kitchenin perustaja, joten hänen jos kenenkään keittiöstä voi olettaa löytävänsä kasviruokakirjojen aatelia. Yksi kiinnostavimmista oli useampi vuosi sitten julkaistu suomalainen kirja tofusta. Sieltä nappasin idean korvata makaronilaatikon munamaito silken-tofulla.

Viikonloppuna sain vihdoin aikaiseksi kokeilla tätä versiota – aiemmin olen tehnyt makaronilaatikon Vegaaniliiton ohjeella. Ja odotusteni mukaisesti tästä tofu-versiosta tuli parasta, ja tutuimman makuista, makaronilaatikkoa ikinä! Silken-tofu on siis silkkisen pehmeää tofua, jolla on hyvin samankaltainen koostumus kypsennetyn kananmunan valkuaisen kanssa. Tofu vatkataan kasvikerman, veden ja mausteiden kanssa “tofumaidoksi”, joka hyytyy uunissa aivan samanlaiseksi kuin perinteinen munamaito. Kananmunan makua “tofumaitoon” saa kala namak-suolalla, josta on tullut keittiöni vakiotähti viime vuosien aikana. Tofu tuo makaronilaatikkoon myös aimo annoksen lisää proteiinia – kaikkien välttämättömien aminohappojen muodossa.

Soijarouheen käytössä ei kannata noudattaa monessa pakkauksessa annettua keitto-ohjetta. Sillä saat takuuvarmasti mautonta mössöä. Sen sijaan kuullota soijarouhetta pannulla öljyssä sipulikuutioiden ja mausteiden kera, ennen kuin lisäät nesteen. Öljyä voi käyttää paistamiseen hieman reilummin, sillä soijarouhe itsessään on hyvin rasvatonta. Soijarouhetta saa myös maustaa melko reilulla kädellä, joten älä turhaan säästele savupaprikan ja valkosipulijauheen kanssa. Voit myös lisätä villimpiä mausteita yrteistä curryyn, jos mielesi tekee. Itse olen melko konservatiivinen makaronilaatikon syöjä ja hurjin sinne lykkäämäni ainesosa taitaa olla porkkana- ja kesäkurpitsaraaste. Soijarouheen voi toki korvata myös Härkiksellä, jos sattuu asumaan maassa, jossa tätä ihanuutta on saatavilla. 😉 Silloin mitään lisämausteita ei tarvita, sillä Härkis itsessään on jo maukasta ja melko suolaista.

Vegaaninen makaronilaatikko soijarouheesta ja silken-tofusta uunivuoassa pöydällä

Vegaaninen makaronilaatikko

Kuudelle

 • 500 g (täysjyvä)makaronia
 • vettä & suolaa keittämiseen
 • rypsiöljyä
 • 1 pieni sipuli
 • 100 g soijarouhetta (kuivana)
 • 2 tl savupaprikaa
 • 1 tl valkosipulijauhetta
 • 2 rkl soijakastiketta
 • (0.5 tl nestemäistä savuaromia)
 • 1 tl kookossokeria
 • ripaus mustapippuria
 • 2-3 dl vettä
 • 400 g silken-tofua
 • 2 dl kaura- tai soijakermaa
 • 3-4 dl vettä
 • 1 tl kala namak suolaa
 • 0.5 tl muskottipähkinää
 1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
 2. Keitä makaronit lähes kypsiksi, valuta ja laita (noin puolikkaan uunipellin kokoiseen) uunivuokaan.
 3. Kuori ja silppua sipuli. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipuleita hetki.
 4. Lisää pannulle soijarouhe ja mausteet. Kuullota sekoitellen keskilämmöllä pari minuuttia.
 5. Laita hella pienemmälle ja lisää pannulle 2 dl vettä. Lisää vielä lisää vettä, jos soijarouhe vaikuttaa imaisevan ensimmäisen satsin hetkessä.
 6. Maista rouhetta ja mausta tarvittaessa. Voit myös lisätä vettä ja kypsentää rouhetta vielä, jos se on edelleen rouskuvaa.
 7. Kaada soijarouhe uunivuokaan. Sekoita makaronit ja rouhe.
 8. Laita silken-tofu kulhoon kasvikerman, veden, kala namak-suolan ja muskottipähkinän kanssa. Surauta blenderillä tasaiseksi. Kaada vuokaan makaroni-soijarouhe seoksen päälle. “Tofumaidon” tulisi juuri ja juuri peittää seos. Jos se jää vajaaksi, voit lisätä hieman vettä, kasvilientä, kasvikermaa tai -maitoa.
 9. Paista uunissa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea.

Oletko jo liittynyt Wonderworld of Noora – vegaaninen ravitsemusvalmennus-uutiskirjeen saajaksi? Uutiskirjeen mukana saat tietoa vegaanisesta ravitsemuksesta ja reseptejä arkikokkaukseen.

Ladataan…
Mahtavaa! Olet tilannut uutiskirjeen.

Vielä ehdit ilmoittautua lauantaina 24.10.2020 järjestettävään maksuttomaan Lihaton Lokakuu-webinaariin! Webinaarissa pohditaan miten lisätä kasvipohjaisia raaka-aineita ruokavalioon ja käydään läpi vegaanisen ravitsemuksen perusteita. Ilmoittaudu tästä.

Kurkkaa myös muut koko perheen suosikkireseptit!

Vegaaninen Härkis-lasagne

Moussaka

Inspiraationa Intia: Linssi-kookoscurry

Vegaaniset rahkaletut

Herkulliset uuniperunat ja kikhernekastike

Sinappinen voipapu-perunasalaatti (V)

2 thoughts on “Vegaaninen makaronilaatikko

  1. Kiitos ❤️ kannustan testaamaan, tää on helppo ruoka tehdä vegaanisena versiona! Kaikista yksinkertaisin vegeversio syntyy Härkiksestä, soija–tai kaurakermasta ja makaronista 😊

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s